A Locky vírus elkerülése: 5 tanács a megfelelő védelem kialakításához

Nehezen találhatnánk olyan internetezőt, aki még nem hallott a Locky vírusról és annak az egész online világra mért támadásáról.. Ha esetleg ön ritkán böngészi az internetet, ezért nem ismeri a vírust és nem tudja, hogy miért okoz károkat, ebből a bejegyzésből most tájékozódhat. A Locky vírus egy ransomware (azaz zsarolóvírus), amely a személyes fájlokat támadja meg, egészen pontosan titkosítja őket. Ezt követően üzenetet jelenít meg, amelyben pénzt követel a titkosított fájlok visszaállításáért. Összetettsége folytán már több ezer számítógépet sikerült megfertőznie szerte a világban, és információink szerint több millió dollárt sikerült kikényszerítenie otthoni és vállalati felhasználókból egyaránt. Meglepő módon a fertőzést még nem állították meg, továbbra is internetszerte tombol. Ebből kifolyólag szeretnénk tanácsokat adni annak érdekében, hogy ön elkerülhesse a Locky bejutását, illetve minimálisra csökkenthesse a károkat. Ezek a következők:

  • Ne nyisson meg spameket és gyanús e-maileket, különösen akkor, ha látszólag valamilyen állami szerv küldte őket. A megfigyelések szerint a malware Word vagy JavaScript típusú csatolmányokként terjed fertőző e-mailek formájában. Ne nyisson meg olyan leveleket, amelyeknek tárgya a következőhöz hasonló: ATTN: Invoice J-98223100. Ha számít is levélre valamilyen hivatalos szervtől, ha bizonytalan, érdeklődjön tőlük közvetlenül a levél megbízhatóságával kapcsolatban. Ha vállalatnál dolgozik, tájékoztassa kollégáit az ismeretlen feladóktól származó e-mailek potenciális veszélyeiről. Mutassa meg nekik ezt a bizonyos fenyegetést is.
  • Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fájljairól. Használjon külső meghajtót, online szolgáltatást, felhős tárhelyet, vagy más hasonló megoldásokat, hogy biztonságba helyezhesse legfontosabb adatait. Fontos, hogy ez esetek többségében az online tárhelyekre (Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive stb.) mentett adatok is a ransomware áldozatául eshetnek, amennyiben az adott szolgáltatás kapcsolódik a számítógéphez.
  • Telepítsen megbízható biztonsági szoftvert. A biztonsági szoftver elengedhetetlen, hiszen a felhasználó könnyedén átverhető például egy trójai vírus segítségével, ezek a típusok az álcázás mesterei. Esszenciális, hogy minél gyakrabban frissítse is a telepített antispyware és antivírus programokat, hogy azok fel tudják ismerni a legújabb vírusokat. Az antimalware programok akkor is jól jöhetnek, ha kisebb malware-ekkel kerül szembe.
  • Naponta frissítse a rendszerszoftvereket. A frissítés tehát kritikus fontosságú. A böngészők legújabb változatai is mindig a lehető legalacsonyabbra csökkentik a ransomware-ek bejutásának esélyeit. A rendszerprogramok frissítése pedig nemcsak a hatékony teljesítményt biztosítja, hanem a rendszer sérülésének esélyeit is csökkenti.
  • Tiltsa le a makrókat. A Locky ransomware egyik jellegzetessége, hogy akkor tudja aktiválni magát, ha a makrók engedélyezve vannak. Ha nincsenek, felszólít az engedélyezésre. Ezt a felszólítást természetesen figyelmen kívül kell hagynia. Habár a Microsoft alapértelmezésként letiltja a makrókat, mégis érdemes ellenőriznie a beállításokat saját és kollégái számítógépein is.

Ezek a biztonsági lépések tehát hozzásegíthetik a ransomware-ekkel szembeni megfelelő védelemhez. Fontos azonban, hogy a mindig felkészüljön a legrosszabb esetre is. Fertőzés esetén olvassa el Locky eltávolítási útmutatónkat.

A szerzőről
Olvassa más nyelveken