Arrow vírus eltávolítása (eltávolítási útmutató) - (frissítve: 2018. aug)

Eltávolítási Útmutató - Arrow vírus

Mi az, hogy Arrow zsarolóvírus?

Arrow vírus – új zsarolóvírus a Dharma családból

Illusztráció az Arrow zsarolóvírusról

Az Arrow zsarolóvírus a Dharma zsarolóvírusok egyik változata, amely 2018 márciusában bukkant fel. A malware az AES titkosítást alkalmazza és az .arrow kiterjesztéssel jelöli a titkosított fájlokat, amelyekért váltságdíjat követel. A váltságdíj kifizetésére vonatkozó utasításokat egy üzenet tartalmazza, amelyet közvetlenül a sikeres titkosítás után tölt le.

Név Arrow zsarolóvírus
Család Dharma
A titkosított fájlokat jelölő kiterjesztés .id-[véletlenszerű karakterek].[[email protected]].arrow, [[email protected]].arrow, .marat20.cock.li].arrow
E-mail cím [email protected]
Terjedés Spam e-mailek, kártékony e-mailes csatolmányok, illegális szoftverek
Visszafejtő Dharma Decryptor

Az Arrow vírus általában kártékony spam e-mailek formájában terjed, amelyek a vírust álcázott csatolmányként tárolják. Ha az áldozat megnyitja a csatolmányt, a malware a rendszerbe jut és azonnal működésbe is lép. A malware azonnal módosításokat hajt végre a rendszerben, például:

 • Rendszergazdai hozzáférést szerez bizonyos Windows-folyamatokhoz vagy rendszerfájlokhoz;
 • Regisztrációs bejegyzéseket módosít vagy újakat hoz létre;
 • Törli a rendszer árnyékmásolatait.

Az Arrow malware a fenti módosítások segítségével épülhet a rendszerbe, valamint ezekkel léphet működésbe minden rendszerindításkor. Komoly problémát jelent, hogy törli a rendszer árnyékmásolatait – ezek fontosak lennének az adatmentéshez. Előfordul szerencsére, hogy a ransomware ezeket nem tudja törölni, ekkor célszoftverrel lehetséges lehet az adatk megmentése.

Az Arrow zsarolóvírus minden népszerű fájltípust megcéloz, beleértve a dokumentumokat, a képeket, a hangfájlokat és a videófájlokat is. A titkosított fájlokhoz többelemű karaktersort illeszt, amely tartalmazza a támadók e-mail címét, az áldozat azonosítóját és a kártevő saját kiterjesztését is. A titkosított fájlok tehát a következő végződéseket kaphatják: .id-[véletlenszerű karakterek].[[email protected]].arrow, [[email protected]].arrow és .marat20.cock.li].arrow.

Az áldozatok a [email protected] címen vehetik fel a kapcsolatot a támadókkal, de ezt egyetlen biztonsági szakértő sem javasolja. A támadókkal való kapcsolatfelvétel anyagi kárhoz vezethet. Senki sem tudja garantálni, hogy a váltságdíj kifizetése után tényleg adnának visszafejtő programot.

Fontos, hogy a Dharma bizonyos változatai visszafejthetők. Inkább távolítsa el az Arrow zsarolóvírust és próbálkozzon az ingyenesen elérhető visszafejtő programmal. Bármikor felkészíthetik az új változat visszafejtésére is. Emellett próbálkozhat más programokkal is, ha nem állnak rendelkezésre érintetlen biztonsági másolatok.

Az adatmentés megkezdése előtt azonban mindenképpen meg kell tisztítania a rendszert. Az Arrow eltávolításához egy megbízható malware-eltávolító szoftverre lesz szüksége. Mi a kiváló FortectIntego legújabb változatát javasoljuk, de más jól ismert programot is használhat.

Kép az Arrow zsarolóvírusrólAz Arrow vírus a Dharma zsarolóvírus egy újabb változata.

Az e-mailes zsarolóvírusok odafigyeléssel elkerülhetők

A fájltitkosító vírusok leginkább e-mailek csatolmányaiként terjednek. A vírusok jellemzően Word-, PDF- vagy ZIP-fájlnak álcázva érkeznek, ezért sokakat megtéveszthetnek.

Figyeljen oda az e-mailekre! Ha nem nyitja meg a levélszemetet és az egyéb gyanús üzeneteket, elkerülheti a fájlok titkosítását. Ha gyanús vagy ismeretlen e-mailt kap, keresse az alábbi árulkodó jeleket:

 • Nyelvtani vagy helyesírási hibák. A támadók gyakran nyelvtani és helyesírási hibákat vétenek a becsapós üzenetekben.
 • Ellenőrizze a feladót. Keressen rá a feladóra és a használt e-mail címre, különösen akkor, ha az üzenetet bank, állami szerv vagy valamilyen vállalat küldte.
 • Ellenőrizze a vállalati jelzéseket. A becsapós e-mailekből gyakran hiányoznak vagy amatőr módon jelennek meg a vállalati emblémák és az aláírások.

Az avirus.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy az ingyenes programok, a frissítésnek tűnő webes értesítések és a felugró böngészős ablakok szintén veszélyforrások lehetnek. Ezeket is felhasználhatják zsarolóvírusok terjesztésére. A megfelelő védelem érdekében telepítsen megbízható antivírus programot és készítsen az adatokról biztonsági mentést.

Az Arrow zsarolóvírus biztonságos eltávolítása

Fontos, hogy nem érdemes az Arrow vírus kézi eltávolításával próbálkoznia. A fájltitkosító vírus kártékony kódot illeszthet alapvetően ártalmatlan rendszerfolyamatokba, valamint számos további kártékony fájlt vagy programot is telepíthet.

Biztonsági program nélkül ezeket szinte lehetetlen eltávolítani, különösen akkor, ha nem tapasztalt ezen a téren. Válassza inkább az Arrow zsarolóvírus automatikus eltávolítását. Az eltávolításhoz használja a következő programok valamelyikét: FortectIntego, Malwarebytes, SpyHunter 5Combo Cleaner. Ha a folyamat során problémákba ütközik, kövesse az alábbi útmutató lépéseit.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Arrow vírus

Arrow eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

Ha az Arrow ransomware megakadályozza az automatikus eltávolítás végrehajtását:

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Arrow törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Arrow) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Arrow eltávolítása ezzel: System Restore

Ez a módszer segíthet működésképtelenné tenni a vírust és elindítani a biztonsági szoftvert:

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Arrow elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott Arrow eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott Arrow által titkosított fájlok visszaállítását:

Fájlok visszaállítása a Data Recovery Pro segítségével

A Data Recovery Pro talán vissza tud állítani néhány titkosított fájlt. Nem visszafejtő programról van szó, ezért valószínűleg nem nyújt teljes megoldást.

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott Arrow zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

Fájlok visszaállítása a Windows Előző verziók funkciójával

Ha Rendszer-visszaállítás funkció be volt kapcsolva a támadás előtt, az alábbi lépésekkel egyenként talán visszaállíthatók a legfontosabb fájlok:

 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó fájlra;
 • A “Properties” menüben válassza az “Previous versions” menüpontot;
 • Nézze át a fájl elérhető változatait a “Folder versions” szakaszban. Válasszon egy megfelelő változatot, majd kattintson a “Restore” gombra.

A ShadowExplorer hasznos lehet, ha a vírus nem törölte az árnyékmásolatokat

Ezzel a programmal valószínűleg visszaállíthatók az Arrow zsarolóvírus által titkosított fájlok, ha a kártevő nem törölte a rendszer árnyékmásolatokat.

 • Töltse le a következőt: Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • A letöltött Shadow Explorer telepítési varázslóját követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el a programot, majd a bal felső sarok legördülő listájából válassza ki a titkosított adatokat tároló lemezt. Ellenőrizze az elérhető mappákat;
 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó mappára, majd válassza az “Export” lehetőséget. Kiválaszthatja a visszaállítás célmappáját is.

Dharma Decryptor

A Dharma zsarolóvírus bizonyos változatai visszafejthetők ezzel az ingyenes programmal. Kis szerencsével az Arrow esetében is segíthet.

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Arrow, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Lucia Danes
Lucia Danes - Víruskutató

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Lucia Danes
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken