_HOWDO_text.bmp – mi ez? Törölnöm kellene?

Amit a _HOWDO_text.bmp fájlról tudni kell

A _HOWDO_text.bmp egy képfájl, amely az ODIN ransomware vírushoz kapcsolódik. Ez a fertőzés a fájlokat titkosító, rendkívül pusztító Locky vírus egy új változata. A _HOWDO_text.bmp és vele együtt a _HOWDO_text.html az ODIN hátrahagyott üzenetei, amelyek tájékoztatják a felhasználót az adatok visszaállításának lehetőségeiről. A vírus jellemzően asztali háttérképként állítja be az üzenetet. Az üzeneten szerepel mindaz, amit a Locky is megjelenített: tájékoztatja az áldozatot, hogy az adatokat RSA-2048 és AES-128 algoritmussal titkosották, linkeket ad az algoritmusok Wikipédia-szócikkére, majd részletezi, hogy a fájlok visszaállításának egyetlen módja a váltságdíj kifizetése az ODIN saját weboldalán keresztül. A weboldal csak Tor böngészőn érhető el, ezért az üzenet ennek a telepítésére is felszólítja az áldozatot. A weboldalon a Locky decryptor vásárolható meg 3 bitcoinért, azaz körülbelül 600 ezer forintért. Azért kérhetnek ekkora összeget, mert – ahogyan a Locky esetében is – nincs más módszer a fájlok visszafejtésére.

Ha a _HOWDO_text.bmp az ön számítógépén is felbukkant, nagy valószínűséggel az ODIN ransomware vírussal van dolga. Nem egy irigylésre méltó szituáció, de mindenképpen azt javasoljuk, hogy ne fizesse ki a váltságdíjat, akkor sem, ha ez a fájlok elvesztésével jár. Ha úgy dönt, hogy fizet, csak további vírusok elkészítését és terjesztését támogatná. Ha számítógépét megfertőzte az ODIN, mielőbb távolítsa el a _HOWDO_text.bmp-t és az ODIN minden egyéb fájlját is egy megbízható antimalware szoftverrel (pl. FortectIntego), majd csak ezután fogjon hozzá a biztonsági másolatok visszaállításához. Ha nem készített biztonsági másolatot, ebből a bejegyzésből tájékozódhat a további lehetőségekről.

Hogyan juthat a_HOWDO_text.bmp a rendszerbe?

A _HOWDO_text.bmp-hez kötődő malware a szokásos ransomware-terjesztési módszerekkel érkezik. Általában trójai vírus, exploit kit vagy maga a felhasználó engedi be. Ez utóbbi talán hihetetlennek tűnhet, de a támadók rengeteg trükkös módszert alkalmaznak, az e-mailben érkező megtévesztő hivatkozásokat és fájlokat sokan megnyitják. A támadok például kártékony Word-fájlokat is terjeszthetnek, amelyben a makrók funkció indítja el a fertőzést. Azt javasoljuk tehát, hogy ne nyissa meg az ismeretlenektől származó e-maileket, és mindig ellenőrizze, hogy biztos attól a feladótól érkezett-e az adott levél, amelytől látszólag. Emellett ne felejtse rendszeresen frissíteni a telepített programokat, esetleg engedélyezze azok automatikus frissítését – ez is sokat segít a fertőzések elhárításában, gyakran ugyanis különböző programok biztonsági réseit használják ki. Azt pedig remélhetőleg mondanunk sem kellene, hogy megfelelő antimalware szoftverrel kell védenie a számítógépet.

Hogyan távolítható el a _HOWDO_text.bmp?

Habár magát a _HOWDO_text.bmp fájlt is törölheti, ennél sokkal fontosabb, hogy a_HOWDO_text.bmp-t és az ODIN ransomware-t is törölje egy antimalware segítségével, pl: FortectIntego vagy SpyHunter 5Combo Cleaner. A vírus komoly veszélyt jelent a számítógépre, mielőbb el kell távolítania. Ne próbálkozzon kézzel törölni a vírust, egyes komponensek hátramaradnának, amelyek később további problémákat okozhatnak. A _HOWDO_text.bmp eltávolításának lépéseit ebben a bejegyzésben találja.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.
A szerzőről
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Elkötelezett webkutató

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Gabriel E. Hall
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken