.xtbl vírus eltávolítása (eltávolítási útmutató) - 2016 frissítése

Eltávolítási Útmutató - .xtbl vírus

Mi az, hogy .xtbl virus?

Az .xtbl vírus veszélyei:

Ha egyik pillanatról a másikra nem fér hozzá fájljaihoz, és a nevük is össze-vissza karaktersorra változott, valószínűleg megfertőzte számítógépét az .xtbl vírus. A vírus nevét az a kiterjesztés adja, amely a megfertőzött fájlok eredeti kiterjesztései (.docx, .pdf, .xls stb.) helyett megjelenik. A vírus által okozott problémák között a megváltozott kiterjesztés azonban csak a jéghegy csúcsa. Az .xtbl egy ransomware típusú program, tehát a fájlok titkosításával próbál pénzt kicsikarni az áldozatokból. A fájlokat kifinomult algoritmus segítségével titkosítja, amely gyakorlatilag feltörhetetlen, csak a hozzá tartozó privát kulccsal fejthető vissza. Ezt a kulcsot azonban a vírus fejlesztőinek kiszolgálója tárolja, jól védve. Ahogyan azt már talán sejti is, a fejlesztők nem fogják olyan könnyen átadni ezt a kulcsot. Ezért jelentős összegű váltságdíjat követelnek. Fontos, hogy nem szabad fizetnie, mert könnyedén átverhetik, és ezzel pénzétől is megszabadítanák. Ehelyett inkább mielőbb távolítsa el az .xtbl vírust a rendszerből – még mielőtt további károkat okoz. Az antivírus szoftverek, például a FortectIntego jó szolgálatot tesznek ebben a helyzetben.

Miután az .xtbl ransomware titkosítja a fájlokat, README.txt nevű szöveges fájlt illeszt a fájlokat tároló mappákba. Az Asztalon pedig üzenet jelenik meg, amely a README fájl elolvasására szólít fel. Ebbe a fájlba a vírus készítői azonosító kódot és két e-mail címet helyeztek. A kódot ezekre a címekre kell elküldeni a fájlok visszaszerzéséért. Az áldozat a fizetés működéséről és a további részletekről csak ezután kap tájékoztatást. A sejtések szerint a visszaállításért követelt összeg 0,5 és 4 bitcoin között mozog. A fizetés azonban, ahogyan említettük, nem a legokosabb módja a fájlok visszaszerzésének. Mi inkább az .xtbl eltávolítását javasoljuk. Ezt követően megpróbálhatja visszaállítani a fájlokat olyan szoftverekkel, mint a PhotoRec, az R-Studio és a Kaspersky virus-fighting utilities. Sajnos nem szabad, hogy túl sok reménnyel kezdjen a feladatba.

Az .xtbl ransomware további változatai:

[email protected]. Ahogyan az .xtbl ransomware, ez a vírus is észrevétlenül jut a rendszerbe, és titkosítja a tárolt fájlokat. Szintén értesítést jelenít meg az asztalon, valamint részletesebb információkat a fájlok visszaállításáról, ugyanúgy a fertőzött mappákba helyezett dokumentumokban. Az üzenetfájl neve azonban különbözik az .xtbl fájljáétól, README.txt helyett How to decrypt your files.txt a neve. Az apró különbségek ellenére ugyanolyan veszélyes fertőzés, mint az .xtbl, ezért haladéktalanul el kell távolítani.

[email protected]. Ez a változat szinte teljesen megegyezik a [email protected] vírussal. Spam e-mailek formájában terjed, és a rendszerbe jutva katonai szintű algoritmussal titkosítja a fájlokat. Ugyanazzal a How to decrypt your files.txt fájllal tájékoztatja az áldozatot a titkosításról és próbálja rávenni, hogy fizessen a fejlesztőknek a [email protected] címen keresztül. A rendszerbe jutva a vírus a teljesítményre is rossz hatással van, valamint a később létrehozott fájlokra nézve is fenyegetést jelent, tehát mielőbb el kell távolítania a [email protected] vírust.

[email protected]. A fentebb említett .xtbl-változatokhoz hasonlóan ez a vírus is megtévesztő módon jut a rendszerbe, megbízható dokumentumnak vagy szoftverfrissítésnek álcázva. Valójában amint a vírus „gazdateste” a rendszerbe jut, hozzálát a fájlok átvizsgálásához és a titkosításhoz. Semmilyen kép, dokumentum vagy archívum nincs biztonságban, ezért el kell távolítani a fertőzést, amint felbukkan.

[email protected]. Ez a ransomware is titkosítja a fájlokat, majd arra szólítja fel az áldozatot, hogy vegye fel a kapcsolatot a fejlesztőkkel e-mailben. Emiatt még nem tudni, hogy mennyi pénzt követel a visszafejtési kulcsért. Elképzelhető, hogy hajlandók alkudni. Ha számítógépét megfertőzte a vírus, fontos, hogy ne próbáljon fizetni, a csalók minden bizonnyal csak zsebre teszik a pénzt, nem küldenek semmit.

Hogyan terjed és jut a rendszerbe a vírus?

Az .xtbl vírus, ahogyan a többi változata is, spam e-maileken keresztül terjed. Megbízható fájlnak tűnhet, valójában azonban kártékony kódsort tartalmaz. Jellemzően JavaScript vagy Word fájlként bukkan fel. Ha a JavaScript változatot tölti le, nem sok minden tehet, hogy megállítsa a vírust, a fájl automatikusan aktiválódik és munkához lát. A Word dokumentumok azonban még megállíthatók. A vírus működéséhez engedélyezni kell a Word makrókat, ha ezek le vannak tiltva, a vírus nem lép működésbe. Habár megpróbálja rávenni az áldozatot a makrók engedélyezésére, ne tegye ezt meg, mert csak életre keltené vele a fertőzést.

Tanácsok az .xtbl eltávolításához:

Az különösen balszerencsés a ransomware-ekkel kapcsolatban, hogy ritkán hagyják el a számítógépet úgy, hogy minden visszaálljon az eredeti állapotra. A fájlok titkosítva maradnak, gyakran a teljes rendszert újra kell telepíteni. Sokak azt hiszik, hogy az .xtbl eltávolításával a fájlok titkosítása megszűnik. Ez sajnos nem igaz, de ha használni szeretné számítógépét, mindenképpen meg kell szabadulnia a vírustól. A fertőzés egyes elemei gyakran hátramaradnak, amelyek segítségével újra a rendszerbe juthat, hogy további fertőzések bejutását is segíthesse. Fontos tehát, hogy megfelelő eszközökkel tisztítsa meg a rendszert. A legfontosabb tudnivaló, hogy az .xtbl megpróbálhatja megakadályozni az antivírusok és folyamataik működését. Ilyen esetben kövesse a bejegyzésünk alatt található lépéseket, majd futtassa újra a víruskeresőt. Ha pedig továbbra is problémákba ütközik az eltávolítás során, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - .xtbl vírus

.xtbl eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: .xtbl törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (.xtbl) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

.xtbl eltávolítása ezzel: System Restore

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden .xtbl elemtől megszabadulhasson

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt .xtbl, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Elkötelezett webkutató

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Gabriel E. Hall
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken