Adware – ismertető és eltávolítási lépések

Olivia Morelli - - frissítve | Típus: Adware
12

Az Adware (más néven reklámokkal támogatott program vagy reklámprogram) egy hirdetésre használt szoftver. Telepítés után promóciós tartalmakat jelenít meg többek között felugró ablakok, reklámsávok és szövegközi linkek formájában, azzal a céllal, hogy növelje a hirdetett weboldalak népszerűségét.

Az adware-ek fő célja tehát, hogy partnereik népszerűsítésén keresztül bevételt termeljen a fejlesztőknek. A böngészőkhöz hozzáadva azonban az ilyen szoftverek személyes (beazonosításra alkalmatlan) adatokat gyűjthetnek a felhasználó böngészési tevékenységeiről. A begyűjtött adatokat statisztikákhoz használják: a leggyakrabban látogatott weboldalak, a megnyitott hirdetések, az érdeklődési körök stb. feltérképezéséhez. Fontos, hogy az adware-ek általában két csoportba oszthatók: jóindulatúak és potenciálisan kéretlenek. A kéretlen reklámprogramok rendkívül veszélyesek lehetnek, mert érzékeny adatokat is begyűjthetnek. Ebben az esetben a felhasználó akarata ellenére megoszthat például bejelentkezési adatokat, IP-címeket, tartózkodási helyet és más információkat is.

Adware

Az adware-ek jellemző működése

Ha a rendszerbe adware jut, azonnal telepíti a fájljait és beépíti magát a rendszer indulásakor betöltődő programok közé. Ezt követően pedig hozzálát az alábbiakhoz:

  • Felugró hirdetések, reklámsávok és szövegközi linkek megjelenítése. A tartalmak a fejlesztők partnereit hirdetik.
  • Partnerweboldalakra irányuló átirányítások minden böngészőben. Ez is azért történik, hogy növeljék a hirdetett weboldalak látogatottságát.
  • További komponensek telepítése a felhasználó engedélye nélkül. Az adware-ek általában kapcsolódó eszköztárakat, más adware-eket és egyéb nemkívánatos, harmadik felektől származó programokat is hirdetnek.
  • A felhasználók internetes tevékenységeinek megfigyelése, az érdeklődési körök, a leggyakrabban látogatott weboldalak, a beírt adatok stb. begyűjtése. A megfigyelt adatokat távoli szerverre továbbítják.
  • A rendszer teljesítményének rontása. Számos adware-t programoztak rosszul, így ezek nagyban befolyásolhatják a rendszer teljesítményét és stabilitását.
  • A saját frissítéseinek letöltése anélkül, hogy a felhasználót tájékoztatná.
  • Megfelelő eltávolítási módszer telepítésének kihagyása. Feltűnhet, hogy az adware látszólagos eltávolítása után a következő újraindításkor ismét megjelenik. Ez is az adware-ek egyik jellegzetes tulajdonsága.

A legnépszerűbb terjesztési módszerek

Az adware-eket nem úgy terjesztik, mint a vírusokat. Nem trójaiakkal vagy más rosszindulatú komponensekkel jutnak be a rendszerbe. Három különböző módszert használhatnak:

Félrevezető hivatalos weboldalak. A legtöbb adware program rendelkezik saját weboldallal, ahol hasznos programnak adják ki magukat: például nagy tudású böngészős kiegészítőnek, webes bevásárlásokat segítő szoftvernek vagy valamilyen játéksegédnek. Ha ön is elhiszi, hogy egy ilyen alkalmazás segítéségével akár pénzt is megtakaríthat, könnyedén előfordulhat, hogy adware-t enged a rendszerben. Fontos, hogy mindig nézzen utána a telepítésre kiszemelt programoknak.

Bundling. Rengeteg ingyenes program (freeware és shareware) telepítőjéhez csomagolnak adware-t. Na nem figyel az ingyenes programok telepítési folyamataira, a rendszerbe engedhet kéretlen böngészős kiegészítőket, bővítményeket, eszköztárakat és más adware-eket. A „gazdatest” program eltávolítása általában nem javít a helyzeten. Ez az adware-ek és más hasonló paraziták, például a böngészőeltérítők terjesztésének legnépszerűbb módja. Nindig válassza az egyéni/custom (vagy haladó/advanced stb.) telepítési módot, hogy elkerülhesse az ilyen mellékleteket.

Becsapós felugró hirdetések. A félrevezető felugró hirdetések megnyitása veszélyes, mert adware típusú programot juttathat a rendszerbe. A legtöbb ilyen értesítés „hiányzó frissítések, programok stb.” telepítését ajánlja fel. Fontos, hogy hagyja figyelmen kívül az ilyen ajánlatokat. A programok frissítésének legbiztonságosabb módja, hogy a honlapokról tölti le a telepítőket.

Néhány a legélénkebb adware programok közül

DNS Unlocker: Rendkívül agresszív adware, amely számos különböző módszerrel próbálja megakadályozni az eltávolítását. Állítása szerint blokkolt oldalakhoz való hozzáférést biztosít, de valójában csak félrevezető felugró ablakokat jelenít meg minden weboldalon. Ezeket egyáltalán nem ajánlott megnyitni, mert a DNS Unlocker hirdetései további adware-ek, például a DNS Unblocker, a DNS-Locker vagy a DNS-Keeper bejutását eredményezhetik. Az esetek többségében a felhasználó tudta és engedélye nélkül jut a rendszerbe.

Outrageous Deal: Ez az adware kifejezetten intenzív marketinges kampánnyal hirdeti magát. A hivatalos weboldalról és más programok mellékleteként is letölthető. Erősen ajánlott az ilyen programok eltávolítása, mert a Outrageous Deal hirdetései és más értesítései kártékony weboldalakra vezethetnek, amelyek akár a látogatók pénzére is pályázhatnak. Ha nem tapasztalt felhasználó, nem biztos, hogy sikerül az eltávolítás, ezért az automatikus eltávolítási módszert javasoljuk.

Offers4U: Ezt az adware-t bevásárlásokat segítő szoftverként hirdetik, de biztos, hogy senkit sem fog találni, akinek tényleg hasznára vált. Általában előre meghatározott weboldalakra irányítja át az áldozatokat, amelyek gyanús leárazásokkal és árösszehasonlításokkal vannak tele. A fő probléma az, hogy nem lehet tudni, hogy milyen weboldalakat fog megnyitni. Ha el szeretné kerülni az Offers4U átirányításait, távolítsa el az adware-t.

A számítógép helyreállítása adware program bejutása után 

Két különböző módszerrel is megszabadulhat a rendszerbe jutott adware-ektől:

Kézi eltávolítás: Minden adware-hez saját eltávolítási lépések tartoznak, amelyeket el kell végeznie a rendszer megfelelő megtisztításához. Az avirus biztonsági szakértői írják őket, akik először mindig tesztelik az adott reklámprogramot, és feltérképezik az eltávolítás legegyszerűbb módját. Számos esetben azonban nehéz lehet a kézi eltávolítás, mert az adware-ek rengeteg komponenssel terjednek. A kéretlen elemek teljes eltávolításához ezért ajánlott az automatikus eltávolítást választania.

Automatikus eltávolítás: Az adware-ek és komponenseik eltávolításának legmegbízhatóbb módja antispyware programokon alapszik. Okosan válasszon, számos félrevezető ismertetőt találhat az interneten. Az avirus csapata mindig megosztja az olvasókkal, hogy ők melyik szoftvert találták a leghatékonyabbnak az adott adware vírusok ellen. Az ilyen programok saját parazita-adatbázis segítségével észlelik a nemkívánatos szoftvereket és azok elemeit.

Kapcsolatban állhatunk az általunk ajánlott termékekkel. Részletes információk a felhasználási feltételeinkben
A felkínált anti-spyware szoftverek letöltésével beleegyezik az adatvédelmi irányelveinkbe és a felhasználási feltételeinkbe.
Cselekedjen most!
Letöltöm
Reimage (eltávolító) Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Reimage (eltávolító) Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: OS X

Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha az ajánlott Reimage nem tudta eltávolítani a fertőzést, a lehető legtöbb részletet megadva küldjön kérdést támogatási csapatunknak.
Reimage az ajánlott eltávolító szoftver. Az ingyenes keresővel ellenőrizhető, hogy a rendszer fertőzött de, de a malware eltávolításához meg kell vásárolni a Reimage malware eltávolító teljes változatát.

A programról további információkat tartalmaz a Reimage leírás.

A programról további információkat tartalmaz a Reimage leírás.
Reimage a médiában
Reimage a médiában

A legutóbb adatbázisba vett vírusok

Adware adatbázis

április 13, 2017

Doublepimp

A Doublepimp vírus bosszantó tulajdonságai A Doublepimp vírus a potenciálisan kéretlen programok közé tartozik, egészen pontosan adware-ről van szó. Továbbiak
április 11, 2017

Driver Update vírus

Mi az a Driver Update? A Driver Update egy csaló program, amely azt állítja magáról, hogy meg tisztítja a számítógépet az elavult driverektől és szoftverektől, valamint hogy tájékoztat, mikor valamelyik szoftverhez frissítés érkezik. Továbbiak
április 11, 2017

RevContent

Általános tudnivalók – RevContent adware A RevContent egy bngészős kiegészítő, amely a böngészési előzmények alapján begyűjti a felhasználó érdeklődési köreit, és ezek alapján hirdetések tömkelegét jeleníti meg az Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox és más böngészőkbe. Továbbiak
április 06, 2017

Adf.ly vírus

Kerülje el az Adf.ly hirdetéseket! Az Adf.ly vírus kifejezést használják azokra a kártékony programokra, amelyeket az Adf.ly URL-rövidítő szolgáltatás terjeszt. Továbbiak
április 04, 2017

ScorecardResearch.com

A ScorecardResearch.com áttekintése A ScorecardResearch.com vírus olyan eszközként mutatja be magát, amely az online hirdetővállalatokat segíti. Továbbiak
Március 23, 2017

WinShare vírus

Mit lehet tudni a WinShare vírusról? A malware-szakértők adware-ként jellemzik a WinShare vírust. Továbbiak
Március 13, 2017

SaveFrom.net vírus

Miért nem megbízható a Savefrom.net oldal? Ha szeret videókat letölteni az internetről, találkozhat a Savefrom.net vírussal. Továbbiak
Február 14, 2017

Advanced Mac Cleaner vírus

Megbízható az Advanced Mac Cleaner? Az Advanced Mac Cleaner vírus már sok kérdést felvetett a különböző fórumokon, úgy tűnik, hogy sokan próbálják kideríteni, hogy megbízható programról, vagy átverésről van-e szó. Továbbiak
Február 09, 2017

Technologiemounac.com vírus

Miért jelennek meg Technologiemounac.com hirdetések? Először is fontos kiemelni, hogy a Technologiemounac.com vírus a hírhedt Social2Search vírushoz köthető, amely már jó ideje bosszantja az internetezőket. Továbbiak
Január 20, 2017

Stack Player hirdetések

Miért ne tartsa a Stack Player szoftvert a számítógépén? A Stack Player vírus ráveheti a tapasztalatlan felhasználókat arra, hogy telepítsék. Továbbiak
Január 02, 2017

HotShoppy hirdetések

Miért kell óvatosnak lenni a HotShoppy hirdetésekkel? A HotShoppy hirdetések szponzorált értesítések, amelyeket a tapasztalatlan internetezők akár érdekesnek is találhatnak. Továbbiak
Január 02, 2017

Admaven

A legfontosabb tudnivalók az Admaven nevű programról Ha marketinges szolgáltatásokat kínáló hirdetéseket lát számítógépén, valószínűleg a rendszerbe jutott az Admaven vírus. Továbbiak

Információk frissítve: 2016-03-23

forrás: http://www.2-spyware.com/adware-removal

Olvassa más nyelveken

Szoftverek
Összehasonlítás
Like-oljon a Facebookon