mshta.exe – mi ez? Törölnöm kellene?

írta: Ugnius Kiguolis - -
mshta.exe

Hogyan működik az Mshta.exe fájl?

Az Mshta.exe egy futtatható fájl, amely Windows operációs rendszereken található meg a C:\Windows\System32 mappában. Az mshta.exe általában egy Microsoft által készített, ártalmatlan fájl, amely minden Windows-t futtató számítógépen megtalálható. Fontos rendszerkomponens, amely a HTA (vagy HTMLS) típusú fájlok megnyitásáért felel. Ne állítsa le a folyamatot, mert rendszerhibákba ütközhet.

Mindazonáltal előfordulhatnak olyan helyzetek, amelyekben kifejezetten szükség lehet a Mshta.exe leállítására és eltávolítására. Ilyen helyzet például, ha a számítógépet olyan malware fertőzi meg, amely ezt a fájlnevet használja álcaként, hogy észrevétlenül futhasson a háttérben. Bármilyen fertőzés felveheti az Mshta.exe nevét, de van néhány kifejezetten jól ismert példány.

Milyen vírusokhoz köthető a fájlnév?

Az első a Chromium vírus. Ez potenciálisan kéretlen programok egy csoportját takarja, amelyek a böngészőkbe épülve felugró hirdetéseket jelenítenek meg. Szponzorált hirdetéseket is beépíthetnek bármilyen weboldalba. Mivel rejtve jut a rendszerbe és rengeteg hirdetést jeleníthet meg, a csoportot adware-nek is nevezhetjük.

Rosszindulatú Mshta.exe-hez köthető az Amazon Assistant vírus is. Ez a potenciálisan kéretlen program is váratlan problémákat okozhat, például bosszantó felugró ablakokat és kétes weboldalakat megnyitó átirányításokat. Óvatosnak kell lennie ezekkel az átirányításokkal, mert veszélyes weboldalakra is vezethetik! A megnyitott weboldalakon agresszív vírusletöltések vagy átverések is rejtőzhetnek, egyáltalán nem ritka esetek. 

Hogyan azonosítható a rosszindulatú fájl?

Mielőtt az Mshta.exe eltávolításával próbálkozna, először meg kell állapítania, hogy tényleg rosszindulatú változattal van-e dolga. A tolakodó felugró hirdetések kétség kívül azt jelzik, hogy a számítógépet malware fertőzi, melynek eltávolításához antivírus program szükséges.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy minden Mshta.exe folyamatot le kell állítania a Feladatkezelőben. Elképzelhető, hogy a malware-nek semmi köze az Mshta.exe-hez, ezért első lépésként ellenőrizze a fájl helyét. Erős érvet jelent az eltávolítás mellett az, ha a fájl a C:\Windows\System32 mappától eltérő helyen van. Egy antimalware szoftver segítségével automatikusan eltávolíthatja a kártevő minden komponensét.

Hogyan távolítható el az Mshta.exe?

Óvatosnak kell lennie az Mshta.exe eltávolítása során. Nem biztos, hogy ez a fájl felelős a számítógépén tapasztalt problémákért, tehát az eltávolítása csak tovább rontaná a helyzetet. Ellenőrizze a fájlt egy biztonsági szoftver teljes rendszervizsgálatával, kiváló választás például a sokszor ajánlott Reimage. Ezzel automatikusan átvizsgálhatja a rendszert és eltávolíthatja a kártékony fájlokat.

ítélet - fájl státusza:
diagnózis szükséges
Tanács: Ha számítógépe lomhának tűnik, esetleg kéretlen reklámokkal és weboldalakkal találkozik, erősen ajánljuk, hogy ellenőrizze számítógépét egy elismert anti-spyware programmal. Futtasson néhány INGYENES tesztet és ellenőrizze, hogy nincsenek-e olyan kéretlen szoftverek a számítógépén, amelyek a problémákat okozhatják.
Kapcsolatban állhatunk az általunk ajánlott termékekkel. Részletes információk a felhasználási feltételeinkben A felkínált anti-spyware szoftverek letöltésével beleegyezik az adatvédelmi irányelveinkbe és a felhasználási feltételeinkbe.
Cselekedjen most!
Letöltöm
a problémakereső programot Elégedettség
Garancia
Letöltöm
a problémakereső programot Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: OS X
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha az ajánlott Reimage nem tudta eltávolítani a fertőzést, a lehető legtöbb részletet megadva küldjön kérdést támogatási csapatunknak.
A(z) Reimage egy ajánlott szoftver a rendszer átfésüléséhez és az esetleges veszélyek és silány programok felderítésére. A szoftver próbaidős változatával felderíthetőek ezek a programok.

A programról további információkat tartalmaz a Reimage leírás.

A programról további információkat tartalmaz a Reimage leírás.
Reimage a médiában
Reimage a médiában

A szerzőről

Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!


Fájlok
Szoftverek
Összehasonlítás