Böngészőeltérítő – ismertető és eltávolítási lépések

írta: Gabriel E. Hall - - frissítve | Típus: Böngészőeltérítő
12

A böngészőeltérítő egy potenciálisan kéretlen program, általában böngészős kiegészítő/bővítmény, amely megváltoztatja a böngésző beállításait. Kezdésként módosíthatja a kezdőlapokat, az alapértelmezett keresőmotorokat és az új fülek tartalmát. Ha a böngészőeltérítő elvégzi ezeket a módosításokat, képessé válik előre meghatározott weboldalakra irányítani a felhasználókat, növelve ezzel az oldalak népszerűségét. A weboldalak népszerűsítéséért és látogatottságuk növeléséért a böngészőeltérítő fejlesztői pénzt kapnak. Azt azonban sajnos semmi sem garantálja, hogy ezek az oldalak megbízhatók.

Szinte minden böngészőeltérítő adatokat tud gyűjteni a felhasználó böngészési szokásairól. A programok így begyűjthetik a keresett kifejezéseket, a leggyakrabban látogatott weboldalakta, a feltöltött fájlokat, a beírt adatokat és más személyes (beazonosításra nem alkalmas) információkat. A rosszindulatú böngészőeltérítők akár beazonosításra alkalmas információkhoz is hozzáférhetnek, és azokat bűnözőknek továbbíthatják. Elmondható, hogy minden böngészőeltérítőt anyagi célból készítenek. Ha meg szeretné óvni adatait és helyre szeretné állítani számítógépe biztonságát, mindenképpen távolítsa el a bejutott böngészőeltérítőt a rendszerből.

Browser hijackers

A rendszerre és a teljesítményre gyakorolt hatása

A rendszerbe jutott böngészőeltérítő általában a következőket okozza:

  • A telepített böngészők módosítása. Böngészőeltérítő-fertőzés esetén megváltozott kezdőlapra, alapértelmezett keresőmotorra és új fül tartalomra számíthat. A böngészőeltérítők emellett a könyvjelzők között is hozzáadhatnak vagy eltávolíthatnak elemeket, ismeretlen, gyakran kéretlen könyvjelzőkkel tömve tele a mappákat. A beállításokat természetesen engedély nélkül módosítja.
  • Ismeretlen domaineket célzó átirányítások. A böngészőeltérítőket főleg előre meghatározott weboldalak megnyitására és ezen keresztüli hirdetésére használják. Ezt módosított keresési találatok megjelenítésével és esetenként a megbízható oldalak letiltásával érik el. Fontos, hogy semmi sem garantálja, hogy az áldozatra kényszerített oldalak megbízhatók, tehát ezek nagyban ronthatnak a rendszer biztonságán.
  • Személyes (beazonosításra alkalmatlan) adatok begyűjtése. Az adware típusú programokhoz hasonlóan a böngészőeltérítők is rögzítenek böngészési szokásokra vonatkozó információkat. Az ilyen programok fejlesztő azt állítják, hogy csak a webes tevékenységeket, pl. a meglátogatott weboldalakat, az azokkal megosztott információkat, a számítógép IP-címét és helyzetét, a böngésző típusát stb. figyelik meg, de rosszindulatú személyek ilyen szoftverekkel akár belépési adatokat, kapcsolatfelvételi információkat és más érzékeny adatokat is megszerezhetnek.
  • Az eltávolítás megakadályozása. A böngészőeltérítők általában nem biztosítanak eltávolítási lehetőséget. Sőt, böngészést segítő objektumokkal akár újra meg is jelenhetnek a következő újraindításkor,
  • számos problémát okozva ezzel a rendszer stabilitásában és teljesítményében. A legtöbb böngészőeltérítő lelassítja nemcsak a böngészőket, hanem az egész rendszert is, többek között azért, mert rosszul kódolták őket. Ilyen böngészőeltérítő esetén a rendszer instabillá válhat, hibák jelenhetnek meg, és a teljesítmény is észrevehetően romolhat.

A böngészőeltérítők terjesztési módjai

A böngészőeltérítők négy fő módszer kihasználásával terjednek:

Freeware, shareware és reklámprogramok. Fontos, hogy rengeteg letöltéskezelő, videóstreaming szoftver, videórögzítő program és hasonló ingyenes alkalmazás telepítőjébe rejtettek gyanús böngészős bővítményeket és eszköztárakat. Még a megbízható alkalmazások is megpróbálhatják módosítani a böngészők beállításait.

Félrevezető hivatalos weboldalak. Az ilyen oldalak rávehetik, hogy valamilyen félrevezető programot, valójában böngészőeltérítőt töltsön le. Kérjük, kétszer is ellenőrizze a keresőmotorokat, eszköztárakat és böngészős kiegészítőket, mielőtt telepítené őket. Elég, ha a Google segítségével megnézi, hogy mások mit mondanak róluk.

Adware típusú programok. Ezek a potenciálisan kéretlen programok gyakran terjesztenek böngészőeltérítőket opcionális komponens formájában. Először is: az adware-ek telepítése egyáltalán nem ajánlott. Ha esetleg nem találja problémának a tolakodó hirdetéseket, legalább a telepítésekre figyeljen oda, hogy nehogy véletlenül böngészőeltérítőt is a rendszerbe engedjen.

Becsapós felugró hirdetések. A böngészőeltérítő egy része megbízhatónak látszó frissítéseket kínáló, valójában csaló hirdetések segítségével terjed. Ha felugró böngészős ablak állítja, hogy Java, Flash Player vagy FLV Player programjának verziója elavult, egyszerűen hagyja figyelmen kívül az értesítést, mert valójában csak veszélyes programot terjeszt. Ha az áldozat rákattint egy ilyen hirdetésre, egy ártalmas kódsor böngészőeltérítőt vagy hasonló nemkívánatos programot telepít.

A leggyakrabban felbukkanó böngészőeltérítők

delta-homes.com: Több ezrek fertőződtek már meg ezzel a rosszindulatú böngészőeltérítővel. Aktívan terjesztik nemkívánatos és megbízható programok mellékleteként egyaránt, ezért nem is meglepetés, hogy milyen sokan fedezték már fel, hogy engedély nélkül bejutott. A Delta Homes vírus legújabb verziói csak naprakész antispyware program segítségével távolíthatók el.

mystartsearch.com: A böngészőeltérítők egy újabb példája. Akármilyen csábítónak is tűnik, a megjelenített hirdetések veszélyesek. A Mystartsearch eltávolítható kézzel és automatikusan is, de az avirus szakértői inkább a második módszert javasolják. Ellenkező esetben nem biztos, hogy minden komponenst eltávolít, hátramaradhatnak például böngészősegítő objektumok.

dregol.com: Legyen nagyon óvatos ezzel a keresőmotorral, mert engedély nélkül beépülhet a telepített böngészőkbe. Ezt követően titokban megfigyelheti a böngészős tevékenységeket, és adatokat gyűjthet önről. Nem lehet tudni, hogy pontosan milyen adatokat figyel meg, és hogy a fejlesztők mihez kezdenek ezekkel.

Mi a teendő fertőzés esetén

A böngészőeltérítők automatikus és manuális módszerrel is eltávolíthatók. A módszerek részletei:

Automatikus eltávolítás: A böngészőeltérítők eltávolításának legegyszerűbb módja, hogy telepít egy megbízható antispyware programot. Ugyanez mondható el a más potenciálisan kéretlen programok eltávolításáról is. Csak akkor érdemes fontolóra vennie a böngészőeltérítők önálló eltávolítását, ha kényelmesen mozog a számítógépek világában. Az ilyen programokat általában más szoftverek mellé csomagolva terjesztik, és ritkán bukkannak fel a megszokott helyeken, például a Feladatkezelőben.

Kézi eltávolítás: Az avirus csapata mindig próbálja tesztelni a felbukkanó böngészőeltérítőket. Néha azonban előfordul, hogy még a legpontosabb eltávolítási lépések is csődöt mondanak. Ez azért történhet meg, mert a fejlesztők gyakran frissítik böngészőeltérítőiket és más kéretlen programjaikat. Ha úgy gondolja, hogy elég tapasztalt ahhoz, hogy a böngészőeltérítő minden komponensét megtalálja, természetesen megpróbálkozhat a böngészőeltérítő-leírásaink végén található kézi eltávolítás lépésekkel.

A legutóbb adatbázisba vett vírusok

Yeabests.top vírus megszüntetése

A gyanús Yeabests.top és kapcsolata a böngészőeltérítő-hálózathoz: Ha azt veszi észre, hogy a kezdőlapja hirtelen az UPortalra változott, feltehetőleg a Yeabest.top vírus támadta meg.< a class="more_link" href="http://avirus.hu/yeabests-top-virus/">Továbbiak
Böngészőeltérítő Vírusok   Szeptember 12, 2017

Feed.snowbitt.com hatástalanítás

A Feed.snowbitt.com vírus Mac OS X-et támadhat A Feed.snowbitt.com egy kétes keresőmotor, amely elméletileg a böngészést segíti, valójában azonban egy böngészőeltérítőről van szó, amely főként a Mac OS X rendszert célozza, de Windows rendszerekbe is bejuthat. < a class="more_link" href="http://avirus.hu/feed-snowbitt-com/">Továbbiak
Böngészőeltérítő Vírusok   Szeptember 11, 2017

Böngészőeltérítő adatbázis

Szeptember 05, 2017

Bing átirányító vírus

A Bing átirányító vírus egy böngészőeltérítő, amely azokat a felhasználókat célozza, akik a Bing keresőjét használják A fertőzés nagyon hasonlít a Google átirányító vírusra és a Yahoo átirányító vírusra, ezekről már korábban beszámoltunk weboldalunkon.< a class="more_link" href="http://avirus.hu/bing-atiranyito-virus/">Továbbiak
Szeptember 04, 2017

Firefox átirányító vírus

A Firefox átirányító víru egy megbízhatatlan keresőmotor, amelyet cyberbűnözők arra használnak, hogy hirdetéseken keresztül pénzhez jussanak A Firefox átirányító vírus egy veszélyes cyberfenyegetés, amely számos problémát okozhat áldozatainak.< a class="more_link" href="http://avirus.hu/firefox-atiranyito-virus/">Továbbiak
Szeptember 01, 2017

MyAllSearch

A MyAllSearch egy megbízhatatlan keresőmotor, amelyet cyberbűnözők arra használnak, hogy hirdetéseken keresztül pénzhez jussanak Ha ön is azt tapasztalja, hogy böngészői erre a weboldalra irányítják át, semmiképp se vegye félvállról a dolgot, mert az átirányítás egyértelmű jele annak, hogy számítógépébe bejutott egy potenciálisan kéretlen program, vagy rosszabb eset... < a class="more_link" href="http://avirus.hu/myallsearch/">Továbbiak
Augusztus 29, 2017

Claro Search vírus

A Claro Search vírus a böngészőeltérítők kategóriájába tartozó fertőzés Alapjában véve a vírus megpróbálja módosítani a böngésző beállításait és megállíthatatlan átirányításokat kezdeményez az Isearch.claro-search.com-ra és más kéretlen domainekre.< a class="more_link" href="http://avirus.hu/claro-search-virus/">Továbbiak
Augusztus 28, 2017

Default-search.net

Mi az a Default-search.net? A Default-search.net egy ravasz keresőmotor, amely a böngészőeltérítők közé sorolandó.< a class="more_link" href="http://avirus.hu/default-search-net/">Továbbiak
Augusztus 24, 2017

MyStart.com átirányító

Használhatom kezdőlapként a MyStart.com-ot? Sajnos nem ajánljuk, hogy kezdőlapként vagy alapértelmezett keresőként tartsa a MyStart.com-ot.< a class="more_link" href="http://avirus.hu/mystart-com-atiranyito/">Továbbiak
Augusztus 23, 2017

Safe Finder vírus

Mi az a Safe Finder? A Safe Finder egy frissen megjelent potenciálisan kéretlen program, amelyet nagy erőkkel terjesztenek az interenten.< a class="more_link" href="http://avirus.hu/safe-finder-virus/">Továbbiak
Augusztus 23, 2017

Yahoo átirányító vírus

A Yahoo-átirányító fertőzés még mindig aktív Ha már találkozott a Yahoo átirányításokkal, biztosan tudja, hogy mennyire bosszantók tudnak lenni.< a class="more_link" href="http://avirus.hu/yahoo-atiranyito-virus/">Továbbiak
Augusztus 22, 2017

YourSites123.com vírus

A YourSites123.com kereső használata nem ajánlott A YourSites123.com virus böngészőeltérítő egy újabb potenciálisan kéretlen program, amely spyware-adatbázisunkba került.< a class="more_link" href="http://avirus.hu/yoursites123-com-virus/">Továbbiak
Augusztus 21, 2017

Swapgame.net vírus

A Swapgame.net játék- és keresőszolgáltatást nyújt, de valójában reklámbevételre koncentrál Sokan a Swapgame.net vírus kifejezéssel hivatkoznak erre a rosszindulatú domainre, amely engedély nélkül veheti át a böngészők kezdőlapjának helyét.< a class="more_link" href="http://avirus.hu/swapgame-net-virus/">Továbbiak
Augusztus 21, 2017

Home.bitmotion-tab.com vírus

A Home.bitmotion-tab.com megnyerő külsővel próbálja elnyerni a felhasználók bizalmát A Bitmotion vírus egy kétes keresőmotor, amely semmilyen hasznos keresési szolgáltatást nem nyújt, csak saját bővítményeit hirdeti.< a class="more_link" href="http://avirus.hu/home-bitmotion-tab-com-virus/">Továbbiak
Augusztus 17, 2017

v9.com vírus

Mi az a v9, és miért érdemes elkerülni ezt a kétes keresőmotort? < a class="more_link" href="http://avirus.hu/v9-com-virus/">Továbbiak
Augusztus 15, 2017

Yeabests.cc vírus

A Yeabests.cc vírus és a TopYea Search. Mi a különbség? Hasonlóan a TopYea Search keresőhöz, a Yeabests.cc vírus is hagyományos keresőoldalnak látszik. Könnyen elhitetheti magáról, hogy hasznos keresőmotor, amely a kedvenc weboldalakra is közvetlen linket nyújt. Azt tudta, hogy a keresőmotort kockázatos weboldalak és kétes programok terjesztésére is használják? Úgy s... < a class="more_link" href="http://avirus.hu/yeabests-cc-virus/">Továbbiak
Augusztus 15, 2017

Softonic

A Search.softonic.com weboldal a böngészőeltérítők kategóriáját érdemelte ki A Softonic virus egy kéretlen alkalmazás, amely könnyedén a rendszerbe juthat mindenféle felhasználói beleegyezés nélkül. < a class="more_link" href="http://avirus.hu/softonic/">Továbbiak
Augusztus 14, 2017

Search.fbdownloader.com

A Search.fbdownloader.com weboldal a böngészőeltérítők kategóriáját érdemelte ki A fő ok, amiért biztonsági szakértőink ide sorolják, meglehetősen egyszerű.< a class="more_link" href="http://avirus.hu/search-fbdownloader-com/">Továbbiak
Augusztus 07, 2017

Plusnetwork.com átirányító

Használható webes keresésre a Plusnetwork.com? A Plusnetwork.com vírus megbízható keresőnek tűnhet, A weboldala valamilyen ingyenes program, például a CrossBrowser, a Messenger Plus!, vagy a Community Smartbar telepítése után kezdhet felbukkanni a böngészőkben.< a class="more_link" href="http://avirus.hu/plusnetwork-com-atiranyito/">Továbbiak
Augusztus 07, 2017

Safari átirányító vírus

A Safari átirányító vírus a böngésző gyenge pontjait keresi meg A Safari átirányító vírus számos különböző módon nehezítheti meg az internet böngészését.< a class="more_link" href="http://avirus.hu/safari-atiranyito-virus/">Továbbiak

Információk frissítve: 2016-03-23

Forrás: http://www.2-spyware.com/browser-hijackers-removal

Olvassa más nyelveken

Fájlok
Szoftverek
Összehasonlítás
Like-oljon a Facebookon