A számítógépes fenyegetések, amelyekre idén figyelnie kell: adware-ek, böngészőeltérítők, zsarolóvírusok

írta: Linas Kiguolis - -

2016 első negyedéve máris jó néhány új számítógépes fenyegetéssel látta el a felhasználókat világszerte, veszélyeztetve ezzel rendszereik stabilitását. Az informatikai biztonsági szakértők meg is jegyezték, hogy ez alatt a viszonylag rövid időszak alatt a vírusok a korábbinál sokkal aktívabbak voltak. Megfigyeléseik szerint kiugró mértékben bukkantak fel adware-ek, böngészőeltérítők és ransomware vírusok. Az első két típus habár meglehetősen tolakodó, komoly problémákat nem okoznak, nem tesznek nagy kárt a rendszerben, és könnyen el is távolíthatók. A ransomware-ek (zsarolóvírusok) ezzel szemben szinte összehasonlíthatatlanul pusztítóbb fertőzések, nemcsak a számítógép teljesítményére vannak hatással, hanem a tárolt fájlokat is eltulajdonítják. Az antivírus szoftverek fejlesztői és az informatikai szakértők nehezen tudnak megfelelő ellenszert készíteni a zsarolóvírusokhoz, de szerencsére ezen a területen is történt néhány komolyabb áttörés.

Infected computer

Az idei év legelterjedtebb vírusai között a DNS Unlocker, egyértelműen kiérdemelte a helyét. A megtévesztő program már több ezer számítógépbe sikeresen bejuttatta szponzorált hirdetéseit és gyanús hivatkozásait. Az olyan böngészőeltérítők, mint a yoursites123 vagy a piesearch.com szintén nem maradnak le sokkal. A ragadós megtévesztő keresőmotorok gyakran túlélik a törlési kísérleteket. A böngészőeltérítők és az adware-ek eltávolítása ennek ellenére gyerekjátéknak tűnik a ransomware-ekhez szükséges lépésekkel szemben. Az ilyen kártékony szoftverek száma napról napra növekszik, és mindegyik váltságdíjat követel a lezárt fájlokért. A TeslaCrypt, a CryptoWall és a CryptoLocker nevezhetők a zsarolóvírusok „főkolomposainak”; már több százezer, ha nem több millió dollárt kinyertek az áldozatokból világszerte. Habár a ransomware-ek egyértelműen közlik, hogy céljuk a bevétel, valójában minden említett kártevő könnyű pénzre játszik, természetesen a mit sem sejtő felhasználók kijátszásával. Az új, komoly fenyegetést jelentő vírusok megjelenése miatt önnek is figyelmet kell fordítania arra, hogy a lehető legjobb vírusvédelemmel szerelje fel számítógépét, és hogy megfelelően bánjon a spam e-mailekkel.

A biztonsági elemzők hangsúlyozzák, hogy a számítógép vírusokkal szembeni sebezhetőségég nagyban befolyásolja a rendszer stabilitása. A biztonságos környezethez tehát fontos, hogy a rendszer mentes legyen a felesleges programoktól és fájloktól. A veszélyes fájlok részletes elemzésére szakosodott weboldalak, például az ugetfix.com nagyon hasznosnak bizonyulnak az ilyen komponensek azonosítása során.. Végül pedig egy megbízható víruseltávolító szoftver is elengedhetetlen ahhoz, hogy biztosíthassa személyes, pénzügyi és üzleti adatainak védelmét.

Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

A malware-ek, vírusok és spyware-ek eltávolításának és elhárításának szakértője... Továbbiak

Forrás: http://www.2-spyware.com/7230

Olvassa más nyelveken


Fájlok
Szoftverek
Összehasonlítás
Like-oljon a Facebookon