Új Skype vírust sejtető kártékony hivatkozások

A Skype vírus mindig is az egyik legaktívabb számítógépes fertőzésnek számított, amely módszereit folyamatosan változtatva fertőzött meg világszerte rengeteg számítógépet. A jelentések szerint az elmúlt hetekben azonban szokatlanul nagy számú áldozatot sikerült ejtenie. A felhasználók Skype-ismerőseiktől származó gyanús hivatkozásokról számoltak be, amelyek látszólag a kínai Baidu.com keresőoldalra mutatnak. Ezek a hivatkozások még a címzett felhasználónevét is tartalmazzák. Ezen kívül más információt azonban nem tartalmaz az üzenet. Mindazonáltal biztos lehet abban, hogy ezeket az üzeneteket nem szándékosan küldték a látszólagos feladók. Ha kételkedik egy-egy üzenet megbízhatóságában, írjon a feladónak, így kiderítheti, hogy tényleg ő küldte-e a hivatkozást, vagy valamilyen kártevő áll a dolog mögött. Ezzel elkerülheti, hogy váratlanul veszélyes weboldalra jusson és malware-rel fertőzze meg számítógépét. A Skype vírus támadásai ugyanis ezt próbálják elérni. Ezek a hivatkozások a Baidu.com helyett a Coolinfovip.com címet nyitják meg, amely a Forbes nevű jól ismert amerikai üzleti magazin weboldalának próbálja kiadni magát. Biztosan sejti, hogy milyen veszélyeket rejthet egy ilyen álweboldal. Mielőbb zárja be, majd azonnal vizsgálja át a rendszert egy megbízható antimalware szoftverrel.

Egyre többeket fertőz meg sikeresen a Skype kártevő, a helyzet tehát egyre rosszabb. A Microsoft Corporation, a Skype tulajdonosa azonban még semmilyen hivatalos közleményt nem adott ki az ügyben. A fertőzés elkerülésének módjai csak a Skype közösségi fórumain találhatók meg. Úgy tűnik, egymás tapasztalataiból kell tanulnunk, amíg hivatalos teendők nem érkeznek. A felhasználók beszámolói alapján szerencsére viszonylag pontos képet kapunk a vírus működéséről és az elkerüléshez szükséges lépésekről. A fertőzött felhasználóknak javasolt Skype-fiókjuk jelszavának módosítása, majd rendszerük átvizsgálása egy megbízható antivírus segítségével; a kártékony üzenetek címzettjeinek pedig csak távol kell tartaniuk magukat ezektől a hivatkozásoktól. Fontos emellett értesíteni az üzeneteket küldő felhasználókat, és megkérni őket arra, hogy tájékoztassák többi ismerősüket a fertőzésről és arról, hogy az üzeneteket figyelmen kívül kell hagyniuk. Ez talán segít majd visszafogni a fertőzés terjedését.

A szerzőről
Julie Splinters
Julie Splinters - Malware-eltávolítási specialista

Julie Splinters az avirus hírszerkesztője. Angol nyelvtudomány szakos diploma birtokosa, de Japán iránti, egészen pontosan Kelet-Japán iránti régre visszanyúló érdeklődése kelet-ázsiai tanulmányok megkezdésére buzdította.

Üzenet neki: Julie Splinters
A vállalatról: Esolutions

Olvassa más nyelveken