.GDCB vírus eltávolítása (eltávolítási instrukciók) - 2018. márc frissítése

Eltávolítási Útmutató - .GDCB vírus

Mi az, hogy .GDCB fájlkiterjesztés vírus?

A GDCB vírus a GandCrab ransomware egyik változata

Példa a .GDCB fájlkiterjesztés vírus által lezárt fájlokra

A GDCB vírus a hírhedt GandCrab zsarolóvírus egy módosított változata. A titkosítóvírus a Rig és a GrandSoft exploit kitek segítségével, valamint e-mailes csatolmányok formájában terjed. A fájl megnyitása után a vírus megnyithatatlanná teszi a személyes fájlokat (.doc, .txt, .jpg, .png kiterjesztéseket, audió- és videófájlokat stb.), majd a .GDCB-re módosítja azok kiterjesztését. A titkosításhoz az erős AES algoritmust használja, mellyel teljesen használhatatlanná teszi a fájlokat, visszaállításukhoz a titkosításhoz felhasznált visszafejtő kulcs szükséges.

Miután a GDCB ransomware végzett a titkosítással, egy GDCB-DECRYPT.txt nevű fájlt hoz létre az Asztalon és minden titkosított adatot tartalmazó mappában. Ez egy üzenet, amelyben a következőkre utasítja az áldozatot:

1. Download Tor browser – https://www.torproject.org/
2. Install Tor browser
3. Open Tor Browser
4. Open link in tor browser: http://gdcbghvjyqy7jclk.onion/[id]
5. Follow the instructions on this page

A zsarolók azt állítják, hogy a lépések elvégzése és a váltságdíj továbbítása az egyetlen módja a .GDCB vírus által titkosított fájlok visszaállításának. A GandCrab visszafejtőért követelt váltságdíj összege 1,54 DASH, amely körülbelül 300.000 forintnak felel meg. Ha a vírus az ön számítógépén is fontos adatokat titkosított, talán fontolgatja a fizetést.

A biztonsági szakértők azonban ezt egyöntetűen rossz döntésnek tartják, hiszen bűnözőkkel üzletelne, amely csak további problémákhoz vezethet. Nincs garancia arra, hogy a GandCrab ransomware fejlesztőinek visszafejtője tényleg eltávolítja a GDCB vírust a rendszerből és visszaadja a fájlokat.

A fizetés helyett tehát inkább lásson hozzá a GDCB vírus saját kezű eltávolításához például a kiváló FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner, Malwarebytes vagy más megbízható antivírus program segítségével, majd az adatok visszaállításához használjon adatmentő programot vagy a rendszer árnyékmásolatait. Egyelőre úgy tűnik, hogy a vírus nem törli ezeket az árnyékmásolatokat. Az adatmentés lépéseit bejegyzésünk végén találja.

A .GDCB fájlkiterjesztés vírusA .GDCB fájlkiterjesztés vírus a GandCrab vírus egy változata. Exploit kitekkel és e-mailes csatolmányként terjed, titkosítja a fájlokat, majd 1,54 DASH összegű váltságdíjat követel.

A hatékonyabb spamszűrők megnehezítik a zsarolóvírusok terjedését

A zsarolóvírus fejlesztői három módszerrel végzik a terjesztést: a Rig exploit kittel, a GrandSoft exploit kittel, valamint rosszindulatú hirdetésekkel. Az első két módszer a rendszer sebezhetőségeit kihasználva indíthat kártékony kódot futtató SQL-kiszolgálót. Ha ez sikerült, a támadók kártékony programokat indíthatnak a számítógépen és távolról titkosíthatják a fájlokat. Az exploit kitekkel szemben sajnos nehéz védekezni, de nem lehetetlen. Ehhez naprakészen kell tartania az operációs rendszert és a használt antivírus programot – habár még ez sem jelent teljes biztonságot.

A támadók az exploit kitek mellett kártékony csatolmányokat rejtő e-maileket is terjesztenek. Az e-mailek tárgya például „Receipt Feb-21310 [véletlenszerű számok]” lehet, de maga az üzenet nem tartalmaz szöveget. A feladó ismeretlen, a név gyakran elgépelt. A GandCrab ransomware legújabb ismert változatát a @cdkconstruction.org domainről terjesztik (a @ előtti rész mindig más). A levélhez minden esetben egy .doc fájlt csatolnak. Ezt a módszer a legtöbb más zsarolóvírus is alkalmazza. A szakértők azt javasolják, hogy egyáltalán ne nyissuk meg a gyanús e-maileket. Kétszer is ellenőrizze a beérkező leveleket, és ha bármi gyanúsat lát, jelölje őket spamként.

A GDCB ransomware eltávolítása egyetlen kattintással

Ha az ön számítógépén is felbukkant a gdcb-decrypt.txt fájl, veszélyes vírussal áll szemben. Általában nem sok időt ad arra, hogy az áldozat átgondolja a fizetés lehetőségét. Egyelőre nem létezik ingyenesen elérhető GDCB-visszafejtő, ezt csak a megadott DASH-összeg átutalásával lehet megszerezni – ha a támadók igazat állítanak.

Érdemes tehát megfontolnia inkább a GDCB vírus eltávolítását. A vírus eltávolításával a fájlok még nem állnak helyre, de megmentésükre több lehetősége is nyílik a lentebb olvasható alternatív adatmentési módszerekkel.

A GDCB ransomware eltávolításához egy megbízható antimalware programra lesz szüksége, kézzel még egy szakértő is nehezen tudna megtalálni minden egyes kártékony elemet.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - .GDCB vírus

.GDCB eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

A .GDCB fájlkiterjesztés vírus eltávolítása „Csökkentett mód hálózattal” üzemmódban. Az alábbi lépésekkel teljes vizsgálatot indíthat antivírus programjával.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: .GDCB törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (.GDCB) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

.GDCB eltávolítása ezzel: System Restore

Az alábbi lépésekkel a Rendszer-visszaállítás funkció segítségével szabadulhat meg a zsarolóvírustól.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden .GDCB elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott .GDCB eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott .GDCB által titkosított fájlok visszaállítását:

A Data Recovery Pro segíthet a titkosított fájlok visszaállításában

A Data Recovery Pro egy ingyenes szoftver, amely habár eredetileg véletlenül törölt fájlok visszaállítására szolgál, talán mégis segíthet a .GDCB vírus által titkosított fájlok megmentésében is. Kövesse az alábbi útmutatót.

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott .GDCB zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

Fájlok visszaállítása egyenként az Előző verziók Windows-funkcióval

Ez a módszer is segíthet a titkosított fájlok visszaállításában. Az előző módszerrel ellentétben azonban csak akkor működik, ha már a fertőzés előtt be volt kapcsolva a Rendszer-visszaállítás funkció.

 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó fájlra;
 • A “Properties” menüben válassza az “Previous versions” menüpontot;
 • Nézze át a fájl elérhető változatait a “Folder versions” szakaszban. Válasszon egy megfelelő változatot, majd kattintson a “Restore” gombra.

Fájlmentés a ShadowExplorer programmal

Ha a GandCrab ransomware nem törölte a rendszer árnyékmásolatait, a következő lépésekkel visszaállíthatja a titkosított fájlokat:

 • Töltse le a következőt: Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • A letöltött Shadow Explorer telepítési varázslóját követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el a programot, majd a bal felső sarok legördülő listájából válassza ki a titkosított adatokat tároló lemezt. Ellenőrizze az elérhető mappákat;
 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó mappára, majd válassza az “Export” lehetőséget. Kiválaszthatja a visszaállítás célmappáját is.

A GDCB vírushoz egyelőre nem készült ingyenes visszafejtő program

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt .GDCB, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Elkötelezett webkutató

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Gabriel E. Hall
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken