Malware-eltávolítás

írta: Jake Doevan - - frissítve | Típus: Malware

A malware szó több különböző kártékony program összefoglaló neve. Ide tartoznak a trójai vírusok, a férgek, a rootkitek, a ransomware-ek és a potenciálisan kéretlen programok is. A malware-ek jellemzően a felhasználó tudta nélkül jutnak a rendszerbe, esetenként biztonsági réseket kihasználva. Csak a naprakész antimalware programok képesek felvenni a harcot a legújabb fenyegetésekkel. A biztonsági szakértők rendszeresen figyelmeztetik a felhasználókat arra, hogy megbízható antivírus szoftverrel védjék rendszerüket.

A kártékony szoftverek engedély nélküli tevékenységek működésbe léptetésére szolgálnak, méghozzá azzal a céllal, hogy a támadóknak bevételt termeljenek. A fertőzések megpróbálhatnak személyes adatokhoz, például bejelentkezési adatokhoz és banki információkhoz hozzáférni, vagy titkosíthatják a személyes adatokat, hogy a fájlokért váltságdíjat követelhessenek. Egyes ransomware-ek (adware-ek, böngészőeltérítők stb.) pedig mindössze promóciós tartalmak megjelenítésére szolgálnak, hogy kattintás alapú bevételt termelhessenek. Szinte minden malware képes a biztonsági szoftverek blokkolására. Emellett akár frissíthetik is magukat, további malware-eket tölthetnek le, vagy biztonsági réseket hozhatnak létre a rendszerben.

A malware-ek fejlődése

A malware-ek első példánya 1986-ban bukkant fel, mikor két pakisztáni testvér szabadjára engedte a Brain nevű programot. Ezt tartják az első vírusnak; IBM rendszereket célzott. Floppy lemezeken terjedt, és csak bosszantó üzenetek megjelenését okozta.

A következő, komolyabb lépcsőfokot 1992 jelentette. A vírus neve Michelangelo volt, és már meglehetősen hasonlított a mai fertőzésekre. Az adatok szerint közel 20 ezer felhasználó jelentette, hogy a Michelangelo vírus miatt adataik elvesztek. 

A 2000-es évek elején pedig komolyan növekedni kezdett a malware-ek száma. Megjelentek a modern vírusok, például a trójaiak és a férgek. A fertőzött számítógépeket botnetekhez csatlakoztatták, gyakorlatilag pénztermelő rendszerekké alakítva őket.

Manapság pedig egyre komolyabb, egyre fejlettebb malware-ek látnak napvilágot. Az adatok szerint 2005 óta 1 millióról 96 millióra növekedett a különböző malware-ek száma. Nem semmi.

A kártékony programok terjedése

A malware-ek számos módszerrel terjedhetnek. Íme a leggyakoribbak:

  • Illegális és fertőzött weboldalak Az illegális weboldalak a terjesztés legfontosabb résztvevői. A legtöbb ilyen weboldal pornográf tartalmú, de előfordulhatnak játékokhoz vagy torrentekhez kapcsolódó oldalak, sőt, olyanok is, amelyek alapvetően megbízhatóak, de hackerek sikeresen feltörték és megfertőzték őket.
  • Fertőző e-mailek és csatolmányok: A malware-ek terjesztése általában botneteken alapszik, amelyek automatikusan küldik a megtévesztő leveleket a potenciális áldozatoknak. Az e-mailek célja, hogy rávegyék a címzetteket a kártékony linkek megnyitására vagy csatolmányok futtatására. Manapság egyre több becsapós e-mailt küldenek a támadók, mert úgy tűnik, hogy a felhasználók nem igazán tudják őket megkülönböztetni az ártalmatlan levelektől.
  • Megtévesztő hirdetések. A malware-ek kártékony hirdetéseken és hivatkozásokon át is terjedhetnek, mostanában ez is nagyon népszerű módszer. Ezek a hirdetések és linkek programfrissítéseknek, áreséseknek, különleges ajánlatoknak és kérdőíveknek álcázhatják magukat. Amint az áldozat egy ilyen hivatkozásra vagy hirdetésre kattint, malware jut a rendszerbe.
  • Egyéb malware-ek. Maguk a malware-ek is segíthetik a terjesztés azzal, hogy továbbiakat töltenek le a már fertőzött rendszerbe. Ha számítógépét ransomware vagy ál-antispyware fertőzi, előbb-utóbb észre fogja venni, hogy további vírus, például adware vagy böngészőeltérítő is a rendszerbe került. 

A malware-támadás jelei

A fertőzés egyik legegyértelműbb jelei a becsapos rendszerértesítések és a félrevezető hibaüzenetek. Ezeket a következő malware-típusok jeleníthetik meg:

Az első csoport képviselői megpróbálják elhitetni az áldozattal, hogy megbízható biztonsági szoftverről van szó, amely vírusokat észlelt. Valójában az értesítéseknek nincs alapja, maga az értesítéseket megjelenítő szoftver a vírus. A második csoportba tartozó vírusok egyetlen értesítést jelenítenek meg, mely szerint az áldozatnak illegális tevékenységek maitt büntetést kell fizetnie. A ransomware-ek emelett titkosítják is a személyes adatokat, azokért váltságdíjat követelnek.

Ha böngészőjében átirányítások vagy tolakodó felugró hirdetések egész áradatai jelentek meg, ilyen malware-rel áll szemben:

Ezek a malware programok kattintás alapú bevételt próbálnak gyűjteni, céljuk tehát, hogy a böngészőbe beépülve különböző felugró hirdetéseket jelenítsenek meg. Ezeket megnyitva a felhasználó szponzorált weboldalakra kerül. A legtöbb ilyen program közvetlenül nem kártékony, de a megjelenített tartalmak zavaróak, sőt, akár veszélyesek is lehetnek.

A rendszer lassulása, stabilitási problémák, teljesítményt éritő problémák és a biztonsági szoftverek letiltása is következménye lehet a malware-ek bejutásának. Ezek azonban sajnos nem segítenek a malware típusának azonosításában, a következők közül bármelyik lehet:

Mindegyik fenti malware jelentősen ronthatja a számítógép teljesítményét. Ezek a programok emellett a biztonsági szoftverek működését is blokkolhatják, hogy megakadályozzák az eltávolítást. Fontos, hogy ha nem vesz tudomást a helyzetről, azzal további problémákat okozhat, akár személyazonosságának vagy banki adatainak ellopását is. Arról nem is beszélve, hogy a további fertőzések kockázatát is növeli. 

Néhány malware

PC Optimizer Pro. Ez a program is a „megtévesztő PC-optimalizáló eszközök” közé tartozik, mert azt állítja magáról, hogy javítani tud a számítógép teljesítményén, pedig szó sincs ilyesmiről. Rendszervizsgálatnak látszó ablakokat jelenít meg, amely légből kapott regisztrációs bejegyzésekről, hibás fájlokról és egyéb állítólagosan teljesítményt rontó rendszerkomponensekről fog jelenteni. Ha az áldozat bedől a szoftver állításainak, olyan weboldalra kerül, ahol meg kell vásárolnia a PC Optimizer Pro teljes változatát. Ezt persze nem szabad megtennie, semmiféle javulást nem fog tapasztalni. 

COM surrogate vírus. Ez egy különösen veszélyes malware, amely a „trójai falovak” közé tartozik. Ha a rendszerbe jut, módosíthatja a számítógép beállításait, megfigyelheti a tevékenységeket, fontos adatokhoz férhet hozzá, és a háttérben további vírusokat is letölthet. Leginkább Flash és FLV Player frissítéseknek álcázva terjed, az információk szerint már több ezer számítógépet sikeresen megfertőzött.

DNS Unblocker. Nem számít, hogy az adware-ek többnyire nem okoznak súlyos problémákat, a DNS Unblockert akkor is el kell kerülni. Először is, rendkívül sok felugró ablakot és hasonló reklámtartalmat jelenít meg a böngészőkben, másodszor, ezek a hirdetések kártékony weboldalakra vezethetnek, és harmadszor, személyes adatokat figyelhet meg a böngészőkön keresztül, majd ezeket különféle harmadik felekkel oszthatja meg.

Malware-eltávolítási lehetőségek

A malware-ek eltávolításának legmegbízhatóbb módját antimalware szoftverek jelentik. Csak egy ilyen automatikus eltávolítási módszer segíthet a malware-ek minden komponensének azonosításában és eltávolításában. Előfordulhat azonban, hogy a malware blokkolj a biztonsági szoftver működését. Ha ajánlott szoftverünk nem képes helyreállítani a rendszert, végezze el az alábbi lépéseket:

  • Telepítse újra az antispyware-t. Nevezze át a hozzá tartozó exe fájlt, majd indítsa el;
  • Indítsa a számítógépet csökkentett módban és telepítse újra az antimalware-t;
  • Telepítsen egy másik antispyware programot;
  • Használja a SpyHunter Spyware HelpDesk funkcióját;
  • Vegye fel a kapcsolatot az avirus ügyféltámogatásával a „Kérdezzen minket” menüponton keresztül.

Legutóbb az adatbázishoz adott malware

Malware-adatbázis

április 02, 2018

Monero Miner

A kriptopénzmánia nagy lökést ad a kártékony Monero bányászok fejlesztésének. Továbbiak
Március 26, 2018

Win32.CoinMiner

A CoinMiner vírus továbbra is aktív. A CoinMiner vírus bitcoin kriptopénzt bányászik a sikeresen megfertőzött számítógépeken.Továbbiak
Január 29, 2018

Twitter vírus

A Twitter vírus egy veszélyes cyberfertőzés, amely az elmúlt napokban aktivizálta magát. Továbbiak
November 14, 2017

YouTube vírus

A YouTube vírusok egyre hitelesebbnek tűnnek. A YouTube vírus kifejezés különböző malware-ekre utal, amelyek valamilyen módon felhasználják a videómegosztó weboldal nevét.Továbbiak
November 13, 2017

Facebook vírus

A Facebook vírus egy veszélyes számítógépes parazita, amely a Facebook meglátogatásával kerülhet a rendszerbe. Továbbiak
Szeptember 13, 2017

YahLover.worm vírus

Mit rejtenek a YahLover.worm figyelmeztetései? Ha a YahLover.worm vírus a böngészőbe jut, megpróbálja elhitetni az áldozatot, hogy egy más vírus fertőzi a rendszert.Továbbiak
Szeptember 07, 2017

Fake Windows Activation screen

A Hamisított Windows-aktivációs vírus. A Hamisított Windows-aktivációs vírus egy trójai faló, amely lezárja a képernyőt, és azt állítja, hogy a felhasználó a Windows operációs rendszer egy kalóz változatát használja, és kalózellenes intézkedés keretében újra aktiválnia kell a rendszert.Továbbiak
Augusztus 22, 2017

„Számítógépét blokkolták” vírus

Hihetünk a „Számítógépét blokkolták” vírus üzenetnek? A „Számítógépét blokkolták” vírus  egy megtévesztő értesítés formájában jelenik meg, amelynek célja, hogy elhitesse az áldozatokkal, hogy megsértették az USA valamilyen törvényét, és ezért büntetést kell fizetniük. Továbbiak
Augusztus 16, 2017

Pc Optimizer Pro

Mi az a PC Optimizer Pro? A PC Optimizer Pro egy rosszindulatú rendszeroptimalizáló, amelyet a malware-ek közé sorolunk.Továbbiak
Augusztus 14, 2017

eBay vírus

Az eBay vírus a figyelmetlen online vásárlókat célozza. Az eBay vírus egy kártékony számítógépes program, amely a webáruház látogatóit célozza.Továbbiak
Augusztus 14, 2017

Gmail vírus

Tudnivalók a Gmail vírusról. A Gmail vírus egy tág jelentésű kifejezés.Továbbiak
Augusztus 14, 2017

Mi az a Facebook barátjelölés vírus?

What is Facebook Friend Request virus? A Facebook barátjelölés vírus kifejezés arra a rosszindulatú módszerre vonatkozik, amellyel csalók mit sem sejtő felhasználókat próbálnak megtéveszteni.Továbbiak

Információk frissítve: 2016-11-08

Olvassa más nyelveken

Malware-eltávolító szoftverek
Összehasonlítás
Like-oljon a Facebookon