Az új Facebook Messenger vírus hamis videóhivatkozást küld

Egy új Facebook Messenger átverés azt állítja, hogy videó terjeng önről az interneten

A Facebook felhasználói egy új átverést jelentettek, amely a népszerű közösségi oldalon terjed. Ezúttal a már jól ismert Facebook Messenger vírusról van szó, amely magát a fertőzött számítógép felhasználójának kiadva terjeszt kártékony hivatkozásokat.

Az átverés egyszerű pszichológiai manipulációval veszi rá a célpontokat a hivatkozás megnyitására. Sokan semmit sem sejtenek, hiszen az üzenet az egyik ismerősüktől érkezik. Az üzenethez általában rövid szöveg tartozik, például: „te vagy? [név] :|.”

New Facebook Messenger virus attack delivers fake video links

Az üzenetek végén szereplő emoji is változik, a hivatkozás pedig rövidített, emiatt nem lehet megállapítani, hogy hová vezet. Az üzenetben megjelenő kép azonban azt sejteti, hogy videóról van szó.

A jellemző stratégia: A videó megtekintéséhez telepíteni kell valamit

A biztonsági szakértők már jól ismerik ezt a módszert, amellyel a Facebook Message Video vírus is telepíthető. Ha az áldozat a kártékony hivatkozásra kattint, adathalász oldalra kerül (amely a YouTube-ra vagy más ismert videómegosztóra hasonlít), majd ott egy félrevezető felugró ablak jelenik meg, amely arra kéri az áldozatot, hogy telepítsen valamilyen frissítést vagy programot (ezt az ablakok gyakran az Adobe Flash Player-nek nevezik).

A fájl azonban semmilyen videóhoz kapcsolódó programot nem tartalmaz, kizárólag a fertőzést, amely a rendszer bejutva továbbküldi magát az áldozat ismerőseinek.

A hamis Adobe Flash Playerekről elmondható, hogy az egyik legnagyobb veszélyt jelentik a számítógép biztonságára nézve. Az egyik legutóbbi hasonló támadás is felugró ablakokon keresztül kérte a potenciális áldozatokat hamis Flash Player telepítésére. A felkínált install_flash_player.exe fájl azonban a Bad Rabbit zsarolóvírust telepítette.

Teendők, ha Facebook-fiókjába vírus jutott

Ha az új Facebook vírus önt is rávette a kattintásra és a kártékony fájl telepítésére, mielőbb el kell távolítania a vírust és biztonságba kell helyeznei fiókját.

  • Első lépésként tájékoztassa ismerőseit a vírus bejutásáról. Értesítse őket, hogy a hivatkozás megnyitása az ő fiókjukban is kárt tehet.
  • Ezt követően futtasson rendszervizsgálatot a Facebook vírus eltávolításához. Ne változtassa meg jelszavát az eltávolítás előtt, mert a vírus begépelés közben az új jelszót is megszerezheti.
  • Az eltávolítást követően azonban ideje biztonságba helyeznie fiókját. Változtassa meg jelszavát és fontolja meg a kétlépcsős bejelentkezés bekapcsolását.
A szerzőről
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Elkötelezett webkutató

Gabriel E. Hall elszánt malware-kutató, aki már közel egy évtizede az avirus.hu dolgozója.

Üzenet neki: Gabriel E. Hall
A vállalatról: Esolutions

Olvassa más nyelveken