A malware halált okozhat!

írta: Jake Doevan - -

Nem sokkal több mint egy évvel ezelőtt egy román férfi, Marcel Datcu megölte fiát, majd öngyilkos lett, miután egy HAMIS értesítés jelent meg számítógépén. A rosszindulatú értesítés szerint az FBI észlelte, hogy pornográf tartalmú weboldalakat böngészett, ezért most 70,000 lej (majdnem 5 millió forint) büntetést kell fizetnie, ellenkező esetben 11 éves börtönbüntetét szabnak ki rá. Az áldozat drasztikus megoldást választott a valójában ransomware által kitalált büntetés elkerülésére. Mielőtt saját és gyermeke életének végetvetett volna, búcsúlevelet írt, melyben közölte, hogy nem mehet 11 évre börtönbe, és nem hagyhatja magára a fiát.

Sajnos nem ez az egyetlen malware okozta halálos eset, több tucat ilyen reakcióról tudunk. Látható, hogy a hackerek semmitől sem riadnak vissza. Miután a számítógépet megfertőzték, ijesztő értesítést jelenítenek meg, amelyek megpróbálják elhitetni az áldozattal, hogy állami szervvel, vagy más nem figyelmen kívül hagyható féllel állnak szemben. Ha az áldozat nem jártas a témában, nem fogja tudni megállapítani, hogy becsapós, cyberbűnözőktől származó üzenettel áll szemben – így akár az öngyilkosságot is választhatják, de a szívinfarktusra is volt már példa.

Egy másik áldozat Corrie Santayana volt (az eredeti nevet ismerjük ugyan, de megváltoztattuk), aki a kékhalál nevű módszeren alapuló megtévesztő hirdetés áldozata. A kékhalál módszere a böngészőkben megjelenített tartalmakon alapul. Habár az internetezők általában figyelmen kívül hagyják a becsapós üzenetet, másik viszont bedőlnek a leírtaknak, és követik az utasításokat. Corrie is úgy döntött, hogy a „Windows Health is Critical! Do not restart! Please contact Microsoft technicians” felirat valódi. Felhívta a hackereket, akik egy 1000 dolláros „speciális biztonsági csomag” megvásárlását állították az egyetlen megoldásnak. Nem várt sokáig, átutalta a kért összeget a nemlétező és egyáltalán nem olcsó „biztonsági csomagért”. Sajnos néhány óra múlva jött csak rá, hogy csalóknak adta a pénzét. A fia világosította fel a helyzetről, a következmény halálos szívroham volt.

A biztonsági szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy több száz különböző, veszélyes módszer létezik. Ezek a bűnözök nem csak az áldozatok pénzét szerezhetik meg, az életükkel játszanak.

Ha biztonságban szeretné tudni magát (vagy szüleit, gyermekeit – a családját), megfelelő biztonsági megoldást kell találnia. Ne feledje, hogy csak az elismert antispyware programok tudják megvédeni a rosszindulatú felugró hirdetésektől, a becsapós értesítésektől és a fertőző fájloktól. Ha még nem talált megfelelő antimalware programot, fontolja meg a Reimage telepítését. Ez egy prémium malware-eltávolító, amely már több ezer számítógépen szolgáltat védelmet.

Jake Doevan
Jake Doevan - Az élet túl rövid ahhoz, hogy vírusokra pocsékoljuk az időnket
Forrás: http://www.2-spyware.com/malware-causes-deaths

Olvassa más nyelveken


Fájlok
Szoftverek
Összehasonlítás
Like-oljon a Facebookon