Számítógépes vírusok és malware-ek

írta: Lucia Danes - - frissítve | Típus: Mind

A számítógépes vírusok (azaz malware-ek) kártékony programok, amelyek azért készültek, hogy engedély nélküli tevékenységeket folytassanak a megfertőzött számítógépeken. Ezek komoly problémákat okozhatnak a rendszerben, ezért mindent meg kell tenni a vírusok elkerülésének érdekében. A számítógépes vírusok általában pénzszerzés céljából készülnek. Ennek érdekében megfigyelhetik az áldozatokat, azaz beazonosításra is alkalmas személyes adatokat gyűjtenek be. Emellett átirányításokat, lassulásokat és más hasonló problémákat is okozhatnak. Az adware-ek, a böngészőeltérítők, a ransomware-ek, a trójai fertőzések és a spyware-ek a legnépszerűbb malware-típusok.

A malware-ek engedély nélkül, észrevétlenül jutnak a rendszerbe. Kártékony programok például nem jogtiszta szoftverek mellékleteiként (játékok, vírusírtók, „crackek” stb.) juthatnak be. Óvatosnak kell lenni az e-mailekkel is, rengeteg kártékony linket vagy csatolmányt tartalmazó e-mail kering az interneten. A biztonsági szakértők továbbá az illegális weboldalakra és a félrevezető felugró ablakokra is felhívják a figyelmet, ezek szintén gyakori malware-terjesztők. Ha egy hirdetés túl csábítónak hangzik, inkább hagyja figyelmen kívül. Egy megbízható animalware szoftver segítségével szinte minden kártevő megállítható. Időnként azonban még a leghatékonyabb biztonsági szoftver sem tudja megvédeni a rendszert, mert a vírusokat folyamatosan frissítik, és a védelmi szoftverek fejlesztőinek idő kell, hogy azonosítani tudják az új változatokat.

A számítógépes vírusok működése típusuktól függ; a leggyakoribb problémák mindenesetre a pénzlopások és az adatvesztések. Az áldozatok számítógépén böngészős problémák is jelentkezhetnek (megváltozott kezdőlapok/új fülek/keresőmotorok, reklámtartalmak, kártékony weboldalakat célzó átirányítások stb.), valamint az operációs rendszer is instabillá válhat (lassulások, nehezen vagy egyáltalán nem indítható programok, becsapós rendszervizsgálatok stb.). A malware-ek emellett további vírusokat is letölthetnek, sőt, botnethálózatba is csatolhatják a számítógépet, amely ezzel spamterjesztést fog segíteni. A legtöbb malware típusú fenyegetés csendben, a rendszer hátterében fut – a felhasználó tudta nélkül. Sejtethetik a helyzetet a Feladatkezelőben megjelenő gyanús bejegyzések, a böngészőkben felbukkanó ismeretlen eszköztárak, a rendszer beállításainak váratlan módosulása, valamint a rendszer lassulása is.

Ha ön is tapasztalt ilyen változásokat, előfordulhat, hogy számítógépe fertőzött. Ahhoz, hogy megfelelően eltávolítsa a fertőzést, tudnia kell, hogy pontosan mivel áll szemben. Ezt megteheti a vírusok adatbázisának meglátogatásával, vagy egyszerűen az ajánlott animalware programok valamelyikének teljes rendszervizsgálatával. Ha már tudja a malware nevét, eltávolíthatja részletes eltávolítási útmutatónk segítségével, valamint az előzőleg telepített antimalware program teljes rendszervizsgálatával is. A megfelelő program kiválasztásához látogassa meg Szoftverek lapunkat. Azt tanácsoljuk, hogy a javasolt szoftvereket használja a számítógép helyreállításához.

 

A legutóbb adatbázisba vett vírusok

Információk frissítve: 2016-09-12

Olvassa más nyelveken