2021 legjobb zsarolóvírus-eltávolító eszközei

A legjobb ransomware-eltávolító eszközök, amelyekkel megvédheti számítógépét a zsarolóvírusoktól

The best ransomware removal tools of 2021

A ransomware-támadások már több mint egy évtizede globális problémát jelentenek. Ugyan a nagyobb méretű fertőzések csak az elmúlt évek során bukkantak fel, a támadók már 2005 óta készítenek fájltitkosító vírusokat. Az elmúlt 11 év során a ransomware-támadások száma jelentősen túllépte a hagyományos adatkárosító támadásokét, és a szakértők véleménye szerint a támadóknak eszük ágában sincs változtatni jól jövedelmező, habár illegális módszerükön.

Természetesen a társadalom szinte minden területen kihasználja a technológia és a globalizáció lehetőségeit. Senki sem fog szándékosan ismét papírral és ceruzával dolgozni. Képzeljünk csak el egy modern technológiát nem használó kórházat vagy vállalatot, amely így csak nehezen képes információt továbbítani a szervezeti egységek között. A nagy méretű vállalatok és szervezetek márpedig a zsarolóvírusok elsődleges célpontjai, hiszen ezek az áldozatok rövid időn belül jelentős összegű váltságdíj kifizetésére lehetnek képesek.

A személyes és a vállalati anyagi kár is csak egy megfelelő biztonsági szoftverrel kerülhető el, amely védelmet tud nyújtani a hálózatnak és a rendszernek a zsarolóvírusokkal szemben, még mielőtt azok bejutnának. A legtöbb igazán hatékony és sokoldalú ransomware-eltávolító eszköz vásárlást igénylő termék, de ingyenes próbaváltozatok segítségével minden érdeklődő ellenőrizheti a szoftverek hatékonyságát.

Mi pedig útmutatót készítettünk, amely bemutatja 2021 legjobb ransomware-eltávolítóit. Ezek a szoftverek az otthoni felhasználók és a nagyobb vállalatok számára is jó választást jelentenek. Fontos, hogy más programokhoz hasonlóan az anti-zsarolóvírus szoftvereket is kizárólag saját weboldalukról szabad letölteni, a támadók ugyanis kártékony hamisítványokat terjeszthetnek. Legyen tehát körültekintő!

1. Az ingyenes Bitdefender Anti Ransomware Tool védőoltást nyújt a támadások ellen

The best ransomware removal tools of 2021

Ez az ingyenes ransomware-eltávolító szoftver egy vakcina nevű módszer segítségével védi a rendszert bizonyos ransomware-családokkal szemben. Ez a TeslaCrypt, a Locky, a BTC-Locker, valamint a Petya crypto-malware első változatának elkerülését segíti. A módszer az emberi védőoltásokhoz hasonló: a szoftver elhiteti a vírussal, hogy a számítógép már fertőzött.

A legtöbb vírus nem lép működésbe már fertőzött számítógépen, ezért a Bitdefender vakcinái tényleg hatásosak. A számítógép ismételt megfertőzése során a vírus úgy titkosíthatja a fájlokat, hogy a visszaállításukra még a támadók sem biztos, hogy képesek lesznek. Az ismételt fertőzést tehát a legtöbben elkerülik, talán azért, hogy legalább egy cseppnyi bizalmat kelthessenek az áldozatokban.

A Bitdefender anti-ransomware eszköze ehhez az egészhez egy olyan fájlt hoz létre, amely a frissen érkező vírusok számára azt jelzi, hogy a rendszer már fertőzött. Lényegében ez a fájl hárítja el a támadást. A módszer azonban nem minden esetben működik, de mellette szól, hogy rendszerindításkor automatikusan betöltődik, folyamatosan védelmet nyújt.

A ransomware-eltávolító egy további előnyös tulajdonsága, hogy szinte bármilyen számítógépen használható, és nem igényel vásárlást. Azt azonban fontos észben tartani, hogy csak a fenti négy ransomware-családdal szemben véd. Érdemes tehát más antimalware szoftvert is futtatni.

Előnyök Hátrányok Összegzés
Személyes és üzleti felhasználásra is ingyenes. Nem véd más ransomware-ekkel és vírusokkal szemben. A Bitdefender Anti Ransomware Tool biztosan hatásos az eredeti Petya, a BTC-Locker, a Locky és a TeslaLocker vírusokkal szemben, de ezt a programot más antivírus szoftverrel kell kiegészítenünk az egyéb kártevők kezeléséhez.
4 konkrét ransomware-családdal szemben nyújt védelmet.
Hatékony „vakcina” módszert használ.
Folyamatosan fut a háttérben.

2. Az ingyenes Malwarebytes Anti-Ransomware bétaprogram viselkedés alapján azonosítja a titkosítóvírusokat

The best ransomware removal tools of 2021

Ez is egy ingyenes ransomware-eltávolító eszköz, amely szintén kiváló kiegészítésként használható az elsődleges antivírusok mellett. Alapvetően a teljes, 39,99 dolláros áron kapható Malwarebytes antivíruscsomag része, de a bétaváltozatot bárki ingyenesen letöltheti.

A ransomware-eltávolító a következő operációs rendszereken használható:

 • Windows 10 (32/64 bit);
 • Windows 8.1 (32/64 bit);
 • Windows 8 (32/64 bit);
 • Windows 7 (32/64 bit).

A Malwarebytes Anti-Ransomware bétaprogram azzal nyújt védelmet, hogy felügyeli a legfontosabb elérési utakhoz vagy fájltípusokhoz való hozzáférést. Ha engedély nélküli program próbálja módosítani valamelyik elérési utat vagy fájlt, a Malwarebytes szoftvere figyelmezteti a felhasználót a lehetséges ransomware-támadásra.

A leggyakrabban használt programokat, például a Microsoft Office-t és a Windows komponenseit természetesen figyelmen kívül hagyja. Más program azonban riasztást okozhatnak. Az észlelt programok egyetlen kattintással engedélyezhetők vagy karanténba helyezhetők.

Előfordulhat azonban, hogy egy-egy ransomware valamelyik engedélyezett programnak adja ki magát, hogy átjusson a védelmi rendszeren. A szakértők emiatt jól működő, de mégis csak kiegészítő védelmi rétegként kategorizálják a szoftvert, amelyet más antivírus mellett érdemes használni.

Előnyök

Hátrányok Összegzés
A bétaváltozat teljesen ingyen használható személyes és vállalati környezetben is. A kártevők néhány fájlt titkosíthatnak, mielőtt karanténba kerülnének. A Malwarebytes Anti-Ransomware kiváló kiegészítő védelem más biztonsági program mellett, hatékonyan azonosítja az elsődleges program figyelmét esetleg elkerülő behatolókat.
Viselkedés alapján azonosítja és helyezi karanténba a zsarolóvírusokat.
Folyamatosan fut a háttérben.

3. A Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business otthoni használatra is hatékony megoldás

The best ransomware removal tools of 2021

A Kaspersky Lab is ingyenesen kínál remekül működő ransomware-eltávolító programot. Habár neve alapján arra gondolhatunk, hogy csak nagyobb vállalatok számára lehet hasznos, valójában otthon is nagyon jól használható. Regisztrációkor néhány vállalattal kapcsolatos adatot kell megadnunk, de ezt követően ingyenesen letölthető.

A Kaspersky Anti-Ransomware a következő operációs rendszereken használható:

 • Windows 7;
 • Windows 8;
 • Windows 8.1;
 • Windows 10.

A szoftver jól kombinálja a Kaspersky System Watcher modelljét a programok viselkedésének folyamatos figyelésével. A felhasználó fehérlistára helyezheti a programokat – habár így ebben az esetben is előfordulhat, hogy a kártevők álcázás módszerével átjutnak a védelmen. A Kaspersky Anti-Ransomware a fájlok visszaállításának lehetőségét is felajánlja, ha a számítógépbe már ransomware jutott.

További kiváló tulajdonsága, hogy ha a kártevőnek sikerül is leállítania, azonnal ismét elindul. Furcsamód más Kaspersky alkalmazásokkal nem használható együtt, pedig hatékony második védelmi réteg lehetne.

Előnyök Hátrányok Összegzés
Ingyenes a vállalatok számára (is). Más Kaspersky termékekkel nem használható együttesen. A Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business bárki számára hasznos lehet. Védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben és a támadásokat követően akár a titkosított fájlokat is visszaállíthatja.
Otthoni használatra is jó választás. Regisztrációt igényel, de nem kér sok személyes adatot.
Lehetővé teszi a programok fehérlistára helyezését.
Képes a titkosított fájlok visszaállítására.

4.A Trend Micro Ransom Buster több rétegű védelmet nyújt

The best ransomware removal tools of 2021

A Trend Micro egy Ransom Buster nevű programot készített, amely nem egy, hanem több védelmi réteggel nyújt hatásos védelmet a zsarolóvírusokkal szemben. A program az otthoni felhasználóknak és a vállalatoknak is ingyenes. Elérhető extra összetevőként is a Trend Micro Antivirus+ Security termék megvásárlásával.

A Ransom Buster fő képessége, hogy viselkedésfigyelő rendszerének megfigyelései alapján biztonsági mentéseket készít. Ha a megfigyelés során tényleg kártevőt észlelt, a szoftver ezt eltávolítja, majd a biztonsági mentések alapján visszaállítja a károsított fájlokat.

A Trend Micro Ransom Buster a következő operációs rendszereken használható:

 • Windows 7;
 • Windows 8;
 • Windows 8.1;
 • Windows 10 és újabb verziók.

A Ransom Buster emellett egy Folder Shield nevű funkcióval is rendelkezik, amellyel megakadályozható, hogy a legfontosabb dokumentumokat engedély nélkül módosítsák. Fontos, hogy ezt a biztonsági programot is más antivírus társaként érdemes használni. Bizonyos fertőzéstípusokat nem észlel.

Összességében a Trend Micro Ransom Buster kiváló eszköz, különösen akkor, ha az árát (0 Ft) is figyelembe vesszük. A Folder Shield is jól működik, habár csak 2 mappára alkalmazható. Egyes szakértők pedig kiemelték, hogy a viselkedésfigyelő rendszerének még van hová fejlődnie. Kizárólag extra védelmi rétegként ajánljuk.

Előnyök Hátrányok Összegzés
Mindenki számára ingyenes. A Folder Shield segítségével 2 mappa védhető. A Trend Micro Ransom Buster több védelmi réteg segítségével akadályozza meg a ransomware-ek bejutását és állítja vissza a titkosított fájlokat. Csak kiegészítő védelemként érdemes használni a nem teljesen tökéletes viselkedésalapú azonosítás miatt.
A Folder Shield funkció megakadályozza, hogy engedély nélküli alkalmazások férjenek hozzá védett mappákhoz.
Minden mappát felügyelő viselkedésalapú azonosítás.
Saját biztonsági mentésekből állítja vissza a fájlokat támadások után.

5. A Zemana AntiMalware a valós idejű védelem mellett 0-24 ügyfélszolgálatot is nyújt

The best ransomware removal tools of 2021

A Zemana AntiMalware ingyenes és prémium változatban is elérhető, amelyek csak extra funkciókban különböznek. Az ingyenes változattal intelligens rendszervizsgálat és fájlbehúzásos ellenőrzés végezhető, a teljes változat pedig valós idejű védelmet és részletes rendszervizsgálatot is nyújt. Említésre méltó a mindkét változattal elérhető nonstop ügyfélszolgálat.

Az intelligens rendszervizsgálat a máshonnan ismert gyors vizsgálatnak felel meg, amely a ransomware-ek által leggyakrabban választott mappákat vizsgálja át. Ez sokkal rövidebb idő alatt elvégezhető, mint a részletes vizsgálat, amely általában a számítógépen tárolt összes fájlt ellenőrzi. Megjegyzendő, hogy a prémium változat ára csak évente 24,95 euró. A Zemana AntiMalware sok szakértő szerint ajánlott szoftver.

A Zemana AntiMalware a következő operációs rendszereken használható:

 • Windows XP Service Pack 2 vagy újabb (32 bit és 64 bit);
 • Microsoft Windows Vista (32 bit és 64 bit);
 • Microsoft Windows 7 (32 bit és 64 bit);
 • Microsoft Windows 8 (32 bit és 64 bit);
 • Microsoft Windows 8.1 (32 bit és 64 bit);
 • Microsoft Windows 10 (32 bit és 64 bit).

A Zemana AntiMalware egy másik kiváló jellemzője, hogy mindkét változatban elérhető a fájlráhúzásos vizsgálat. Az elemzők szerint a funkció azok számára lehet hasznos, akik az ingyenes változatot használják, hiszen olyan fájlokat is vizsgálhatunk vele, amelyek nem a gyorsvizsgálat mappáiban vannak. A középútnak tekinthető a teljes verzió esetében is, ha bizonyos fájlokat ellenőrizni szeretnénk, de a részletes vizsgálat túl sokáig tartana.

A Zemana AntiMalware bizonyult a legjobb ransomware-elleni védelemnek… (Forrás: MRG Effitas)

A szoftver azonosítja és eltávolítja a rootkiteket és a bootkiteket is, valamint megakadályozza a később próbálkozó fertőzések bejutását. Más anti-zsarolóvírus programokkal szemben a Zemana szoftvere különféle potenciálisan kéretlen programokat, például böngészőeltérítőket, kémprogramokat és reklámprogramokat is el tud távolítani. Kiváló opció azoknak, akik egyetlen programban keresik a teljes biztonságot.

Előnyök Hátrányok Összegzés
Valós idejű védelem és 0-24 ügyfélszolgálat. Az ingyenes változatban nincs részletes vizsgálat és valós idejű védelem. A Zemana AntiMalware kiváló teljes körű megoldás: a ransomware-támadások megakadályozása mellett különböző potenciálisan kéretlen programokat is eltávolít.
Eltávolítja az adware-eket, a spyware-eket és a böngészőeltérítőket.
Azonosítja a fertőzési kísérleteket.
Intelligens vizsgálat, részletes vizsgálat, fájlráhúzásos vizsgálat.

EXTRA. A Reimage kategóriájának egyetlen olyan szoftvere, amely Windows-javítást is nyújt

The best ransomware removal tools of 2021

A Reimage az egyetlen szoftver, amely egy Windows-fájlokból álló nagy méretű adatbázis segítségével azonnal helyreállítja az operációs rendszer sérült vagy hiányzó fájljait. Képes a Windows teljes újratelepítésére is – anélkül, hogy ez a programok újratelepítését igényelné.

Több független vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a Reimage az egyik legjobb megoldás a potenciálisan kéretlen programok eltávolítása terén (például böngészőeltérítők, adware-ek, kémprogramok), valamint a komolyabb fenyegetések terén is (például férgek, rootkitek, trójai vírusok). A szakértői javaslat tehát az, hogy megfontolandó a szoftver használata.

Ne feledje, hogy a Reimage több változatban létezik, amelyek különböző funkciókat nyújtanak. A vásárlás előtt próbálja ki az ingyenes változatot. Ha pedig elégedett a szoftverrel, 45,92 euróért minden funkciójával megvásárolhatja a Reimage Plus-t.

A Reimage a következő operációs rendszereken használható:

 • Windows XP (32 bit);
 • Windows Vista (32 bit és 64 bit);
 • Windows 7 (32 bit és 64 bit);
 • Windows 8 (32 bit és 64 bit);

A Reimage rendszervédelmét a Mac-felhasználók is hasznosíthatják. A program a Mac és Windows rendszerek stabilitását is javítja, valamint kiváló malware-észlelési arányt mutat fel mindkét rendszeren. A Windows-felhasználóknak azonban érdemes figyelembe venniük, hogy harmadik felektől származó szoftverekhez tartozó fájlok helyreállítására nem képes.

Előnyök Hátrányok Összegzés
Sérült vagy hiányzó Windows-fájlok visszaállítása. Nincs valós idejű védelem. A Reimage kiváló alkalmazás ransomware-támadást követő rendszerjavításhoz. Valós idejű védelmet azonban nem nyújt, a szakértők ezért kiegészítő szoftverként javasolják más antivírus mellé.
Teljesen újratelepíti a Windowst a telepített programok megőrzésével.
Stabil állapotban tartja a rendszert.
Képes különböző potenciálisan kéretlen programok és veszélyes vírusok eltávolítására is.
A szerzőről
Olvassa más nyelveken