Az OPM feltörése után: A Locky az ellopott adatokat használja fel

írta: Linas Kiguolis - -

A Locky vírus egyértelműen az év első felének egyik legaktívabb vírusa. Terjesztési módszerei pedig folyamatosan bővülnek, így nem is várható, hogy hamarosan elveszíti vezető pozícióját. A becslések szerint jelenleg a fertőző e-mailek körülbelül 97%-áért a Locky vírus vagy valamilyen módosított változata felel. A változatok közé tartozik a  Thor, a Shit vírus, a Perl ransomware és valószínűleg egyelőre azonosítatlan változatok is.

A Locky terjesztési és bejutási módszereiről szinte minden nap újat lehet mondani. A vírusszakértők november elején például újabb nagyszabású félrevezető hirdetési kampányt azonosítottak. A ShadowGate kampány a Locky két nagyobb változatát is terjeszti a Bizarro Sundown exploit kit segítségével. Az Angler és a Rig mellett ez egy új, meglehetősen veszélyes tagja a Locky fejlesztői által használt exploitoknak. A hétköznapi felhasználókat is érintő legfontosabb felfedezést a PhishMe csapata tette.

A PhishMe új megtévesztési módszert fedeztek fel, amellyel a Locky-t tartalmazó e-mailes csatolmány letöltésére próbálják rávenni a potenciális áldozatokat. A szakértők az OPM Banki csalás vagy egyszerűen OPM csalás néven emlegetik. Az OPM az amerikai Office of Personnel Management rövidítése. A támadók ennek a szervezetnek a neve alatt küldenek megtévesztő e-mailt, amely valamilyen pénzügyi csalásra hívja fel a címzettek figyelmét. Az üzenet a következő:

Dear [NAME],
Carole from the bank notified us about the suspicious movements on out account. Examine the attached scanned record. If you need more information, feel free to contact me.

 OPM scam image

Az e-mailhez ZIP állományt csatoltak, amely egy fertőző JavaScript fájlt tartalmaz. A felhasználónak csak meg kell nyitnia ezt a fájlt, és a Locky letöltése azonnal el is indul. Érdekes, hogy a vírus kifejezetten az OPM 2014 és 2015 közötti feltörésének áldozatait célozza meg. Más szóval a Locky olyanokat próbál megtéveszteni, akik a korábbi eset miatt valószínűleg hiszékenyebbek is lesznek. Nyomaikat már több mint 323 különböző csatolmánynévvel próbálják eltűntetni, a vírus pedig 78 különböző címről töltődött már le. Az ilyen jellegű fertőzések elrejtőznek a vírusvédelmi rendszerek elől, a ransomware-terjesztést mondhatni teljesen új szintre emelik. A vállalatvezetőknek is fontos felelőssége, hogy tájékoztassák dolgozóikat az online biztonságról és a megfelelő biztonsági mentési megoldások kiválasztásáról.

A szerzőről

Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

A malware-ek, vírusok és spyware-ek eltávolításának és elhárításának szakértője.

Üzenet neki: Linas Kiguolis
A vállalatról: Esolutions

Forrás: https://www.2-spyware.com/9763

Olvassa más nyelveken


Fájlok
Szoftverek
Összehasonlítás
Like-oljon a Facebookon