Locky vírus eltávolítása (eltávolítási instrukciók) - (frissítve: 2017. aug)

Eltávolítási Útmutató - Locky vírus

Mi az, hogy Locky ransomware?

Hogyan sikerülhet bejutnia a Locky vírusnak a rendszerbe?

Locky ransomware

A Locky egy ransomware (zsarolóvírus), amely kártékony Word dokumentum formájában terjed spam e-mailek csatolmányaként. A Locky ransomware-t szállító e-mailek rendszerint valamilyen számlának adják ki magukat. A kártékony Word dokumentum azonnal futtatni képes a titkosítási feladatot, ha a Word makrók engedélyezve vannak.

Ha nincsenek, a Word szövege sérültnek lászódik, a fertőző dokumentum felső sora pedig az „Enable macro if the data encoding is incorrect”, azaz engedélyezze a makrót, ha az adatkódolás hibás üzenetet jeleníti meg. NE tegyen eleget a kérésnek!

Sajnos ha a felhasználó megpróbálja „dekódolni” a „sérült” sorokat, engedélyezi a makrót, minek következtében a Word dokumentumba rejtett kártékony kód aktiválódik, és telepíti a Locky ransomware-t az áldozat számítógépére.

Mit tesz a Locky ransomware?

A vírus neve tehát Locky, ami sejteti is a működését. A ransomware lezárja a felhasználó fájljait, méghozzá gyakorlatilag a visszaállítás lehetősége nélkül (ehhez egy személyre szóló visszafejtési kulcs szükséges) – hacsak nincsenek biztonsági mentések az adatokról.

A Locky vírus egészen pontosan átvizsgálja a rendszert, megkeresve a hangfájlokat, dokumentumokat, videókat, képeket, adatbázisokat, archívumokat és más fájltípusokat is. A csatlakoztatott külső tárolókat és a hálózati meghajtókat is átnézheti. A fájlok azonosítása után AES algoritmussal titkosítja őket. Sőt, a vírus törli az árnyékmásolatokat (a kötetpillanatkép-szolgáltatás mentéseit) is, amelyekkel visszaállíthatók lennének az adatok.

Miután a Locky elvégezte gonosz feladatát, üzenetet hagy (_Locky_recover_instructions.txt) a titkosított fájlokat tartalmazó mappákban, valamint a háttérképet is lecseréli egy olyan képre, amely ugyanazokat az információkat tartalmazza, mint a .txt fájl. 0,5-1 bitcoin (60-120 ezer forint) megfizetését követeli a TOR aniním hálózaton keresztül, amiért cserébe a hackerek azt ígérik, hogy elküldik a fájlok visszafejtéséhez szükséges kódot.

Locky ransomware

Mi a teendő, ha megtámadta a számítógépet a Locky?

A ransomware-ek kapcsán mindig sokkal fontosabb a megelőzés, mint a kezelés. Akármilyen figyelmes és óvatos módon kezeli is számítógépét, előfordulhat, hogy hackerek csapdájába esik, mert a malware-eket trójai falóként terjesztik. Ez azt jelenti, hogy a fertőzések biztonságosnak tűnő fájlokként érkeznek.

Erősen ajánlott rendszeresen biztonsági mentéseket készíteni az adatokról, és azokat külső tárolón elhelyezni. Sajnos a Locky komoly károkat okozhat, a fájlokat örökre lezárhatja. Az egyetlen biztosan működő módszer a külső mentések visszaállítása. Először azonban teljesen el kell távolítani a Locky malware-t, mert (ahogyan már említettük is) a fertőzött számítógéphez csatlakoztatott külső tárolókhoz is hozzáférhet.

Ha nem rendelkezik másolatokkal a kérdéses számítógépen tárolt adatokról, három lehetősége van:

 1. Megpróbálkozhat a következő szoftverekkel (szerencsés esetben legalább néhány fájlt megmenthetnek): Kaspersky virus-fighting utilities, Photorec és R-Studio;
 2. Várhat, amíg valakinek sikerül viszafejtő szoftvert készítenie a Locky-hoz (ez jó ideig eltarthat);
 3. Vagy kifizetheti a váltságdíjat – ez azonban egyáltalán NEM ajánlott. Nem meglepő módon egyáltalán nem biztos, hogy a hackerek tényleg elküldik a visszafejtő kódot. Ráadásul gondoljon csak bele: tényleg támogatni szeretné a hackereket?

A Locky vírus eltávolításához a következő antimalware programokat ajánljuk: RestoroIntego vagy SpyHunter 5Combo Cleaner. Ezek professzionális malware eltávolító szoftverek, amelyek teljesen el tudják távolítani a Locky vírust. FIGYELEM. Az antimalware programok NEM fejtik vissza a titkosított adatokat.

Locky eltávolítási lépések

Mielőtt megpróbálná eltávolítani a Locky ransomware-t, olvassa el a következő bekezdést. Először is figyelembe kell vennie, hogy a Locky rendkívül veszélyes és jól felépített vírus, amely a számítógép minden szegletébe rejt alkotóelemeket. Rendkívül fontos, hogy minden hozzá tartozó fájlt töröljön.

Ellenkező esetben fokozhatja a számítógép sebezhetőségét, újabb fertőzéseket engedhet a rendszerbe. Csak akkor válassza a kézi eltávolítást, ha tapasztalt felhasználó. Máskülönben azt javasoljuk, hogy az automatikus módszert alkalmazza.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Restoro Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Restoro Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Restoro Intego has a free limited scanner. Restoro Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Locky vírus

Locky eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Locky törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: RestoroIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Locky) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Locky eltávolítása ezzel: System Restore

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a RestoroIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Locky elemtől megszabadulhasson

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Locky, használjon megbízható antispyware programot, például: RestoroIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Olivia Morelli
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken