CryptoMix vírus eltávolítása (ingyenes útmutató) - (frissítve: 2017. szept)

Eltávolítási Útmutató - CryptoMix vírus

Mi az, hogy CryptoMix zsarolóvírus?

A CryptoMix új verziókkal folytatja a felhasználók terrorizálását

Kép a CryptoMix vírusról

A CryptoMix egy cryptomalware típusú fertőzés. 2016 tavaszán bukkant fel először, azóta többször is frissítették. A fájltitkosító és váltságdíjkövetelő vírusról tudni, hogy többek között az .empty, .error, .ogonia, .dg, .zero, .ck, .exte, .azer, .zayka, .noob, .cryptoshield és .mole02 kiterjesztésekkel jelölheti a titkosított fájlokat. Az adatok titkosítását követően egy INSTRUCTION RESTORE FILES.TXT nevű üzenetet hoz létre, amellyel a CryptoMix visszafejtő megvásárlására próbálja rávenni az áldozatokat.

Az újabb változatok más nevű üzeneteket használhatnak, például _HELP_INSTRUCTION.TXT, !!!HELP_FILE!!! #, # RESTORING FILES #.HTML vagy # RESTORING FILES #.TXT. A visszafejtést természetesen bőséges váltságdíj fejében kínálják.

A biztonsági szakértők néhány változat titkosítását már sikeresen feltörték, majd ingyenes CryptoMix Revenge visszafejtőt készítettek. A ransomware fejlesztői azonban rövidesen újabb ransomware-változatokat készítettek, melyek feltörésével a szakértők sikertelenül próbálkoztak. A 2017. júliusi elemzések szerint ismét újabb változatok terjednek.

A korábbi változatokhoz (CryptoMix Wallet és Azer ransomware) hasonlóan egyelőre az új Exte zsarolóvírus is feltöretlen. Jobb, ha óvintézkedéseket tesz, ha el szeretné kerülni ezeket a vírusokat. Egy-két héttel később a Zayka, Noob, CK, DG, CNC és Mole03 ransomware-változatok is felbukkantak. Jelenleg az ERROR és EMPTY változatok a feltűnően aktívak.

A cryptomalware titokban jut a rendszerekbe, méghozzá spam e-mailek segítségével. Ezt követően előre meghatározott fájltípusokat keres, majd a kifinomult RSA-2048 algoritmus segítségével titkosítja őket. A malware eredetileg az .email[[email protected]]id[\[[a-z0-9]{16}\]].lesli vagy .lesli kiterjesztéseket illesztette a megcélzott fájlokhoz.

Más változatok többek között a.CRYPTOSHIELD, .code, .revenge, .scl, .rscl, .rdmk, .rmd, .wallet, .azer, .Mole03, .EXTE, .CNC kiterjesztéseket is használhatják.

A fájlok titkosítása után egy INSTRUCTION RESTORE FILES.TXT nevű üzenetet hoz létre, melyben tájékoztatja az áldozatokat, hogy a megadott e-mail címen (xoomx[@]dr.com and xoomx[@]usa.com) kapcsolatba kell lépniük a támadókkal, ha meg szeretnék kapni a visszafejtéshez szükséges kulcsot.

A visszafejtő kulcsot azonban jelentős összegű váltságdíj fejében adják csak át. Fontos, hogy mielőbb hozzálásson a CryptoMix eltávolításához, mert további fájlokat is titkosíthat. A ransomware-ek eltávolításához megbízható malware-eltávolító szoftver (pl. FortectIntego) teljes rendszervizsgálatára van szükség.

A cryptomalware hasonlít a CryptoWall 3.0, CryptoWall 4.0 és CryptXXX vírusokra. A CryptoMix azonban azt állítja, hogy a begyűjtött pénzt jótékony célokra fordítja.

A magát Cham Teamként nevező fejlesztőcsapat „ingyenes technikai támogatást” is kínál azoknak, akik a fizetés mellett döntenek. Félretéve a gyanús ígéreteket, emlékezzen arra, hogy bűnözőkkel van dolga, ezért nem érdemes hallgatni rájuk.

Ha fontolgatja a váltságdíj kifizetését, vegye figyelembe, hogy sokan nem kapják meg a visszafejtő kulcsot, vagy fertőző kulcsot kapnak.

Azt javasoljuk tehát, hogy ne kövesse az INSTRUCTION RESTORE FILE.TXT nevű fájl utasításait. A zsarolóvírus üzenete minden titkosított adatot tartalmazó mappában megjelenik. Az elérhető információk szerint a CryptoMix 862 különböző fájltípust megcélozhat. Lehetetlen nem észrevenni.

Az üzenetben két e-mail címet is adnak az áldozatoknak, xoomx[@]dr.com és xoomx[@]usa.com, amelyek segítségével el lehet érni a CryptoMix ransomware fejlesztőit a fájlok visszaállítása ügyében.

A kapcsolatfelvételt követően az áldozat hivatkozást és jelszót kap a One Time Secret nevű weboldalon keresztül, amely érzékeny adatok névtelen továbbítására használható. A hackerek először a jótékonyság gondolatával próbálják rávenni áldozataikat a fizetésre. Olyan ember azonban nem sok van, aki hajlandó lenne 1900 dollárt fizetni adataiért.

Később azzal is fenyegethetnek, hogy ha 24 órán belül nem érkezik meg az összeg, a duplájára emelik azt. Érdekesség, hogy a kapcsolatfelvételt követően kedvezmény kérhető. Akárhogy is legyen, nem javasoljuk, hogy kapcsolatba lépjen bűnözőkkel.

Amint észreveszi, hogy nem fér hozzá a fájlokhoz, lásson hozzá a CryptoMix vírus eltávolításához. Fontos, hogy a vírus eltávolítása nem állítja vissza a titkosított fájlokat. Ehhez a bejegyzésünk végén található adatmentési módszerekre lesz szüksége. Ha ön nem tartozik az áldozatok közé, helyezze biztonságba adatait, még mielőtt ransomware jutna a rendszerbe.

Illusztráció a CryptoMix zsarolóvírusrólA CryptoMix a hírhedt CryptoWall titkosítóvírust utánozza

A CryptoMix víruscsalád tovább bővül

CryptoShield 1.0 zsarolóvírus. A frissen azonosított vírus gyengén védett és fertőzött weboldalakon terjed. A torrentoldalak és más fájlmegosztók látogatói kifejezetten nagy veszélyben lehetnek. Az EITest támadás segítségével alkalmazott RIG exploit kit minden szükséges fájlt letölt a CryptoShield működésbe lépéséhez.

A fertőzés előkészületeit követően a vírus hamis üzeneteket jelenít meg, amelyek látszólag szokványos Windows-folyamatoktól származnak. A csalást nem nehéz észrevenni, az értesítésekben számos helyesírási hiba felbukkan.

Érdekes, hogy a támadók az AES-256 és a ROT-13 titkosítási algoritmusokkal zárják le a fájlokat. Az utóbbi meglehetősen egyszerű, de az AES-256 továbbra is komoly fejfájást okoz a szakértőknek. A vírus sajnos törölheti a rendszer árnyékmásolatait is, megnehezítve ezzel az adatmentést. Fontos, hogy ne fizesse ki a követelt összeget.

.code vírus. A malware spam e-mailek kártékony csatolmányaként terjed. Ha a címzett megnyitja a csatolt fájlt, a malware a rendszerbe jut és hozzá is kezd a titkosításhoz. Ehhez az RSA-2048 algoritmust használja, a fájlokat a .code kiterjesztéssel jelöli.

Az összes céltípus titkosítása után üzenetet hoz létre „help recover files.txt” néven, melyben az xoomx_@_dr.com vagy xoomx_@_usa.com e-mail címeket adja meg a kapcsolatfelvételhez. Ezt persze felesleges megtenni, mert a támadók csak 5 bitcoin kifizetése után hajlandók átadni a visszafejtő kulcsot.

Ez óriási összeg, ne kockáztassa az elvesztését. Jobb, ha eltávolítja a .code vírust.

CryptoShield 2.0 zsarolóvírus. Az újabb verzió alig különbözik a korábbi CryptoShield változattól. A bejutást követően az RSA-2048 algoritmussal titkosítja az adatokat, majd a .CRYPTOSHIELD kiterjesztést illeszti a fájlokhoz.

Két új fájlt hoz létre az Asztalon, ezek neve # RESTORING FILES #.txt és # RESTORING FILES #.html. Ezek a fájlok az adatok visszaállítására vonatkozó információkat tartalmazzák. A támadók több e-mail címet is megadnak bennük ([email protected], [email protected] vagy [email protected]) a fizetésre hajlandó áldozatoknak.

Fizetni természetesen nem ajánlott. Ha ön is a CryptoMix áldozatai közé tartozik, távolítsa el a vírust, majd biztonsági mentések alapján vagy alternatív módszerek segítségével állítsa vissza az adatokat.

Revenge zsarolóvírus. Ezt a fájltitkosító vírust trójaiként terjesztik a RIG exploit kit segítségével. A bejutást követően megkeresi a rendszerben a meghatározott fájltípusokhoz tartozó fájlokat, és az AES-256 algoritmussal titkosítja őket. Ahogyan ezt neve is sejteti, a .revenge kiterjesztést illeszti a megnyithatatlanná tett fájlokhoz.

A támadók a # !!!HELP_FILE!!! #.txt nevű fájlban közlik az adatok visszaszerzéséhez szükséges lépéseket. Az áldozatok a következő e-mail címeken léphetnek kapcsolatba a támadókkal: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected] és [email protected].

A Revenge visszafejtő beszerzéséhez (nem javasoljuk) megadott összegű bitcoint kell továbbítani a támadóknak. Fontos, hogy a fizetést követően a támadók egyszerűen leléphetnek a pénzzel, vagy a visszafejtő helyett egy újabb vírust küldhetnek. Nem biztos, hogy visszaadják a fájlokat.

Mole zsarolóvírus. A CryptoMix ezen változata látszólag a USPS kiszállítással kapcsolatos problémáiról szóló félrevezető e-mailekkel terjed. Ha a címzett megnyitja a levélben szereplő hivatkozást vagy csatolmányt, a rendszerbe engedi a Mole vírust. A malware azonnal hozzákezd a fájlok titkosításához az RSA-1024 algoritmus segítségével.

A rendszer árnyékmásolatainak törlésével tovább rontja a helyzetet. Ha az áldozat nem készített korábban biztonsági másolatokat, a támadók szoftvere nélkül valószínűleg lehetetlen az adatok megmentése. A titkosítást követően a CryptoMix Mole ransomware „INSTRUCTION_FOR_HELPING_FILE_RECOVERY.TXT” nevű üzenetet hoz létre, melyben 78 órán belüli kapcsolatfelvételt követel.

Az áldozatoknak az [email protected] vagy az [email protected] e-mail címre kell küldeniük egyéni azonosítójukat. Ezt persze nem ajánljuk, mert a következő lépés az óriási összegű váltságdíj továbbítása lenne, és ezért legjobb esetben is csak egy ismeretlen működésű visszafejtő program jár. A ransomware bejutását követően a fertőzés eltávolítására kell koncentrálnia.

CryptoMix Wallet zsarolóvírus. Ez a változat is AES algoritmust használ, majd .wallet kiterjesztést illeszt a fájlokhoz – ezzel a Wallet ransomware-re emlékeztet. Újdonság, hogy át is nevezi a fájlokat. A fájl nevébe bekerül a támadók e-mail címe és az áldozat azonosítója, majd az új kiterjesztés következik: .[email@cím.com].ID[16 karakter].WALLET.

A fájlok titkosítása után az áldozatok hamis hibaüzenetet kapnak látszólag az explorer.exe folyamattól, amely azt a célt szolgálja, hogy az áldozatok az OK gombra kattintsanak. Ez a Felhasználói fiókok felügyeletének ablakát jeleníti meg. A hibaüzenet csak akkor tűnik el, ha az áldozat itt az „Igen” gombra kattint. Ezt követően a malware hozzálát az árnyékmásolatok törléséhez.

Végül pedig „#_RESTORING_FILES_#.txt” nevű üzentet hagy hátra, amelyben tájékoztatja az áldozatot, hogy egyedi azonosítóját a következő e-mail címek valamelyikére kell továbbítania: [email protected], [email protected] és [email protected]. A támadók megadják a visszafejtő szoftver árát is.

Nem érdemes megbíznia a bűnözőkben. Habár a ransomware sajnos egyelőre feltöretlen, a fizetéssel csak pénze elvesztését és további fertőzések bejutását kockáztatja. A támadás után használjon megbízható biztonsági szoftvert a fertőzés eltávolításához.

Mole02 ransomware vírus. A Mole02 is egy újabb változat a víruscsaládból, ez a .mole02 kiterjesztést illeszti a titkosított fájlokhoz. Az RSA és az AES algoritmusok segítségével zárja le az áldozatok adatait. A vírus 2017 júniusában bukkant fel, és azonnal több ezer számítógépet sikerült megfertőznie.

A vírus üzenete a _HELP_INSTRUCTION.TXT fájlban szerepel. Ezt az Asztalon helyezi el, és ebben tájékoztatja az áldozatokat a támadásról és a váltságdíjról. Szerencsére akkor sem szükséges a váltságdíj kifizetése, ha az áldozat nem készített biztonsági mentéseket: a malware-szakértőknek sikerült Mole 02 visszafejtőt készíteniük, mellyel teljesen ingyen visszaállíthatók a titkosított fájlok.

Azer zsarolóvírus. Az AZER Cryptomix vírus a ransomware-csoport legújabb verziója, amely közvetlenül a Mole02 visszafejtő kiadása után bukkant fel. Az új változat az .-email-[[email protected]].AZER vagy az .-email-[[email protected] kiterjesztésekkel jelöli a titkosított fájlokat. Ez a vírus is módosítja a fájlneveket.

A hátrahagyott üzenet neve _INTERESTING_INFORMACION_FOR_DECRYPT.TXT. Rövid üzenetről van szó, csak azt javasolja, hogy a visszaállítással kapcsolatban a megadott e-mail címeken szerezhető információ. Természetesen ebben az esetben sem fogják ingyen visszaadni a fájlokat.

A váltságdíj összege még ismeretlen. Sajnos egyelőre nem létezik olyan szoftver, amely vissza tudná fejteni az .azer fájlokat.

Exte zsarolóvírus. Ez a ransomware 2017 júliusában jelent meg. A neve már sejteti, hogy az .EXTE kiterjesztést illeszti a titkosított fájlokhoz. A megcélzott fájlok lezárása után egy _HELP_INSTRUCTION.TXT nevű fájlt tölt le. Az áldozatoknak az [email protected], [email protected] vagy [email protected] címre kell küldeniük egyedi azonosítójukat, és innen várhatják az adatok visszaállítására vonatkozó instrukciókat is.

A váltságdíj összege egyelőre ismeretlen, úgy tűnik, hogy a támadók külön-külön határoznak meg összeget minden áldozat számára a titkosított fájlok mennyisége alapján. Habár még nem létezik hivatalos Exte visszafejtő, a váltságdíj kifizetését nem javasoljuk.

Zayka zsarolóvírus. A Zayka ransomware is a CryptoMix egyik változata. Habár virtuális zsarolóeszközként működik, az áldozat által fizetendő összeget nem határozza meg. A titkosítás során a .zayka kiterjesztést adja a fájlokhoz, majd _HELP_INSTRUCTION.TXT nevű üzenetet hoz létre.

Az üzenet azt javasolja, hogy az áldozat próbálja ki a Data Recovery Pro-t három kisebb fájlon, amelyek e-mailben továbbíthatók a támadóknak. Az áldozat az [email protected] címre írhat az adatmentést illetően. Mi azonban azt javasoljuk, hogy ne hallgasson a bűnözők utasításaira. Inkább távolítsa el a Zayka vírust és keresse elő a biztonsági mentéseket.

Noob zsarolóvírus. A CryptoMix Noob zsarolóvírus 2017 júliusában bukkant fel, közvetlenül a Zayka vírus után. Nem összekeverendő a NoobCrypt ransomware-rel, amely egy teljesen más vírus.

A Noob vírus szintén a titkosított fájlokhoz ragasztott kiterjesztésről kapta a nevét. A ransomware az előzőkkel megegyező nevű üzenetet hoz létre: _HELP_INSTRUCTION.TXT. A Zaykához hasonlóan nem adja meg a váltságdíj összegét.

Sajnos egyelőre semmilyen jó hírrel nem szolgálhatunk a .noob fájlok visszafejtését illetően. Amint felbukkan egy működő visszafejtő, frissítjük bejegyzésünket. Addig is koncentráljon a Noob ransomware eltávolítására.

CK zsarolóvírus. A Noob ransomware felbukkanása után mindössze néhány nappal (július 20-án) egy újabb változat érkezett. A CryptoMix CK ransomware a .ck kiterjesztéssel jelöli meg a titkosított fájlokat. Szintén _HELP_INSTRUCTION.TXT nevű üzenetet hoz létre, de a tartalma megváltozott. Egyetlen e-mail cím helyett hármat ad meg: [email protected], [email protected] és [email protected].

Úgy tűnik, hogy nem ez a ransomware-család legutolsó változata, feltételezhetően hamarosan újabbak látnak napvilágot. A .ck fájlok visszafejtéséhez egyelőre nem készült program, de ez nem jelenti azt, hogy érdemes megpróbálnia alkudni a bűnözőkkel (és nem csak azért, mert erre nem lesznek hajlandók).

A váltságdíj kifizetése nem garantálja a fájlok megmenekülését. Jobb tehát, ha mielőbb hozzálát a CK ransomware eltávolításához, majd megpróbálkozik a bejegyzésünk végén található adatmentési módszerekkel.

Mole03 ransomware vírus. A Mole03 vírus is a hírhedt Crypto Mix ransomware egyik módosított változata, valamint a Mole vírusok egyike. A rendszerbe jutást követően titkosítja a fájlokat, majd .mole03 kiterjesztést ad hozzájuk. Ezután _HELP_INSTRUCTION.txt nevű fájlt hoz létre minden titkosított adatot tartalmazó mappában, valamint az Asztalon is. Egyelőre egyetlen ingyenes visszafejtő sem képes visszaállítani a Mole03 által titkosított fájlokat.

Ezt a változatot az EiTest kampány és fertőzött weboldalak terjesztik, amelyek a hamis „The “HoeflerText” wasn't found” üzenetekkel üdvözlik a potenciális áldozatokat. A felugró ablakok azt állítják, hogy a böngészőben nincs telepítve egy bizonyos betűkészlet, amely szükséges az oldal tartalmának megjelenítéséhez. A fájl sajnos vírust rejt.

A Mole03-at terjesztő weboldalak olyan kódot tartalmaznak, amely azonosítja az áldozat által használt böngészőt. Ha Internet Explorert észlel, ügyfélszolgálati csalást végző adathalász oldalra irányítja az áldozatot. A weboldal csalók felhívását javasolja az állítólagos YahLover.worm eltávolítása ügyében.

DG zsarolóvírus. A DG kiterjesztés vírusként is ismert fertőzés is a hírhedt ransomware egyik változata. A malware-t először július 28-án észlelték, és a Crypto Mix korábbi változataihoz hasonlóan _HELP_INSTRUCTION.TXT nevű fájlban tárolja a támadók üzenetét. Ezt a fájlt több helyre is elmenti, hogy az áldozat biztosan megtalálja.

Az üzenetben három e-mail cím található: [email protected], [email protected] és [email protected]. A titkosított fájlokon használt kiterjesztéstől és az eltérő e-mail címektől eltekintve nem sok változást eszközöltek.

A részletek most is képlékenyek, nem adja meg a váltságdíj pontos összegét – ehhez az áldozatnak e-mail kell írnia a támadóknak. Egyelőre nem létezik visszafejtő a Cryptomix DG ransomware-hez.

CNC zsarolóvírus. 2017. augusztus 7-én a bűnözők újabb képviselővel bővítették a CryptoMix családot, amely újabb kiterjesztést vezetett be a titkosított fájlok megjelöléséhez. A vírus ezúttal a .CNC kiterjesztést használja. Az üzenet neve már ismerős, de a tartalma kissé megváltozott.

A CNC ransomware is új e-mail címeket használ. Ezek a [email protected], a [email protected] és a [email protected]. A támadók azt ígérik, hogy mielőbb „segítenek”, habár ez a szó kissé távol áll a valóságtól. Ne feledje: bűnözőkkel van dolga, akik zsarolni próbálják. Fizetés nélkül nem fogják visszaállítani a fájlokat.

Azt javasoljuk, hogy kétszer is gondolja meg, hogy biztosan ki szeretné-e fizetni a követelést. A fizetéssel későbbi projektek elkészítését, további illegális tevékenységek lebonyolítását finanszírozná. Ez pedig újabb és újabb áldozatokat eredményezne.

ZERO zsarolóvírus. Ez a változat 2017 júliusának végén bukkant fel. A többi változathoz képest nem volt kifejezetten sikeres vírus, de még így is számos rendszerbe sikerült bejutnia.

Ezúttal a [email protected] e-mail címre kell írni a visszafejtéssel kapcsolatban. Ez az e-mail cím ugyanolyan nevű üzenetben van, mint korábban.

A titkosításhoz használt egyedi visszafejtő kulcs nélkül lehetetlen visszafejteni a kifinomult algoritmussal lezárt fájlokat. Ezt a kulcsot sajnos csak a váltságdíj kifizetésével lehet megszerezni, a támadók kezében van.

OGONIA zsarolóvírus. Az Ogonia vírus a CryptoMix víruscsalád egyik újabb tagja. Az első példányt 2017. augusztus 7-én észlelték. Újabb bizonyíték a fejlesztők kapzsiságára – a már így is óriási kizsarolt összeget még tovább szeretnék gyarapítani. A Cryptomix Ogonia vírus ennek a kapzsiságnak az eredménye.

A rendszerbe jutást és a titkosítást követően .OGONIA kiterjesztéssel jelöli a fájlokat. Érdemes megemlíteni, hogy a vírus a fájlok nevét is teljesen megváltoztatja, így nagyon nehéz azonosítani őket. Szokás szerint _HELP_INSTRUCTION.TXT nevű üzenetet hoz létre, amely alig tartalmaz hasznos információt.

Rövid üzenet szerepel benne: “All you files crypted. For decrypt write to: [email protected].” Az üzenetben szereplő azonosító az áldozat azonosítására szolgál, innen tudják a támadók, hogy melyik visszafejtő kulcs kihez tartozik. Sajnos zsarolókról van szó, akik csak pénzért fogják ezt a kulcsot átadni.

ERROR zsarolóvírus. A CryptoMix Error vírus 2017. augusztus 18-án lépett színre. A már jól ismert fájlnevet használja az üzenethez, de a titkosított fájlokat .error kiterjesztéssel jelöli. Az üzenetben szereplő kapcsolatfelvételi e-mail címek az [email protected], [email protected], [email protected] és [email protected]. A támadók nem meglepő módon e-mailben írják le az adatmentésre vonatkozó tudnivalókat.

A vírus 11 db RSA-1024 publikus kulcsot használ, ezekkel titkosítja a fájlok lezárásához használt AES kulcsot. A támadók segítsége nélkül lehetetlen kideríteni a visszafejtő kulcsot,

Ehhez azonban óriási összeget követelnek. Sajnos a szakértőknek sem sikerült még visszafejtőt készíteniük az .error fájlokhoz. Azt javasoljuk, hogy mielőbb távolítsa el a vírust egy megfelelő antimalware szoftver segítségével.

EMPTY zsarolóvírus. A CryptoMix csapat teljesen új készítménye. Ez a vírus az .empty kiterjesztéssel jelöli meg a titkosított fájlokat, és három e-mail címet ad meg a _HELP_INSTRUCTION.TXT nevű üzenetben.

A vírus „kedvesen” azt javasolja, hogy az áldozat az [email protected], [email protected] vagy [email protected] címre írva kérjen instrukciókat a váltságdíj kifizetésére vonatkozóan. Azt ígérik, hogy rövid időn belül válaszolni fognak – ez általában 12 órát jelent.

Biztonsági másolatok nélkül lehetetlen visszaállítani a .empty fájlokat, ezért azt javasoljuk, hogy mielőbb távolítsa el a vírust, mert a háttérben további fertőzéseket tölthet le.

A CryptoMix Arena zsarolóvírus az .arena kiterjesztéssel teremt káoszt. A Crysis változattal egy időben jelent meg, amely szintén .arena kiterjesztést használ. Közelebbről megnézve azonban a különbség egyértelművé válik.

Miután a CryptoMix Arena befejezte a titkosítást, hexadecimális számsorra módosítja a fájlneveket, majd .arena kiterjesztést illeszt a fájlokhoz. Ezt követően megnyitja a _HELP_INSTRUCTION.txt fájlt. Ebben röviden tájékoztat a titkosításról, és megadja az [email protected] e-mail címet.

Ez a változat is feltűnően komplex titkosítást használ. 11 különböző RSA-1024 kulccsal titkosítja az adatok titkosításához használt AES kulcsot. Ennek köszönhetően offline működhet. Hogy az áldozatokat a fizetésre ösztönözzék, a támadók hajlandóak egyetlen fájlt ingyen visszafejteni.

Arról azonban nem tudni, hogy bárki is minden fájlt visszakapott volna a fizetés után. A CryptoMix Arena álnéven terjedhet, ezért extra figyelmet kíván.

A támadás fő forrásai: A RIG exploit kit és a hamis “HoeflerText” betűkészletet hirdető felugró ablakok

A CryptMix vírus nem egyetlen módszerrel jut a rendszerbe. Letölthető félrevezető értesítésekre vagy letöltési gombokra kattintva, vagy bekerülhet peer-to-peer hálózatokról is. A malware-szakértők információi szerint a RIG exploit is terjeszti.

Leggyakrabban azonban becsapós e-mailek csatolmányaiként érkezik például számlának, üzleti jelentésnek vagy hasonló dokumentumnak álcázva. Egyes verziók hamis csomagszállítási értesítésként is terjednek. Nagyon óvatosnak kell tehát lennie a beérkező levelekkel, ne siesse el a csatolmányok vagy hivatkozások megnyitását.

Fontos tehát, hogy ne csak egy antivírus szoftverrel védje rendszerét, hanem ön is odafigyeljen, ha el szeretné kerülni a Crypto Mix bejutását. Bizonyos változatok exploit kitek és trójaiak segítségével fertőznek. A megfelelő védelem érdekében:

 • Vizsgálja meg az ismeretlen feladóktól érkező leveleket;
 • Figyeljen oda az újonnan letöltött szoftverekre;
 • Ellenőrizze a meglátogatott weboldalak megbízhatóságát.
 • A trójai vírusok elkerüléséhez fontos az is, hogy odafigyeljen a szoftverek telepítési folyamataira.

A CryptoMix vírus teljes eltávolítása

A CryptoMix eltávolítása nem egyszerűen lehetőség, hanem elkerülhetetlen teendő. Ha nem távolítja el, a később létrehozott fájlok is áldozatul eshetnek. Tudnia kell, hogy a zsarolóvírusok eltávolítása nehézkes folyamat lehet,

mert mindent megtesznek, hogy megakadályozzák az antivírusok megfelelő működését. Ilyen esetben kézzel kell túljárnia a vírus képességein, hogy elindíthassa az antivírus programot. A vírus hatástalanítása után a kiváló FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes segítségével megtisztíthatja a rendszert.

A CryptoMix kézi eltávolítására vonatkozó lépéseket, melyeket szakértőink állítottak össze, megtalálja bejegyzésünk végén. Amennyiben további problémákba ütközött a vírus eltávolítása során, bátran írjon nekünk üzenetet.

Arról kaptunk információkat, hogy a vírus aktívan célozza a német nyelvű területeket. Ha az ön anyanyelve német, tekintse át a DieViren.de weboldal eltávolítási útmutatóját.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - CryptoMix vírus

CryptoMix eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

A zsarolóvírusok gyakran megakadályozzák a biztonsági szoftverek működését. Ilyen esetben indítsa a számítógépet „Csökkentett mód hálózattal” üzemmódban.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: CryptoMix törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (CryptoMix) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

CryptoMix eltávolítása ezzel: System Restore

Ha a Csökkentett mód nem segít, próbálkozzon a Rendszer-visszaállítás funkcióval. Ebben az esetben kétszer is vizsgálja át a rendszert a választott biztonsági szoftverrel.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden CryptoMix elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott CryptoMix eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott CryptoMix által titkosított fájlok visszaállítását:

A CryptoMix által titkosított fájlok visszaállítása a Data Recovery Pro segítségével

A Data Recovery Pro egy jól ismert szoftver, amely véletlenül törölt és hasonló fájlok megmentésére szolgál. A ransomware által titkosított fájlok visszaállításához a következő lépések szükségesek:

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott CryptoMix zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

A CryptoMix ransomware okozta károk visszavonása a Windows „Előző verziók” funkciójával

Az Előző verziók funkció csak akkor működik, ha a Rendszer-visszaállítás már a fertőzés előtt aktív volt. Ezzel a módszerrel egyenként állíthatja vissza a fájlokat.

 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó fájlra;
 • A “Properties” menüben válassza az “Previous versions” menüpontot;
 • Nézze át a fájl elérhető változatait a “Folder versions” szakaszban. Válasszon egy megfelelő változatot, majd kattintson a “Restore” gombra.

CryptoMix Revenge visszafejtés

A titkosított fájlokat ezzel a szoftverrel fejtheti vissza. Fontos, hogy csak azokhoz a fájlokhoz használható, amelyeket „offline kulccsal” titkosítottak. Ha az ön rendszerébe jutott CryptoMix egy távoli kiszolgálón tárolt egyedi kulcsot használt, ez a visszafejtő nem segíthet.

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt CryptoMix, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Jake Doevan
Jake Doevan - Az élet túl rövid ahhoz, hogy vírusokra pocsékoljuk az időnket

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Jake Doevan
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken