Adware az Apple Mac OS X? Igen, ez lehetséges!

Adware in Apple Mac OS X? Yes, it’s possible!

Évről évre, szép lassan, egyre több Windows-t célzó adware típusú program bukkan fel. Harmadik felek programjainak telepítőibe bújva jutnak a rendszerbe és árasztják el a böngészőket felugró hirdetésekkel, szövegközi reklámokkal, reklámsávokkal és egyéb kéretlen tartalmakkal. Gondot jelent, hogy nem számítanak kártékony szoftvernek. Ennek ellenére minden biztonsági szakértő azt tanácsolja, hogy kerüljük őket. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Mac OS felhasználóinak is észben kell ezt tartania, mert mostanában már nem csak a Windows-ra érkeznek ilyen programok. Szerencsére a Mac továbbra is ellenállóbb a reklámprogramokkal szemben, az adware-ek fejlesztőinek még évekbe fog kerülni, hogy Windows szintű háborút folytathassanak.

Hogy honnan tudni, hogy a Mac-et reklámprogram fertőzi? Az egyik legegyértelműbb jel, hogy a számítógépen reklámok bukkannak fel. Előfordulhat, hogy a Safari “felugró ablakok tiltása” beállításával megszabadulhatunk tőlük, de egyre gyakoribbak az olyan adware-ek amelyeket ez nem akadályoz. A hirdetések ebben az esetben nem szűnnek meg, minden böngészőindításkor betöltődnek és minden weboldalra követik az áldozatot. Fontos lehet megérteni, hogy mit próbálnak elérni: alapvetően minden hirdetés célja, hogy pénzt termeljen az adware fejlesztőjének. Ne kattintson tehát rájuk!

A fertőzés egy másik egyértelmű jele a kéretlen böngészős átirányítás. Sosem lehet tudni, hogy milyen weboldalakat terjesztenek a reklámprogramok, ezért tényleg fontos elkerüli a hirdetéseket. Biztonsági szakértőink szerint már a Mac-es adware-ek is képesek engedély nélkül módosítani a kezdőlapokat és az alapértelmezett keresőmotorokat. Nem utolsó sorban természetesen képesek a böngészési szokások megfigyelésére és az így összegyűjtött adatok továbbítására is.

Szerencsére már léteznek Mac-es adware-eltávolító szoftverek, ebben a bejegyzésben két programot említünk, mindkettő hatékony választásnak bizonyult. Az első az AdwareMedic. Ez egy ingyenes program, de csak adware-ek ellen használható. A második program a Webroot SecureAnywhere AntiVirus, amely sokoldalúbb szoftver, PC-s és Mac-es malware-ek ellen is használható.

Fontos, hogy Mac-e biztonsága az ön kezében van. A hackerek nem alszanak, önnek sem szabad tétlenkednie.

A szerzőről
Julie Splinters
Julie Splinters - Malware-eltávolítási specialista

Julie Splinters az avirus hírszerkesztője. Angol nyelvtudomány szakos diploma birtokosa, de Japán iránti, egészen pontosan Kelet-Japán iránti régre visszanyúló érdeklődése kelet-ázsiai tanulmányok megkezdésére buzdította.

Üzenet neki: Julie Splinters
A vállalatról: Esolutions

Olvassa más nyelveken