Súlyosság:  
  (10/100)

FreeForms. Hogyan távolítható el? (Eltávolítási útmutató)

írta: Jake Doevan - - | Típus: Böngészőeltérítő

FreeForms – böngészőeltérítő, amely hasznos bővítménynek adja ki magát

FreeForms vírus
FreeForms - gyanús böngészős bővítmény, amely több problémát is okoz.

A FreeForms-t a szakértők a böngészőeltérítők közé sorolják. A program a saját webcímére módosítja a böngészők kezdőlapját, alapértelmezett keresőjét és új lap tartalmát. A weboldalról népszerű űrlapoldalak és híroldalak (pl. időjárás, világhírek) érhetők el. Ez talán hasznosnak tűnhet, pedig a FreeForms nem egy ártalmatlan szoftver.

A kártevő összegzése
Név FreeForms
Típus Böngészőeltérítő
Veszélyességi fok Közepes. Kockázatos weboldalakra irányíthat át
Érintett operációs rendszerek Windows, Mac OS X
Érintett böngészők Többek között Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer
Tünetek Ismeretlen domainekre módosult kezdőlap és keresőmotor, eszköztárak telepítése, kétes oldalakat célzó átirányítások, nagy mennyiségű hirdetés felbukkanása.
A Free Forms eltávolítható a kiváló Reimage teljes rendszervizsgálatával

A Free Forms letölthető a saját weboldaláról (hxxp://freeforms.co/). Ezt az oldalt azonban nem sokan keresik fel szándékosan. Általában minden látogató akkor kerül erre az oldalra, ha valamilyen veszélyes weboldal átirányítja őket, ha kétes hirdetésre kattintanak, vagy ha más potenciálisan kéretlen program jut a rendszerbe. Az eltérítőt hasznos alkalmazásként hirdetik, amely sokat segíthet a böngészés során:

Az online űrlapok megtalálása sosem volt ilyen egyszerű; ne vesztegesse az időt űrlapkereséssel, hiszen a Free Forms telepítésével pillanatok alatt megtalálja a legnépszerűbb űrlapszolgáltatókat – közvetlenül az Új lap fülről. A Free Forms emellett kényelmes webes keresési funkciót, híreket és időjárás-jelentést is nyújt.

Sajnos a FreeForms bővítménye engedély nélkül is a rendszerbe juthat. A NoVirus.uk szakértői több freeware és shareware program telepítőjében is megtalálták. Egy figyelmetlen telepítéssel tehát könnyedén beengedhetjük a Chrome-ba, a Firefox-ba vagy más böngészőbe. Az észrevétlen telepítés miatt sokan FreeForms vírus néven említik a programot,

pedig a vírus ebben az esetben nem jó megjelölés. Potenciálisan kéretlen programról van szó, amely nagyon hasonló például a My Forms Finderhez. A rendszerbe jutást követően a következő problémákat okozza:

 • A kezdőlapot, az új lapok tartalmát és az alapértelmezett keresőt is a Search.yahoo.com-ra, a Search.hfreeformsnow.com-ra vagy más domainre módosítja;
 • Különböző böngészős bővítményeket vagy eszköztárakat telepít engedély nélkül;
 • Adatokat gyűjthet a felhasználóról, például a meglátogatott weboldalak listáját, a bejelentkezési adatokat, a könyvjelzőket;
 • Agresszív és gyanús szándékú hirdetéseket jeleníthet meg;
 • Ismeretlen weboldalakra irányíthat át hivatkozások megnyitásakor.

Mindezek célja az, hogy a fejlesztőknek pénzt termeljen. Minél több hirdetést nyitnak meg az áldozatok, annál nagyobb a fejlesztők bevétele. Ha tehát a FreeForms böngészőeltérítő az ön rendszerébe is bejutott, távolítsa el egy antimalware program segítségével, például: Reimage.

Ne halogassa az eltávolítást, mert a program a háttérben akár érzékeny adatokat is megfigyelhet. A szakértők szerint a legtöbb ilyen program csak személyes beazonosításra alkalmatlan adatokat gyűjt, amelyeket hirdetőhálózatoknak adnak el.

A FreeForms weboldalán azonban nem szerepelnek sem felhasználási feltételek, sem adatkezelési irányelvek. A gombok léteznek, de a hivatkozott weboldalak elérhetetlenek – nem tudhatjuk, hogy a fejlesztők hogyan kezelik a felhasználók adatait. Személyes adatainak védelme érdekében is fontos tehát, hogy azonnal eltávolítsa a FreeForms-t.

A FreeForms böngészőeltérítő
A FreeForms böngészőeltérítő észrevétlenül a rendszerbe juthat.

A böngészőeltérítő terjesztése és elkerülése

Ahogyan már említettük is, a FreeForms saját weboldallal rendelkezik. Mindazonáltal nem a közvetlen letöltések jelentik a fő terjesztési módszerét.

A böngészőeltérítők észrevétlenül, de nem engedély nélkül jutnak a rendszerbe. Az ilyen kártevők úgy juthatnak be, hogy a felhasználók nem figyelnek oda a programok telepítőinek lépéseire.

Sok hasznosnak tűnő program lehet félrevezető, a telepítőik gyakran kéretlen programot rejthetnek. Az is előfordulhat, hogy egy-egy weboldal kártékony program letöltéséhez vezeti a látogatót.

A böngészőeltérítők bejutásának elkerüléséhez szükséges lépések:

 • Odafigyeléssel internetezzen, különösen akkor, ha kevésbé ismert weboldalon jár;
 • Csak megbízható forrásokból töltsön le programokat, és kerülje a harmadik felek által szolgáltatott letöltőket/telepítőket;
 • A telepítőkben mindig az egyéni/custom (vagy haladó/advanced stb.) telepítési módot válassza és utasítsa el a kéretlen mellékletek telepítését;
 • Ha rosszindulatúnak tűnő weboldalra került, mielőbb zárja be az oldalt;
 • Telepítsen és tartson naprakészen antimalware szoftvert, amely értesíteni tudja, ha kártevő jut a rendszerbe.

A Free Forms eltávolítása

Távolítson el minden gyanús programot, bővítményt és egyéb komponenst, amely a FreeForms-hoz tartozhat. Az alábbi lépések segítségével eltávolíthatja a böngészőeltérítőt a böngészőkből (Chrome, Firefox, IE, Safari, Edge).

A FreeForms eltávolításához használhat antimalware programot is. Az eltávolítást követően érdemes alaphelyzetbe állítania a böngészőket és átnézni a telepített programok listáját, hátha egyéb kéretlen program is bejutott.

A következő programok közül választva automatikusan helyreállíthatja a vírusok okozta kárt: Reimage, SpyHunterCombo Cleaner, Malwarebytes Malwarebytes. Azért ezeket az alkalmazásokat javasoljuk, mert a potenciálisan kéretlen programokat és a vírusokat is minden kapcsolódó fájllal és regisztrációs bejegyzéssel együtt azonosítani képesek.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Reimage (eltávolító) Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Reimage (eltávolító) Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Supported versions Kompatibilitás: OS X Supported versions
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Reimage nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
A vírusok okozta kár helyreállításához: Reimage. Az ingyenes keresővel ellenőrizhető, hogy a rendszer fertőzött de, de a malware eltávolításához meg kell vásárolni a Reimage malware eltávolító teljes változatát.

Manuális Eltávolítási Útmutató - FreeForms:

WindowsMac OS XInternet ExplorerMicrosoft EdgeFirefoxGoogle ChromeSafari

FreeForms eltávolítása Windows rendszerekből

A böngészőeltérítő kézi eltávolítása Windows rendszeren:

 1. Kattintson ide: Start Control Panel Programs and Features (Amennyiben ön Windows XP felhasználó, kattintson ide: Add/Remove Programs.)Kattintson ide: 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (Amennyiben ön 'Windows XP' felhasználó, kattintson ide: 'Add/Remove Programs'.)
 2. Amennyiben ön Windows 10 / Windows 8 felhasználó, kattintson a jobb egérgombbal a képernyő bal alsó sarkában. Miután a szükséges Quick Access Menu megjelent, válassza először azt, hogy Control Panel, ezután pedig azt, hogy Uninstall a Program. Amennyiben ön 'Windows 10 / Windows 8' felhasználó, kattintson a jobb egérgombbal a képernyő bal alsó sarkában. Miután a szükséges 'Quick Access Menu' megjelent, válassza először azt, hogy 'Control Panel', ezután pedig azt, hogy 'Uninstall a Program'.
 3. Távolítsa el a(z) FreeForms szoftvert és a vele kapcsolatos egyéb programokat
  Keressen ki a(z) FreeForms bejegyzéseit, valamint a többi mostanában telepített, gyanús programét is.
 4. Távolítsa el őket és kattintson arra, hogy OK a változások elmentéséhez. Kattintson jobb gombbal a gyanús bejegyzéseken, majd 'Uninstall'
 5. Távolítsa el a(z) FreeForms elemet a Windows parancsikonok közül
  Kattintson jobb gombbal a(z) Mozilla Firefox parancsikonján, majd Properties. Kattintson jobb gombbal a böngészők ikonjain, majd 'Properties'
 6. Ezután Shortcut fül, ott pedig Target mező. Törölje a vírushoz kapcsolódó kártékony URL-t. Válassza azt a fület, hogy 'Shortcut', majd törölje a(z) 'http://isearch.babylon.com...' URL-jét

Ismételje meg a fenti lépéseket a többi böngésző ( pl. Internet Explorer és Google Chrome) parancsikonjaival. Minden egyes parancsikont nézzen át, tehát az Asztalon, a Start menüben és a Tálcán találhatóakat is.

WindowsMac OS XInternet ExplorerMicrosoft EdgeFirefoxGoogle ChromeSafari

FreeForms eltávolítása Mac OS X rendszerből

 1. OS X használata esetén Go gomb a képernyő bal felső részén, majd Applications Kattintson ide: 'Go', majd válassza ezt: 'Applications'
 2. Applications mappa megjelenése után keresse ki a kártevőt (FreeForms) vagy az egyéb gyanús programokat. Ezután kattintson jobb gombbal ezekre a bejegyzésekre, majd Move to Trash gomb Kattintson minden kártékony bejegyzésre, majd 'Move to Trash'
WindowsMac OS XInternet ExplorerMicrosoft EdgeFirefoxGoogle ChromeSafari

FreeForms eltávolítása innen: Internet Explorer (IE)

 1. Veszélyes beépülők eltávolítása
  Indítsa el a Internet Explorer böngészőt, kattintson a fogaskerékre (IE menü) a böngésző jobb felső sarkában, majd Manage Add-ons. Kattintson a menügombra, majd 'Manage add-ons'
 2. Egy Manage Add-ons ablak fog megjelenni. Keressen itt FreeForms bejegyzéseket és egyéb gyanús beépülőket, majd tiltsa le őket: Disable. Kattintson jobb gombbal minden kártékony bejegyzésen, majd 'Disable'
 3. Változtassa meg a kezdőlapját, amennyiben a vírus átállította azt.
  Kattintson a fogaskerék (menü) ikonra a böngésző jobb felső sarkában, majd Internet Options. Maradjon a megjelenő General fülön.
 4. Távolítsa el innen a kártékony URL-t és adjon meg egy megfelelő domaincímet. A mentéshez kattintson az Apply gombra. Törölje a kártékony URL-t, adjon meg egy megfelelő domaint, majd
 5. Állítsa alaphelyzetbe az Internet Explorer böngészőt.
  Kattintson ismét a fogaskerék (menü) gombra, majd Internet options. Ezután Advanced fül.
 6. Itt pedig Reset.
 7. Az új ablakban válassza ki azt, hogy Delete personal settings, majd Reset a(z) FreeForms eltávolításához. Először 'Advanced' fül, majd 'Reset' gomb. Ezután 'Delete personal settings', majd ismét 'Reset' gomb
WindowsMac OS XInternet ExplorerMicrosoft EdgeFirefoxGoogle ChromeSafari

FreeForms eltávolítása innen: Microsoft Edge

Microsoft Edge beállításainak visszaállítása (1. módszer):

 1. Indítsa el a Microsoft Edge alkalmazást, majd kattintson a More gombra (három pont a jobb felső sarokban).
 2. Kattintson a Settings gombra a további beállítások megjelenítéséhez
 3. A Settings ablakban kattintson az Clear browsing data alatti Choose what to clear gombr Nyissa meg a beállításokat, és kattintson a 'Choose what to clear' lehetőségre
 4. Válasszon ki mindent, amit törölni szeretne, majd Clear gomb. Kattintson a 'Clear' gombra
 5. Ezt követően kattintson jobb gombbal a Start gombra (Windows logó). Válassza a Task Manager lehetőséget. Nyissa meg a Start menüt, és válassza a 'Task Manager' lehetőséget
 6. A Processes ablakban keresse meg a Microsoft Edge bejegyzést.
 7. Kattintson rá jobb gombbal, és válassza a Go to details lehetőséget. Ha a Go to details lehetőség nem látható, kattintson a More details gombra, és ismételje meg az előző lépéseket. Kattintson jobb gombbal a 'Microsoft Edge' bejegyzésre, és válassza a 'Go to details' lehetőséget Kattintson a 'More details' gombra, ha a 'Go to details' lehetőség nem jelenik meg
 8. A Details fülön keressen meg minden Microsoft Edge nevű bejegyzést. Kattintson rájuk jobb gombbal, és válassza a End Task lehetőséget. Keresse meg a Microsoft Edge bejegyzéseit, és válassza a 'End Task' lehetőséget

Az Microsoft Edge böngésző visszaállítása (2. módszer)

Ha az 1. módszer nem segített, speciális módon kell visszaállítania az Edge böngészőt

 1. Megjegyzés: először készítsen biztonsági másolatot adatairól!
 2. Keresse meg ezt a mappát számítógépén C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Jelölje ki a tartalmát, majd kattintson az egér jobb gombjával. Válassza a Delete lehetőséget. Nyissa meg a Microsoft Edge mappáját, kattintson jobb gombbal minden elemre, és válassza a 'Delete' lehetőséget
 4. Kattintson a Start gombra (Windows logó), majd a Search my stuff mezőbe írja be, hogy window power
 5. Kattintson jobb gombbal a Windows PowerShell bejegyzésre, majd válassza a Run as administrator lehetőséget. Keresse meg a Windows PowerShellt, kattintson rá jobb gombbal, és válassza a 'Run as administrator' lehetőséget
 6. Miután már adminisztrátor, a Windows PowerShell ablaka megjelenik. Illessze be a következő parancsot a PS C:\WINDOWS\system32> sor mögé, majd nyomjon entert:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Másolja be a szükséges parancsot, majd nyomjon 'Enter' billentyűt

Ezt követően már nem szabadna, hogy a FreeForms továbbra is Microsoft Edge böngészőjében legyen.

WindowsMac OS XInternet ExplorerMicrosoft EdgeFirefoxGoogle ChromeSafari

FreeForms eltávolítása innen: Mozilla Firefox (FF)

Távolítsa el a FreeForms-t és a többi olyan bővítményt, amelyet nem szándékosan telepített, majd állítsa alaphelyzetbe a Firefoxot:

 1. Veszélyes kiterjesztések eltávolítása
  Nyissa meg a Mozilla Firefox böngészőt, kattintson a menüikonra (jobb felső sarok), majd Add-ons Extensions. Kattintson a menügombra, majd 'Add-ons'
 2. Válassza ki a(z) FreeForms elemet és minden egyéb gyanús beépülőt. A bejegyzések törléséhez Remove. Kattintson arra, hogy 'Extensions' és keressen kártékony bejegyzéseket. A 'Remove' gomb segítségével törölje őket
 3. Változtassa meg a kezdőlapját, amennyiben a vírus átállította azt.
  Kattintson a menüre (jobb felső sarok), majd Options General.
 4. Törölje a kártékony URL-t és adjon meg egy megfelelő weboldalt, vagy kattintson arra, hogy Restore to default.
 5. A változtatások mentéséhez OK gomb. A 'General' fülön törölje a kártékony URL-eket a(z) 'Home Page' szekcióból, vagy nyomja meg a(z) 'Restore to Default' gombot. A mentéshez 'OK' gomb
 6. Állítsa alaphelyzetbe az Mozilla Firefox böngészőt.
  Kattintson a kérdőjelre a jobb felső sarokban található Firefox menüben. Ezután Troubleshooting Information. Kattintson a menügombra, majd '?' és 'Troubleshooting Information'
 7. Ezt követően Reset Firefox to its default state üzenet fogadja egy Reset Firefox gombbal. Kattintson a gombra néhányszor a(z) FreeForms eltávolításához. Kattintson néhányszor a 'Reset Firefox' gombra
WindowsMac OS XInternet ExplorerMicrosoft EdgeFirefoxGoogle ChromeSafari

FreeForms eltávolítása innen: Google Chrome

Az alábbi lépéseket követve távolítsa el a böngészőeltérítőt a Google Chrome-ból:

 1. Kártékony beépülők eltávolítása
  Nyissa meg a Google Chrome böngészőt, kattintson a menüikonra (jobb felső sarok), majd Tools Extensions. Kattintson a menügombra, majd 'Tools' és 'Extensions'
 2. Válassza ki a(z) FreeForms bejegyzéseit és minden egyéb kártékony beépülőt, majd a szemetes ikon segítségével távolítsa el őket. Keresse ki a kártékony bejegyzéseket és törölje őket a Szemetes ikon segítségével
 3. Változtassa meg a kezdőlapját, amennyiben a vírus átállította azt.
  Kattintson a menüikonra, majd Settings.
 4. A On startup opció alatt keresse meg azt, hogy Open a specific page or set of pages és kattintson arra, hogy Set pages. A menü, majd 'Settings' megnyitása után 'Set pages'
 5. Egy új ablaknak kell megnyílnia. Törölje ki a kártékony keresőoldalakat és adja meg azt a weblapot, amelyet kezdőlapként szeretne használni. A kártékony URL-ek eltávolításához 'X'
 6. Kattintson ismét a menügombra, majd az itt megjelenő Search szekció alatt Settings Manage Search engines. A 'Settings' menüben kattintson arra, hogy 'Manage search engines...'.
 7. A következő, Search Engines... menüből távolítsa el a kártékony keresőket. Érdemes csak a Google-t, vagy az ön által korábban használt domaint meghagyni. A kártékony URL-ek eltávolításához 'X'
 8. Állítsa alaphelyzetbe az Google Chrome böngészőt.
  Kattintson a menügombra a(z) Google Chrome jobb felső sarkában, majd Settings.
 9. Görgessen a lap aljára, ott pedig Reset browser settings. A 'Settings' menüben görgessen a(z) 'Reset browser settings' gombig és kattintson rá
 10. A jelenlegi lépés és a(z) FreeForms eltávolításának befejezéséhez nyomjon Reset gombot. Kattintson a(z) 'Reset' gombra az eltávolítás befejezéséhez
WindowsMac OS XInternet ExplorerMicrosoft EdgeFirefoxGoogle ChromeSafari

FreeForms eltávolítása innen: Safari

 1. Veszélyes kiterjesztések eltávolítása
  Indítson egy Safari böngészőt, majd a bal felső részen található menüben válassza azt, hogy Safari, ezután pedig azt, hogy Preferences Kattintson ide: 'Safari', majd válassza ezt: 'Preferences'
 2. Válassza azt, hogy Extensions. Keressen FreeForms vagy más gyanús bejegyzést, majd távolítsa el őket: Uninstall gomb Távolítsa el a kártékony bővítményeket innen: 'Extensions'
 3. Változtassa meg a kezdőlapját, amennyiben a vírus átállította azt.
  Nyisson egy Safari ablakot, kattintson a menü Safari feliratú elemére. Ezután a már korábban bemutatott módon Preferences, majd General
 4. Keresse meg a Homepage területet. Ha a kártevő (FreeForms) módosította, távolítsa el a kéretlen linket és adja meg azt az oldalt, amelyet kereséseihez használni szeretne. Ne feledje, hogy a címet http://-rel kell kezdeni. 'General' - távolítsa el a kártékony URL-eket és adja meg a kívánt webcímet
 5. Állítsa alaphelyzetbe az Safari böngészőt.
  Nyisson Safari böngészőt és kattintson az ablak bal felső részén található menü Safari elemére. Itt válassza azt, hogy Reset Safari... Kattintson ide: 'Safari', majd válassza ezt: 'Reset Safari...'
 6. Most egy részletes alaphelyzetbe-állítási ablakot láthat. Általában minden opció be van jelölve, de ha szeretné, megadhatja a helyreállítandó kategóriákat. A kártevő (FreeForms) eltávolításának befejezéshez FreeForms gombot nyomjon. Jelölje ki az összes lehetőséget, majd 'Reset' gomb

A szerzőről

Jake Doevan
Jake Doevan - Az élet túl rövid ahhoz, hogy vírusokra pocsékoljuk az időnket

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Jake Doevan
A vállalatról: Esolutions

Forrás: https://www.2-spyware.com/remove-freeforms.html

Eltávolítási útmutatók más nyelveken