Az FBI azt tanácsolja a zsarolóvírusok áldozatainak, hogy ne fizessenek

Egy frissen kiadott közleményben az FBI a zsarolóvírusok egyre gyakoribb támadásaira figyelmeztet, valamint tanácsokat is ad a vírusok kezelésére vonatkozóan. Nem meglepő, hogy az FBI ilyen információkat közöl, hiszen a ransomware-támadások számra rendkívüli mértékben növekszik. A támadók 2015 óta egymás után gyártják őket, számuk 2016-ban is folyamatosan csak növekszik. Ez a vírusfajta kórházakat, kisebb és nagyobb vállalatokat, iskolákat, állami intézményeket és otthoni számítógépeket is megtámadhat. Titkosítja a számítógépen (vagy az egész hálózaton) tárolt fájlokat, majd a fájlok visszaállítására képes visszafejtő szoftverért pénzt követel.

A támadók fejlett módszerekkel jutnak észrevétlenül a számítógépekbe. Általában e-mailben terjesztik a fertőzést, a levelet jellemzően fontos dokumentumnak állítják be. Ha az áldozat megnyitja a fertőző csatolmányt, a vírus azonnal hozzálát a fájlok titkosításához. Sőt, a támadok módszerei mostanra annyira kifinomulttá váltak, hogy a fertőzést akár megbízható weboldalak kattintható tartalmai (pl. gombok, hivatkozások, hirdetések) mögé is be tudják illeszteni. Egyértelmű, hogy a megfelelő óvíntézkedések és a fájlok biztonsági másolatainak létrehozása mostanra elengedhetetlenné vált. Különösen óvatosnak kell lennie a TeslaCrypt, Cerber (Mac ransomware), Cryptolocker és Locky vírusokkal.

Nem kétség, hogy a fájlok elvesztése komoly károkat okozhat. Az azonban FBI arra szólít fel mindenki, hogy ne fizesse ki a bűnözők követeléseit. Az FBI informatikai részlegének helyettes igazgatója, James Trainor megerősítette, hogy a váltságdíj kifizetése nem garantálja, hogy a bűnözők elküldik a visszafejtéshez szükséges kulcsot vagy programot, ellenben további illegális tevékenységekre egyértelműen ösztönzi őket. A ransomware-ek által generált profit hihetetlen méretű összeg, és csak találgatni tudunk, hogy a pénzzel milyen illegális tevékenységekbe fognak belekezdeni a későbbiekben.

Az FBI a megelőzésre is felhívja a figyelmet. A következőkkel biztosíthatja fájljai épségét:

  • Tájékoztassa alkalmazottait a ransomware vírusokról, és ismertesse velük a támadások elkerülésének módjait.
  • Telepítsen antimalware szoftvereket saját és alkalmazottai számítógépeire. Ütemezzen rendszeres rendszervizsgálatokat.
  • Tiltsa le a Microsoft Office alkalmazásainak makró funkcióját.
  • Rendszeresen frissítse a szoftvereket.
  • Csak akkor használjon rendszergazdai fiókot, ha arra tényleg szüksége van.
  • Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot legfontosabb adatairól. Tárolja a biztonsági mentéseket külső tárolón, és ne tartsa a tárólót a számítógéphez csatlakoztatva.
A szerzőről
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Malware-elemző...

Üzenet neki: Olivia Morelli
A vállalatról: Esolutions

Olvassa más nyelveken