2016 legjobb ransomware-eltávolító szoftverei

2016 egyértelműen a zsarolóvírusok évének nevezhető. Az év tizenkét hónapja során több ezer titkosítóvírus és zárképernyős parazita jelent meg – és zsarolt ki milliókat az áldozatokból. A tendenciák alapján a közeljövőben nem várhatunk pozitív változást. A ransomware-fertőzések száma a következő évben várhatóan növekedni fog, köszönhetően a különböző hibrid malware-eknek, amelyek ransomware-jellegű funkciókat is alkalmaznak. Szerencsére a biztonsági szakértők nem tervezik feladni a harcot. Éppen ellenkezőleg: a fertőzések fellendülése csak még keményebb munkára ösztönzi őket, azaz arra, hogy hatékonyabb ransomware-elleni szoftvereket állítsanak elő, amelyek valós idejű védelmet nyújthatnak a támadásokkal szemben. Fontos megjegyezni, hogy a védelmi módszerek fejlődése nemcsak az áldozatok számára jelent előnyt, a malware-ek „piacára” is hatással van. Minél jobbak az antivírus megoldások, maguk a vírusok is annál összetettebbé válnak. Véget nem érő háborúról van szó, ezért a felhasználóknak is tájékozódniuk kell a számítógépes biztonság újdonságairól, és természetesen rendszeresen frissíteniük kell biztonsági szoftvereiket.

Jelenleg is számos antiransomware avagy ransomware-eltávolító program érhető el. Nem csoda, ha a lehetőségek száma megnehezíti a döntést. Éppen ezért készítettünk listát azokról a programokról, amelyek érdemesek a figyelemre. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a ransomware-ek folyamatosan változnak, ezért nem garantálható, hogy a programok minden esetben 100%-os hatékonyságot nyújtanak. Nem javasolt tehát egyetlen antiransomware megoldásra támaszkodni. További módszerekkel is erősítenie kell számítógépe védelmét. Nem számíthat arra sem, hogy a ransomware-eltávolítók visszafejtik a titkosított fájlokat. Ezek a szoftverek csak arra jók, hogy azonosítsák a kártékony elemeket, majd azokat eltávolítva megakadályozzák a további károkat. A választást megkönnyítendő, az alábbi ismertetőben bemutatjuk azokat a ransomware-eltávolító programokat, amelyek szerintünk 2016 legjobbjai.

1. Malwarebytes 3.0

Ha kevés erőforrást igénylő és gyors ransomware-eltávolítót keres, a Malwarebytes Anti-Malware a megfelelő választás lehet. A Malwarebytes nemrégiben jelentős frissítést kapott, amely még közelebb vitte a szoftvert a professzionális antivírusokhoz. A Malwarebytes 3.0 számos új biztonsági funkciót és javítást tartalmaz, a fejlesztők szerint szoftverük négyszer hatékonyabbá és a korábbinál is gyorsabbá vált. A 14 napos ingyenes próbaváltozattal meggyőződhet a program védelmi és eltávolítási képességeiről. A próbaidő lejártát követően a Malwarebytes 3.0 Premium 39,99 dollárért vásárolható meg egy évre. Ide kattintva többet is megtudhat a Malwarebytes 3.0-ról.

The best ransomware removal tools of 2017

2. Plumbytes Anti-Malware

A Plumbytes Anti-Malware egy kiváló antimalware megoldás, amely kifinomult funkcióinak egész seregével megváltást jelenthet a ransomware-rel fertőzött felhasználók számára. Nagyobb mérete ellenére a program gyors, és kezelése is egyszerű, így a használat a kevésbé tapasztalt felhasználóknak sem jelenthet gondot. A ransomware-áldozatok talán csalódottan fogadják, hogy a Plumbytes nem kínál adatmentési funkciót. Fontos tudni, hogy ezek a programok nem erre a célra készülnek. Sikeresen azonosítja viszont a trójai vírusokat, a rootkiteket, blokkolja a kártékony letöltéseket, megakadályozza az adathalász weboldalak megnyitását, valamint többszálon futó módszerrel távolítja el az észlelt zsarolóvírusokat. A 49,99 dolláros féléves Plumbytes Anti-Malware licenc az egyik legjobb ár/érték arányt kínálja az antimalware szoftverek piacán. Ha többet szeretne tudni a Plumbytes Anti-Malware-ről, kattintson ide.

The best ransomware removal tools of 2017

3. Webroot SecureAnywhere AntiVirus

A Webroot SecureAnywhere Antivirus szintén egy megbízható antivírus megoldás, amely az eredetileg Mac OS X-re készült szoftverből mára OS X, Windows, Android és iOS rendszerekhez is elérhető sokoldalú programmá nőtte ki magát. Felhőalapú rendszerének köszönhetően valós időben frissíthető, tehát vírusadatbázisa mindig a legújabb változat lehet. A Webroot a rendszervizsgálatok során folyamatosan kapcsolatban áll kiszolgálóival, és megteszi a megfelelő lépéseket, ha kártékony fájlokat észlel a rendszerben. A Webroot SecureAnywhere Antivirus kedvező, évi 25,99 dolláros áron érhető el. Ha érdekli a dolog, többet is megtudhat a Webrootról és a vállalat termékeiről.

The best ransomware removal tools of 2017

4. Zemana Anti-Malware

Habár a Zemana AntiMalware viszonylag új malware-eltávolító, rövid idő alatt több ezer hű követőt szerzett magának. Rendkívül gyors programról van szó, amely már körülbelül öt perccel a rendszervizsgálat elindítása után átfogó biztonsági jelentést közöl. A legtöbb antimalware-hez hasonlóan a Zemana is elérhető ingyenes próbaváltozat formájában is, de a prémium változat sem kerül kifejezetten sokba. A 0-24 technikai támogatás, a valós idejű védelem és természetesen a ransomware-védelem csak 6,95 dollárt igényel. Alkalmi vétel, figyelembe véve, hogy a Zemana AntiMalware az egyik leggyorsabban terjedő, legígéretesebb biztonsági szoftver. További információk a Zemana AntiMalware-ről.

The best ransomware removal tools of 2017

5. OSHI Defender

Az OSHI talán nem listánk leghatékonyabb programja, de folyamatosan fejlődik, és minden egyes ilyen fejlesztés újabb és újabb funkciókat is jelent. Ha nincs szüksége komplex, nagy méretű antimalware programra, ha spórolni szeretne a rendszermemóriával és az egyéb erőforrásokkal, érdemes kipróbálnia az OSHI Defendert. A program nem csak a ransomware-ek eltávolítására használható, megbízható valós idejű védelmet is nyújt. Kifejezetten a személyes adatok védelmére fókuszál, ajánlott tehát azoknak, akik szeretnék biztonságban tudni kilétüket, miközben az internetet bújják. 39,99 dollárért érhető el a hat hónapos adatbiztonság és malware-védelem. Itt további részleteket talál az OSHI Defenderről.

The best ransomware removal tools of 2017

Ráadás: állítsa vissza rendszerét ransomware-támadás után a Reimage segítségével

A fent részletezett szoftverek mind hatékony, megbízható eszközök, amelyek jó munkát végeznek, ha a zsarolóvírusok és más veszélyes programok eltávolításáról van szó. Habár a kártékony fájlok eltávolítására készen állnak, a támadások következményeit nem minden esetben képesek visszafordítani. Ehhez speciális szoftverekre lehet szükség, amelyekkel visszafordíthatók a károk. Ilyenkor jönnek jól az olyan rendszerjavító programok, mint a Reimage. Habár a Reimage sem képes a titkosított fájlok visszafejtésére, a módosított regisztrációs adatbázist, a meghibásodott szoftvereket és a sérült Windows-fájlokat helyre tudja állítani. A Reimage egy éves előfizetése 69,95 dollárba kerül. Ide kattintva a vásárlás előtt többet is megtudhat a Reimage lehetőségeiről.

The best ransomware removal tools of 2017
A szerzőről
Olvassa más nyelveken