Malware – ismertető és eltávolítási lépések

írta: Jake Doevan - - frissítve | Típus: Malware
12

A malware szó több különböző kártékony program összefoglaló neve. Ide tartoznak a trójai vírusok, a férgek, a rootkitek, a ransomware-ek és a potenciálisan kéretlen programok is. A malware-ek jellemzően a felhasználó tudta nélkül jutnak a rendszerbe, esetenként biztonsági réseket kihasználva. Csak a naprakész antimalware programok képesek felvenni a harcot a legújabb fenyegetésekkel. A biztonsági szakértők rendszeresen figyelmeztetik a felhasználókat arra, hogy megbízható antivírus szoftverrel védjék rendszerüket.

A kártékony szoftverek engedély nélküli tevékenységek működésbe léptetésére szolgálnak, méghozzá azzal a céllal, hogy a támadóknak bevételt termeljenek. A fertőzések megpróbálhatnak személyes adatokhoz, például bejelentkezési adatokhoz és banki információkhoz hozzáférni, vagy titkosíthatják a személyes adatokat, hogy a fájlokért váltságdíjat követelhessenek. Egyes ransomware-ek (adware-ek, böngészőeltérítők stb.) pedig mindössze promóciós tartalmak megjelenítésére szolgálnak, hogy kattintás alapú bevételt termelhessenek. Szinte minden malware képes a biztonsági szoftverek blokkolására. Emellett akár frissíthetik is magukat, további malware-eket tölthetnek le, vagy biztonsági réseket hozhatnak létre a rendszerben.

A malware-ek fejlődése

A malware-ek első példánya 1986-ban bukkant fel, mikor két pakisztáni testvér szabadjára engedte a Brain nevű programot. Ezt tartják az első vírusnak; IBM rendszereket célzott. Floppy lemezeken terjedt, és csak bosszantó üzenetek megjelenését okozta.

A következő, komolyabb lépcsőfokot 1992 jelentette. A vírus neve Michelangelo volt, és már meglehetősen hasonlított a mai fertőzésekre. Az adatok szerint közel 20 ezer felhasználó jelentette, hogy a Michelangelo vírus miatt adataik elvesztek. 

A 2000-es évek elején pedig komolyan növekedni kezdett a malware-ek száma. Megjelentek a modern vírusok, például a trójaiak és a férgek. A fertőzött számítógépeket botnetekhez csatlakoztatták, gyakorlatilag pénztermelő rendszerekké alakítva őket.

Manapság pedig egyre komolyabb, egyre fejlettebb malware-ek látnak napvilágot. Az adatok szerint 2005 óta 1 millióról 96 millióra növekedett a különböző malware-ek száma. Nem semmi.

A kártékony programok terjedése

A malware-ek számos módszerrel terjedhetnek. Íme a leggyakoribbak:

  • Illegális és fertőzött weboldalak Az illegális weboldalak a terjesztés legfontosabb résztvevői. A legtöbb ilyen weboldal pornográf tartalmú, de előfordulhatnak játékokhoz vagy torrentekhez kapcsolódó oldalak, sőt, olyanok is, amelyek alapvetően megbízhatóak, de hackerek sikeresen feltörték és megfertőzték őket.
  • Fertőző e-mailek és csatolmányok: A malware-ek terjesztése általában botneteken alapszik, amelyek automatikusan küldik a megtévesztő leveleket a potenciális áldozatoknak. Az e-mailek célja, hogy rávegyék a címzetteket a kártékony linkek megnyitására vagy csatolmányok futtatására. Manapság egyre több becsapós e-mailt küldenek a támadók, mert úgy tűnik, hogy a felhasználók nem igazán tudják őket megkülönböztetni az ártalmatlan levelektől.
  • Megtévesztő hirdetések. A malware-ek kártékony hirdetéseken és hivatkozásokon át is terjedhetnek, mostanában ez is nagyon népszerű módszer. Ezek a hirdetések és linkek programfrissítéseknek, áreséseknek, különleges ajánlatoknak és kérdőíveknek álcázhatják magukat. Amint az áldozat egy ilyen hivatkozásra vagy hirdetésre kattint, malware jut a rendszerbe.
  • Egyéb malware-ek. Maguk a malware-ek is segíthetik a terjesztés azzal, hogy továbbiakat töltenek le a már fertőzött rendszerbe. Ha számítógépét ransomware vagy ál-antispyware fertőzi, előbb-utóbb észre fogja venni, hogy további vírus, például adware vagy böngészőeltérítő is a rendszerbe került. 

A malware-támadás jelei

A fertőzés egyik legegyértelműbb jelei a becsapos rendszerértesítések és a félrevezető hibaüzenetek. Ezeket a következő malware-típusok jeleníthetik meg:

Az első csoport képviselői megpróbálják elhitetni az áldozattal, hogy megbízható biztonsági szoftverről van szó, amely vírusokat észlelt. Valójában az értesítéseknek nincs alapja, maga az értesítéseket megjelenítő szoftver a vírus. A második csoportba tartozó vírusok egyetlen értesítést jelenítenek meg, mely szerint az áldozatnak illegális tevékenységek maitt büntetést kell fizetnie. A ransomware-ek emelett titkosítják is a személyes adatokat, azokért váltságdíjat követelnek.

Ha böngészőjében átirányítások vagy tolakodó felugró hirdetések egész áradatai jelentek meg, ilyen malware-rel áll szemben:

Ezek a malware programok kattintás alapú bevételt próbálnak gyűjteni, céljuk tehát, hogy a böngészőbe beépülve különböző felugró hirdetéseket jelenítsenek meg. Ezeket megnyitva a felhasználó szponzorált weboldalakra kerül. A legtöbb ilyen program közvetlenül nem kártékony, de a megjelenített tartalmak zavaróak, sőt, akár veszélyesek is lehetnek.

A rendszer lassulása, stabilitási problémák, teljesítményt éritő problémák és a biztonsági szoftverek letiltása is következménye lehet a malware-ek bejutásának. Ezek azonban sajnos nem segítenek a malware típusának azonosításában, a következők közül bármelyik lehet:

Mindegyik fenti malware jelentősen ronthatja a számítógép teljesítményét. Ezek a programok emellett a biztonsági szoftverek működését is blokkolhatják, hogy megakadályozzák az eltávolítást. Fontos, hogy ha nem vesz tudomást a helyzetről, azzal további problémákat okozhat, akár személyazonosságának vagy banki adatainak ellopását is. Arról nem is beszélve, hogy a további fertőzések kockázatát is növeli. 

Néhány malware

PC Optimizer Pro. Ez a program is a „megtévesztő PC-optimalizáló eszközök” közé tartozik, mert azt állítja magáról, hogy javítani tud a számítógép teljesítményén, pedig szó sincs ilyesmiről. Rendszervizsgálatnak látszó ablakokat jelenít meg, amely légből kapott regisztrációs bejegyzésekről, hibás fájlokról és egyéb állítólagosan teljesítményt rontó rendszerkomponensekről fog jelenteni. Ha az áldozat bedől a szoftver állításainak, olyan weboldalra kerül, ahol meg kell vásárolnia a PC Optimizer Pro teljes változatát. Ezt persze nem szabad megtennie, semmiféle javulást nem fog tapasztalni. 

COM surrogate vírus. Ez egy különösen veszélyes malware, amely a „trójai falovak” közé tartozik. Ha a rendszerbe jut, módosíthatja a számítógép beállításait, megfigyelheti a tevékenységeket, fontos adatokhoz férhet hozzá, és a háttérben további vírusokat is letölthet. Leginkább Flash és FLV Player frissítéseknek álcázva terjed, az információk szerint már több ezer számítógépet sikeresen megfertőzött.

DNS Unblocker. Nem számít, hogy az adware-ek többnyire nem okoznak súlyos problémákat, a DNS Unblockert akkor is el kell kerülni. Először is, rendkívül sok felugró ablakot és hasonló reklámtartalmat jelenít meg a böngészőkben, másodszor, ezek a hirdetések kártékony weboldalakra vezethetnek, és harmadszor, személyes adatokat figyelhet meg a böngészőkön keresztül, majd ezeket különféle harmadik felekkel oszthatja meg.

Malware-eltávolítási lehetőségek

A malware-ek eltávolításának legmegbízhatóbb módját antimalware szoftverek jelentik. Csak egy ilyen automatikus eltávolítási módszer segíthet a malware-ek minden komponensének azonosításában és eltávolításában. Előfordulhat azonban, hogy a malware blokkolj a biztonsági szoftver működését. Ha ajánlott szoftverünk nem képes helyreállítani a rendszert, végezze el az alábbi lépéseket:

  • Telepítse újra az antispyware-t. Nevezze át a hozzá tartozó exe fájlt, majd indítsa el;
  • Indítsa a számítógépet csökkentett módban és telepítse újra az antimalware-t;
  • Telepítsen egy másik antispyware programot;
  • Használja a SpyHunter Spyware HelpDesk funkcióját;
  • Vegye fel a kapcsolatot az avirus ügyféltámogatásával a „Kérdezzen minket” menüponton keresztül.

A legutóbb adatbázisba vett vírusok

Facebook vírus törlése

A Facebook vírus egy veszélyes számítógépes parazita, amely a Facebook meglátogatásával kerülhet a rendszerbe Fertőzés után cyberbűnözők megpróbálják megszerezni a fertőzött gépeken használt Facebook fiókok hozzáférését, majd az ismerősöknek továbbítják a vírust. Továbbiak
Malware Vírusok   Július 24, 2017

UnTabs bővítményvírus eltüntetés

Amiért az unTabs bővítményt el kell távolítani a böngészőből Az UnTabs bővítmény egy kártékony böngészést segítő objektum, amely kifejezetten a Google Chrome böngészőt célozza és engedély nélkül jut a rendszerbe. Továbbiak
Malware Vírusok   Június 29, 2017

Malware adatbázis

Június 08, 2017

Adylkuzz Miner vírus

Az Adylkuzz saját magának termel kriptopénzt mások számítógépével Az Adylkuzz egy sunyi Monero kriptopénzbányász, amely nem sokkal a WannaCry ransomware támadásainak elhíresülése után bukkant fel. Továbbiak
Május 12, 2017

amuleC vírus

Az amuleC veszélyei Az amuleC vírus egy veszélyes peer-to-peer fájlmegosztó program, amely a Jed McCaleb és Sam Yagan által a 2000-es években létrehozott eDonkey hálózatot használja. Továbbiak
április 03, 2017

"This PC Has Been Blocked" vírus

Minden, amit a „This PC Has Been Blocked” vírusról tudnia kell A „This PC Has Been Blocked” vírus egy trükkös trójai vírus, amely észrevétlenül jut a rendszerbe, és technikai támogatást nyújtó szolgáltatás felhívására próbálja rávenni az áldozatot. Továbbiak
Március 20, 2017

Mirai vírus

A Mirai fertőzés óriási lendületet vesz A Mirai vírus néhány nappal ezelőtt egy német telekommunikációs vállalat internetkapcsolatának blokkolásával került a hírek közé. Továbbiak
Január 02, 2017

Instagram vírus

Vigyázat, Instagram vírus terjed – fiókját feltörhetik! Az Instagram vírus kifejezés olyan malware-ekre utal, amelyek az Instagram platformon keresztül támadnak. Továbbiak
December 21, 2016

Dridex vírus

Újjáéledt a Dridex – miért veszélyes ez a vírus? A régebben aktív Dridex vírus újra mozgásba lendült. Továbbiak
December 12, 2016

Mi az a Facebook barátjelölés vírus?

What is Facebook Friend Request virus? A Facebook barátjelölés vírus kifejezés arra a rosszindulatú módszerre vonatkozik, amellyel csalók mit sem sejtő felhasználókat próbálnak megtéveszteni. Továbbiak
December 12, 2016

KMSPico vírus

Hogyan működik a KMSPico vírus? Habár sokan keresnek ingyenes KMSPico letöltési linket, azt javasoljuk, hogy ön ezt ne tegye meg. Továbbiak
Szeptember 15, 2016

Facebook videó vírus

Facebook videó vírus: új malware fertőzi a közösségi oldalt Az elmúlt időszakban számos kérdést kaptunk a Facebook videó vírussal kapcsolatban. Továbbiak
Július 25, 2016

YourOptimizer

Amit a YourOptimizerről tudni kell Az Elektro Kod által fejlesztett YourOptimizer egy megbízható szoftvernek tűnhet, melynek feladata az illesztőprogramok és azok frissítéseinek kezelése. Továbbiak

Információk frissítve: 2016-11-08

Forrás: http://www.2-spyware.com/malware-removal

Olvassa más nyelveken

Szoftverek
Összehasonlítás
Like-oljon a Facebookon