A malware halált okozhat!

A számítógépes vírusok veszélyesebbek lehetnek, mint hinné

Talán nem hiszi, hogy tényleg halált okozhat egy malware. Akármilyen túlzónak is tűnik a feltételezés, sajnos nem légből kapott elgondolásról van szó. Nem is olyan régen még csak nagyon kevesen járték az internet világát. Mostanra azonban életünk szinte minden területére bejutott, egyre fontosabbá válik.

Számos internetre kapcsolt eszköz vesz körül minket, mostanra már okosóra, ajtózár vagy gyerekjáték. A Wi-Fi-s rendszerek is mindenhol jelen vannak: vasútállomásokon, parkolókban, bevásárlóközpontokban, kórházakban… Az ilyen rendszerek terjedő használata sajnos a támadások esélyeit is növeli.

Malware causes deaths!

Az olyan esetek, mint a globális káoszt teremtő WannaCry , vagy éppen a Locky, rámutatott arra, hogy a malware-ek egyre gyakrabban céloznak kórházakat. Számos kórház volt kénytelen evakuálni a betegeket vagy elhalasztani a műtéteket. Kijózanító esetek azok is, amikor a repülőgépes szerencsétlenségek oka feltehetőleg számítógépes fertőzés. Mostanra már nem csak adatbiztonságról és a személyes adatok védelméről van szó – hanem az életünkről.

A malware-okozta incidensek már nem a tudományos fantasztikum részei

Nem sokkal több mint egy évvel ezelőtt egy román férfi, Marcel Datcu megölte fiát, majd öngyilkos lett, miután egy HAMIS értesítés jelent meg számítógépén. A rosszindulatú értesítés szerint az FBI észlelte, hogy pornográf tartalmú weboldalakat böngészett, ezért most 70,000 lej (majdnem 5 millió forint) büntetést kell fizetnie, ellenkező esetben 11 éves börtönbüntetést szabnak ki rá.

Az áldozat drasztikus megoldást választott a valójában ransomware által kitalált büntetés elkerülésére. Mielőtt saját és gyermeke életének végetvetett volna, búcsúlevelet írt, melyben közölte, hogy nem mehet 11 évre börtönbe, és nem hagyhatja magára a fiát.

Sajnos nem ez az egyetlen malware-okozta halálos eset, számos incidens illusztrálja a támadók képességeit, semmitől sem riadnak vissza, hogy pénzt szerezhessenek az áldozatoktól. Miután a számítógépet megfertőzték, ijesztő értesítést jelenítenek meg, amelyek megpróbálják elhitetni az áldozattal, hogy állami szervvel, vagy más nem figyelmen kívül hagyható féllel állnak szemben.

Ha az áldozat nem jártas a témában, nem fogja tudni megállapítani, hogy becsapós, cyberbűnözőktől származó üzenettel áll szemben – így akár az öngyilkosságot is választhatják, de a szívinfarktusra is volt már példa.

A hiszékeny internetezők továbbra is egyszerű célpontok

Egy másik áldozat Corrie Santayana volt (az eredeti nevet ismerjük ugyan, de megváltoztattuk), aki a kékhalál nevű módszeren alapuló megtévesztő hirdetés áldozata. A kékhalál módszere a böngészőkben megjelenített tartalmakon alapul.

Habár az internetezők általában figyelmen kívül hagyják a becsapós üzenetet, másik viszont bedőlnek a leírtaknak, és követik az utasításokat. Corrie azt hitte, hogy a „Windows Health is Critical! Do not restart! Please contact Microsoft technicians” üzenet valódi. Felhívta a hackereket, akik egy 1000 dolláros „speciális biztonsági csomag” megvásárlását állították az egyetlen megoldásnak.

Nem várt sokáig, átutalta a kért összeget a nemlétező, kifejezetten drága „biztonsági csomagért”. Csak néhány órával később jött rá, hogy átverésről van szó. A fia világosította fel a helyzetről, a következmény halálos szívroham volt.

Biztonsági tippek a katasztrofális következmények elkerüléséhez

A biztonsági szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a hackerek több száz különböző módszert használnak ki. Ha biztonságban szeretné tudni magát és ismerőseit (szüleit, gyerekeit, más családtagjait), tartsa észben az alábbiakat.

  • Ha rendszerértesítést kap, ellenőrizze, hogy tartalmaz-e telefonszámot vagy e-mail címet – ha igen, csalásról van szó
  • Védje operációs rendszerét antivírus és antimalware szoftverek kombinációjával, frissítse őket rendszeresen
  • Tegye biztonságossá okoseszközei internetkapcsolatát VPN segítségével
  • Ne nyissa meg meggondolatlanul a látszólag hivatalos forrásból érkező csatolmányokat, ellenőrizze a feladót. Ez igaz a gyanús telefonhívásokra is

A szoftverek védelme mellett önnek is figyelmesnek kell lennie A racionális hozzáállás és az odafigyelés hatékony fegyverek az átverésekkel szemben

A szerzőről
Alice Woods
Alice Woods

Szívesen tanítja a felhasználókat a víruselhárításról...

Üzenet neki: Alice Woods
A vállalatról: Esolutions

Olvassa más nyelveken
Fájlok
Szoftverek
Összehasonlítás