Arena vírus eltávolítása (eltávolítási útmutató) - (frissítve: 2017. okt)

Eltávolítási Útmutató - Arena vírus

Mi az, hogy Arena zsarolóvírus?

Az Arena malware új formában bukkan fel újra

Az Arena zsarolóvírus üzenete, a FILES ENCRYPTED.txt

Az Arena ransomware egy új fájltitkosító vírus. Technikai részletei egyértelműen a Dharma ransomware-kategóriára mutatnak. Ha a rendszerbe jutott, komplex algoritmussal titkosítja az áldozat fájljait, majd .id-[azonosító][email protected]].arena kiterjesztést illeszt hozzájuk. A rendszer átfésülése és a fájlok titkosítása után egy FILES ENCRYPTED.txt nevű dokumentumot hoz létre.

Ez a dokumentum tartalmazza a támadók követeléseit. Ilyen fájlt szinte minden zsarolóvírus készít, ebben tájékoztatják az áldozatokat a titkosításról és arról, hogy a fájlok visszaszerzéséhez váltságdíjat kell fizetniük.

Az Arena vírus fejlesztői természetesen bitcoinban szeretnék megkapni a váltságdíjat. Az üzenet szövege a következő:

all your data has been locked us
You want to return?
write email [email protected]

A támadók azt ígérik, hogy átadják a visszafejtő kulcsot és a használatához szükséges szoftvert is, amint az összeg eléri bitcoin-tárcájukat. A Zondervirus.nl csapata szerint a támadókban sajnos nem lehet megbízni, a váltságdíj beérkezése után egyszerűen leléphetnek a pénzzel, cserben hagyva az áldozatot a visszafejthetetlen .arena fájlokkal.

A fizetés helyett tehát jobb, ha az Arena malware eltávolítására koncentrál. Azt javasoljuk, hogy ehhez mindenképpen antimalware szoftvert használjon, ez a ransomware eltávolításának legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja.

A zsarolóvírusok kézi eltávolítása nehéz feladat, amelyet csak szakértők képesek megfelelően elvégezni. Ne próbálja meg eltávolító szoftver nélkül megtisztítani számítógépét.

Az ilyen próbálkozások további károkat okozhatnak a rendszerben, akár további adatok titkosítását is. A vírus eltávolításához indítsa számítógépét „Csökkentett mód hálózattal” üzemmódban (a lépéseket lentebb láthatja), majd használja a kiváló FortectIntego vagy SpyHunter 5Combo Cleaner legújabb változatát a vírus azonosításához.

Az Arena zsarolóvírusAz Arena zsarolóvírus egy kártékony szoftver, amely titkosítja a számítógépen tárolt adatokat, hogy a támadók váltságdíjat követelhessenek az adatokat visszaállító szoftverért (és a visszafejtő kulcsért).

A CryptoMix Arena malware és a Crysis víruscsalád

Az új tanév kezdetével egy időben a malware-fejlesztők láthatóan új ihletet kaptak. Két jól ismert malware fejlesztői (Crysis/Dharma és CryptoMix) komoly fejtörőt készítettek elő a szakértőknek.

Új verziókat készítettek vírusaikból, de mindegyik az .arena kiterjesztést használja. Szerencsére sikerült megkülönböztetni a vírusokat. A Crysis változat .id-[azonosító].[e-mail].arena formátumot használ. A CryptoMix változat átnevezi a fájlokat hexadecimális karaktersorra.

A kapcsolatfelvételi adatok is eltérnek. A Crysis változat a [email protected] és a [email protected] címeket adja meg, a CryptoMix Arena viszont a [email protected] címet. A legújabb változat jóval problémásabb is, mint az előzőek. Törli a rendszer árnyékmásolatait is.

Saját felülete mellett a Crysis megnyitja a FILES ENCRYPTED.txt fájlt is, melyben felszólítják az áldozatot a kapcsolatfelvételre. A rivális verzió _HELP_INSTRUCTION.TXT fájlt használ az üzenethez. Egyik vírust sem sikerült még visszafejteni. Korábban elkészített biztonsági másolatokból azonban visszaállíthatók az adatok. Akár a Dharma, akár a CryptoMix Arena jutott a rendszerbe, mielőbb lásson hozzá a vírus eltávolításához, és az adatmentéssel csak ezt követően törődjön.

A Dharma-változatok terjedése

A hírhedt ransomware-családot kártékony e-mailek terjesztik csatolmány formájában. Ha az áldozat megnyitja a fertőzött fájlt, a Dharma beépül a rendszerbe, majd hozzákezd a fájlok titkosításához.

A folyamat visszafordítása sajnos csak a támadók visszafejtő kulcsával lehetséges. Visszafejtő kulcs nélkül lehetetlen visszafejteni a fájlokat.

Nem érdemes a biztonsági szakértők lustaságát okolni, amiért nem készítenek visszafejtőt: rendkívül komplex titkosítási módról van szó, amellyel hadi titkokat is védenek. A működés jellemző alapelve, hogy csak a titkosító fél ismeri a visszafejtés módját.

A Dharma változatai, például az Arena ransomware a rendszerbe juthatnak illegális letöltésekkel is, tehát például szoftvertörésekkel, vagy fertőzött weboldalakon elhelyezett exploit kiteken keresztül.

Védje számítógépét antimalware szoftverrel, készítsen biztonsági másolatokat, és ne felejtse el rendszeresen frissíteni a szoftvereket. Ne halassza el a Windows frissítéseinek telepítését sem, akármilyen bosszantóak is néha.

Az Arena ransomware eltávolítása

A következő útmutató segítségével biztonságosan eltávolíthatja az Arena vírust. Az első teendő az eltávolításhoz használandó szoftver kiválasztása. Ha már van biztonsági szoftver a számítógépén, indítsa a rendszert „Csökkentett mód hálózattal” üzemmódban, telepítse a szoftver frissítéseit, majd vizsgálja át vele a rendszert.

Ha még nincs biztonsági szoftvere, töltsön le egyet az internetről csökkentett módban. Megbízható szoftvert válasszon!

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Arena vírus

Arena eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

Az Arena zsarolóvírus eltávolítása – kövesse a szakértők alábbi tanácsait.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Arena törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Arena) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Arena eltávolítása ezzel: System Restore

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Arena elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott Arena eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott Arena által titkosított fájlok visszaállítását:

Fájlok visszaállítása az árnyékmásolatok alapján

Talán visszaállíthatja az .arena fájlokat egy olyan szoftver segítségével, mint a ShadowExplorer. Ha a vírus nem tudta eltávolítani a rendszer árnyékmásolatait, van esély az adatok megmentésére. Ha törölte az árnyékmásolatokat, ez a módszer sajnos nem segíthet.

 • Töltse le a következőt: Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • A letöltött Shadow Explorer telepítési varázslóját követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el a programot, majd a bal felső sarok legördülő listájából válassza ki a titkosított adatokat tároló lemezt. Ellenőrizze az elérhető mappákat;
 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó mappára, majd válassza az “Export” lehetőséget. Kiválaszthatja a visszaállítás célmappáját is.

Egyelőre nincs szoftver, amely vissza tudná fejteni az .arena fájlokat

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Arena, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Elkötelezett webkutató

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Gabriel E. Hall
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken