A Cerber nem adja a ransomware-ek dobogójának első helyét

írta: Alice Woods - -

Tagadhatatlan, hogy 2016 a ransomware-ek éve volt, de egy bizonyos parazitának ezen felül is kifejezetten sikeres éve volt; ez a Cerber vírus. A Cerber jelenléte folyamatosan növekedett, olyan komoly vetélytársakat utasított maga mögé, mint a Locky és az Osiris . Mindeközben számos javításon és módosításon is átesett, amelyek nélkül minden bizonnyal nem jutott volna idáig. Jelenleg már körülbelül 10 különböző változata létezik, és a legtöbbje spam e-mailek és frissítésnek álcázott üzenetek formájában terjed. Egyetlen változatot sem sikerült még visszafejteni, amely még inkább bizonyítja, hogy tapasztalt hackercsoport dolgozik a víruson. A biztonsági szakértők semmi bíztatót nem tudnak mondani a vírus idei terjedését illetően, a támadók előreláthatóan továbbra is azon lesznek, hogy minél több pénzt szedjenek ki az áldozatokból.

Cerber virus is still the most active threat

A Cerber mindig is pusztító, veszélyes fenyegetés volt – a legújabb módosítások azonban teljesen új szintre emelték. Mostantól bárki részt vehet a terjesztésben, a vírus fejleszői ugyanis „ransomware-mint-szolgáltatás” formájában is kiadták a vírust, lehetővé téve a hackerpalántáknak, hogy hozzáférjenek a forráskódhoz és saját Cerber-változatokat készíthessenek. A ransomware-készítőt az anoním TOR hálózaton terjesztik, és megvásárolható aukción keresztül, valamint közvetlenül a hackereknek fizetve is. A szoftver teljes mértékben testreszabható, a felhasználók kiválaszthatják, hogy milyen fájltípusokat szeretnének titkosítani, beállíthatják a váltságdíj mértékét, valamint megadhatják a terjesztési módszert is. Nem tudhatjuk, hogy hány ilyen vírusváltozat terjed a weben, de annyi biztos, hogy számuk csak növekedni fog.

A RaaS kampány szerint a Cerber terjedéséhez a RIG exploit kit is nagyban hozzájárult. Ezzel a módszerrel a vírus megadott szoftveres sebezhetőségeket megcélozva juthat a rendszerekbe. Az elavult programok tehát kivétel nélkül a rendszerbe ránthatják a vírust az otthoni számítógépeken és a vállalati gépeken egyaránt. A Cerber tehát nem véletlenül áll a dobogó tetején. Még a legbiztonságosabb számítógépekbe is bejuthat, de az adatvesztés elkerülhető biztonsági másolatok elkészítésével. Ha tehát még nem készített mentéseket, mielőbb lásson hozzá!

A szerzőről
Alice Woods
Alice Woods

Szívesen tanítja a felhasználókat a víruselhárításról...

Üzenet neki: Alice Woods
A vállalatról: Esolutions

Forrás: https://www.2-spyware.com/cerber-is-not-giving-up-its-position-as-the-no-1-ransomware-in-the-world
Olvassa más nyelveken

A véleménye ezzel kapcsolatban: Cerber is not giving up its position as the No. 1 ransomware in the world

Fájlok
Szoftverek
Összehasonlítás
Like-oljon a Facebookon