2017 legjobb ingyenes malware-eltávolítói

Melyek 2017 legjobb ingyenes malware-eltávolító programjai?

Napjainkra az internetes bűnözés óriási lendületet szerzett. A támadók elsődleges eszköze a malware, ezek segítségével veszik át illegálisan az irányítást az áldozatok számítógépe felett. Minden számítógéphasználónak megfelelő lépéseket kell tennie, hogy ezeket a támadásokat időben megakadályozhassa.

Habár a tájékozódás is nagyon fontos, maradjunk a realitás talaján: nagyon sok időt vesz igénybe az új malware-terjesztési szokásokra és trükkökre vonatkozó hírek átolvasása, ráadásul sokan unalmasnak találhatják ezeket a cikkeket, illetve számos cikket kifejezetten szakértőknek írnak.

A legjobb megoldás tehát egy megbízható antimalware program telepítése, amely átveszi a számítógép védelmének feladatát az internet böngészése során.

Az azonban nem titok, hogy a legtöbb igazán jó malware-eltávolító fizetős szoftver, amelyek ingyen esetleg csak rövid ideig használható próbaváltozatokat nyújtanak. Mi a teendő, ha nincs pénzünk ilyen szoftverre, vagy valami más okból nem szeretnénk vásárolni? Ez sem gond, habár a fizetős programok általában hatékonyabbnak bizonyulnak a malware-ekkel szembeni harcban.

Mindazonáltal több hasznos ingyenes malware-eltávolító is létezik, amelyekkel a felhasználók helyrehozhatják fertőzött számítógépüket. Lentebb a legjobb ilyen malware-eltávolítókat mutatjuk be, amelyekkel ingyenesen megtisztíthatja a rendszert.

Best free malware removal tools of 2017

TIPP: Legyen óvatos az ingyenes programok telepítése során. Csak megbízható forrásokból szerezzen programokat, és a telepítőkben mindig az egyéni/custom (vagy haladó/advanced stb.) telepítési módot válassza, hogy elutasíthassa a különböző extra szoftvereket, például böngészős eszköztárakat és más felesleges programokat.

1. Avira Free Antivirus

Az Avira Free Antivirus kiváló azonosítási képességeiről ismert. Az ingyenes változat olyan malware-ek ellen nyújt védelmet, mint a vírusok, a trójaiak és a spyware-ek. A program a Protection Cloud nevű funkción alapszik, amely a felhőben, de névtelenül elemzi a kétes fájlokat.

Habár az ingyenes változat a fizetősnél lassabban végzi a rendszer vizsgálatát, a funkciók száma ezért kárpótol. Részletesen testreszabható keresőmotorjával és ingyenes extra funkcióival az egyik legjobb ingyenes malware-eltávolító, amely egyértelműen érdemes a figyelemre.

Avira Free Antivirus

2. Malwarebytes Free 3.0

A Malwarebytes jól ismert név azok számára, akik egy kicsit is jártasak az informatikai biztonság terén. A vállalat már hosszú évek óta dolgozik otthoni és vállalati felhasználóknak is szánt termékein. Legújabb szoftvere, a Malwarebytes 3.0 egy új malware-eltávolító program, amely ingyenes változatban is elérhető azoknak, akik nem szeretnének biztonsági szoftverért fizetni.

A program felajánlja a Malwarebytes Premium 14 napos próbaváltozatának aktiválását is – és a 14 nap lejárta után visszaáll az ingyenes változatra. Az ingyenes változat antimalware/antispyware programként működik, azaz számos különböző malware-típust azonosít és el is távolít.

A Malwarebytes 3.0 Free emellett anti-rootkit funkciót is kapott, amely a rootkitek eltávolításában és az általuk károsított fájlok helyreállításában segít. További részleteket is megtudhat a Malwarebytes szoftveréről itt.

Malwarebytes Free 3.0

3. Emsisoft Emergency Kit

Az Emsisoft 30 napos próbaváltozatot kínál az Emsisoft Anti-Malware szoftverből, de egyetlen hónap védelem természetesen nem elég. Ha ingyenes malware-eltávolítót keres, fontolja meg az Emsisoft Emergency Kit telepítését. A csomag olyan programokat tartalmaz, amelyek telepítés nélkül használhatók a számítógép fertőzések miatti átvizsgálására.

A program előnye, hogy könnyen hordozható: a fájlok például pendrive-ra helyezhetők, majd más számítógépen is elindíthatók. A csomag része az Emsisoft Emergency Kit Scanner, amely grafikus felületet nyújt, valamint az Emsisoft Commandline Scanner, amely parancssorból vezérelhető.

A csomag azonosítja és eltávolítja a vírusokat, a férgeket, a trójaiakat, a tárcsázókat, a keyloggereket és számos más spyware/malware típust is. Hátránya, hogy valós idejű védelmet nem ad, valamint a többi alternatívához képes lassan működik.

Emsisoft Emergency Kit

4. Panda Free Antivirus

A Panda Free Antivirus egyértelműen a ma elérhető egyik legjobb ingyenes biztonsági program. Pehelysúlyú szoftverről van szó, amelyet egyszerű használni, és hatékonyan végzi munkáját. A Panda Antivirus ingyenes változata maximális védelmet nyújt a legújabb malware-típusokkal szemben, automatikusan frissíti magát, és nem zúdít komplex konfigurációs beállításokat a felhasználókra.

Vizsgálati sebességével a Panda Free Antivirus azonban nem dicsekedhet, eltart egy kis ideig, mire a teljes rendszert átfésüli. Mivel valós idejű védelmet nyújt a spyware-ek és malware-ek ellen, védi az USB-s eszközöket, valamint a Rescue Kit funkcióval kritikus helyzetekben is segíthet a rendszeren, a lassabb vizsgálat ellenére is megfontolandó lehetőség, ha ingyenes antimalware-t keres.

A Panda Security ingyenes próbaváltozatot is kínál fizetős programjaiból, ha esetleg össze szeretné hasonlítani a két változatot.

Panda Free Antivirus

5. Spybot Search and Destroy

A Spybot ingyenes változata jó megoldás azok számára, akik az ingyenes malware-eltávolító program felett valamilyen extra védelmi réteget is keresnek. A szoftver észleli a rootkiteket, spyware-eket és malware-eket, és habár a keresés viszonylag lassúnak mondható, hasznos szoftver, amely más antivírus programok mellett is működni tud.

A szoftver a tapasztaltabb felhasználók számára külön panelt nyújt, ahol megadott automatikus indítási helyek vizsgálhatók, valamint egy-egy fájl vagy mappa is ellenőrizhető – akár helyi lemezen, akár hálózati meghajtón vannak. A Spybot Search & Destroy emellett „fehérlista” alapján vizsgál, amely segít eldönteni, hogy az egyes találatok biztonságosak-e.

Végül pedig ingyenes támogatást is nyújt, melynek keretében a felhasználók e-mailes segítséget kaphatnak a Spybot dolgozóitól. Többet is megtudhat a programról a Spybot ismertetőjében.

SpyBot Search and Destroy

6. Microsoft Security Essentials/Windows Defender

A Microsoft minden Windows-felhasználó számára ingyenes biztonsági szoftvert nyújt. A Microsoft Security Essentials védte a Windows Vista és Windows 7 rendszereket a spyware-ekkel és vírusokkal szemben, a Windows 8-ban pedig átvette a helyét a Windows Defender, amely beépített védelemként szolgál.

A Windows Defender valós idejű, felhőalapú védelmet nyújt és rendszerinduláskori védelemmel egészül ki, amely mind biztonságosabb környezetet ad a Windows-felhasználóknak. Sajnos más antimalware programokkal egyidejűleg nehezen használható, a rendszer lelassulhat és más problémák is jelentkezhetnek.

A Microsoft szoftverei az észlelési teszteken sem érnek el túl jó helyezést, tehát habár a jól ismert fenyegetésekkel szemben fel tudják venni a harcot, túl sokat nem várhatunk tőlük.

Microsoft Security Essentials/Windows Defender

Nem szeretne pocsékolni? Telepítsen egy teljes körű programot

Rengeteg antivírus, antimalware, optimalizáló és registry-tisztító program érhető el a piacon, nehéz kiválasztani a megfelelőt. Léteznek azonban olyan programok, amelyek egyszerre több feladatot is képesek ellátni. A Reimage pontosan ilyen szoftver.

Tény, hogy korábban rosszat is lehetett hallani a Reimage marketinges módszereiről, a vállalat azóta jelentős fordulatot vett, és mostanra kiváló programot kínálnak, amely egyre több felhasználó bizalmát nyeri el. Mi is rendkívül hasznosnak találjuk a Reimage-et, mert malware-eltávolító, számítógép-optimalizáló és helyreállító szoftverek kombinációja.

Az Avira AntiVir keresőtechnológiát integrálja, amely rendkívül magas észlelési arányt garantál. A program emellett gyakori Windows-hibákat is meg tud oldani, gyorsítja a számítógép működését, valamint pótolni tudja a sérült vagy törölt rendszerfájlokat. Fizetős szoftverről van szó, ezért érdemes átolvasnia ezt az ismertetőt.

Reimage Repair

A szerzőről
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Malware-elemző...

Üzenet neki: Olivia Morelli
A vállalatról: Esolutions

Olvassa más nyelveken