Chromium vírus eltávolítása - 2018 frissítése

Eltávolítási Útmutató - Chromium vírus

Mi az, hogy Chromium vírus?

Miért kell elkerülni a Chromium böngészővírust?

Chromium virus

A Chromium vírus bejutása rendkívül kellemetlen élmény. Ez a malware a Chromium nevű nyílt forráskódú böngészőn alapszik (erre épül a Google Chrome is). Fontos, hogy maga a Chromium egy teljesen ártalmatlan projekt, nem tartalmaz kártékony kódot. A Chromiumot bárki felhasználhatja, aki személyre szabott böngészőt szeretne, de nyílt forráskódú programként a támadóknak is rendelkezésére áll.

A projekt mindössze néhány lépéssel rosszindulatú programmá változtatható, így számos kártékony Chromium-változatot láttunk már, többek között: Chroomium browser vírus és eFast browser. Ha a rendszerbe jut, a Chromium vírus módosítja a Chrome böngésző parancsikonjait, hogy azok a kártevőre mutassanak.

A felhasználó ebből gyakran semmit sem vesz észre, hiszen a Chromium malware mindent megtesz, hogy az eredeti böngészőnek tűnjön. A gyanús átirányítások és a bosszantó felugró hirdetések azonban rövid idő alatt azonban sejtetni kezdik a problémát. A felhasználó ekkor esetleg gyanús böngészős kiegészítőket vagy programokat kereshet, de a Chromium vírus jól elrejti magát, ezért valószínűleg semmit sem fog találni.

A Chromium malware észleléséhez és eltávolításához antimalware szoftverre van szükség, például: FortectIntego. Ha kézzel szeretné eltávolítani a malware-t, kövesse a bejegyzésünk végén található eltávolítási útmutatót.

Chromium vírusA Chromium vírus kifejezést a Chromium böngésző forráskódján alapú kétes, reklámokkal támogatott, gyakran rosszindulatú böngészőkre használjuk. Ezen a képen egy ilyen böngésző, valamint egy félrevezető Chrome-frissítési hirdetés is látható.

Ne feledje, hogy a program minden használat során figyeli az online tevékenységeket. Megfigyelheti a meglátogatott weboldalakat, a megnyitott hirdetéseket, a keresett kifejezéseket és az egyéb hasonló adatokat is. Gondolja át, hogy meg szeretne-e osztani ilyesmit ismeretlen és megbízhatatlan személyekkel. A begyűjtött adatokat például célzott hirdetések megjelenítésére használják, amelyek csábító, de megtévesztő tartalmakat jelenthetnek.

Cselekedjen, ha böngészője minden megnyitáskor valamilyen weboldalra irányítja át. A rosszindulatú Chromium böngésző egy bizonyos keresőmotor használatát is kényszerítheti, amely szponzorált tartalmakat jeleníthet meg a tartalmak között, és megnyitásukat is trükkökkel érheti el. Ezek kétes weboldalakra vezethetnek, amelyek akár kártékony programokat is rejthetnek, valamint személyes adatokat is megpróbálhatnak kinyerni a látogatókból.

Tegyen meg mindent, hogy elkerülhesse az ilyen weboldalakat. Térjen vissza a jól bevált Google Chrome-ra, amint észreveszi, hogy a rosszindulatú Chromium böngészőt futtatja.

Hogyan fertőzhetett meg?

A Chromium a rendszerbe juthat például akkor, ha az új programokat a „standard/szokásos” vagy „default/alapértelmezett” telepítési móddal telepíti. Nagyon fontos, hogy módosítsa ezeket a beállításokat, mert gyakran csak így kerülheti el az ingyenes szoftverekhez mellékelt potenciálisan kéretlen programok bejutását.

Ehhez csak a megfelelő telepítési módot kell kiválasztania: egyéni/custom, haladó/advanced stb., majd el kell utasítania a gyanús mellékletek telepítését. Ha ismeretlen programokra, böngészős eszköztárakra és hasonlókra vonatkozó ajánlatokat lát, utasítsa el őket.

Csak ezután lépjen tovább a telepítőben. Fontos továbbá, hogy a rosszindulatú Chromium böngészők „Urgent Chrome Update” feliratú megtévesztő hirdetések formájában is terjedhetnek. Erről többet itt tudhat meg: Urgent Chrome Update hirdetések.

Hogyan távolítható el a Chromium vírus?

Azonnal lásson hozzá a Chromium vírus eltávolításához, ha azt látja, hogy Chrome böngészője furcsán viselkedik. A Chrome verzióját a böngészőbeállítások között ellenőrizheti. A támadók azonban ezt is meghamisíthatják, ezért nem feltétlen szabad megbíznia a Chrome névjegyében sem. Az igazságot úgy derítheti ki, hogy átvizsgálja a rendszert egy megbízható antimalware programmal.

A következő programok közül választva automatikusan helyreállíthatja a vírusok okozta kárt: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner, Malwarebytes. Azért ezeket az alkalmazásokat javasoljuk, mert a potenciálisan kéretlen programokat és a vírusokat is minden kapcsolódó fájllal és regisztrációs bejegyzéssel együtt azonosítani képesek.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Chromium vírus

Chromium eltávolítása Windows rendszerekből

A Chromium vírus néha könnyedén eltávolítható, néha azonban nem – a vírus változatán múlik. Ha az ön számítógépébe is bejutott, keressen kétes elemeket a telepített programok listáján, majd távolítsa el őket. Ha ez nem segít, komplexebb változattal van dolga. Ebben az esetben antimalware programot érdemes használnia. 

 1. Kattintson ide: Start Control Panel Programs and Features (Amennyiben ön Windows XP felhasználó, kattintson ide: Add/Remove Programs.) Kattintson ide: 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (Amennyiben ön 'Windows XP' felhasználó, kattintson ide: 'Add/Remove Programs'.)
 2. Amennyiben ön Windows 10 / Windows 8 felhasználó, kattintson a jobb egérgombbal a képernyő bal alsó sarkában. Miután a szükséges Quick Access Menu megjelent, válassza először azt, hogy Control Panel, ezután pedig azt, hogy Uninstall a Program. Amennyiben ön 'Windows 10 / Windows 8' felhasználó, kattintson a jobb egérgombbal a képernyő bal alsó sarkában. Miután a szükséges 'Quick Access Menu' megjelent, válassza először azt, hogy 'Control Panel', ezután pedig azt, hogy 'Uninstall a Program'.
 3. Távolítsa el a(z) Chromium szoftvert és a vele kapcsolatos egyéb programokat
  Keressen ki a(z) Chromium bejegyzéseit, valamint a többi mostanában telepített, gyanús programét is.
 4. Távolítsa el őket és kattintson arra, hogy OK a változások elmentéséhez. Kattintson jobb gombbal a gyanús bejegyzéseken, majd 'Uninstall'

Chromium eltávolítása Mac OS X rendszerből

 1. OS X használata esetén Go gomb a képernyő bal felső részén, majd Applications Kattintson ide: 'Go', majd válassza ezt: 'Applications'
 2. Applications mappa megjelenése után keresse ki a kártevőt (Chromium) vagy az egyéb gyanús programokat. Ezután kattintson jobb gombbal ezekre a bejegyzésekre, majd Move to Trash gomb Kattintson minden kártékony bejegyzésre, majd 'Move to Trash'

Chromium vírus eltávolítása innen: Microsoft Edge

Microsoft Edge beállításainak visszaállítása (1. módszer):

 1. Indítsa el a Microsoft Edge alkalmazást, majd kattintson a More gombra (három pont a jobb felső sarokban).
 2. Kattintson a Settings gombra a további beállítások megjelenítéséhez
 3. A Settings ablakban kattintson az Clear browsing data alatti Choose what to clear gombr Nyissa meg a beállításokat, és kattintson a 'Choose what to clear' lehetőségre
 4. Válasszon ki mindent, amit törölni szeretne, majd Clear gomb. Kattintson a 'Clear' gombra
 5. Ezt követően kattintson jobb gombbal a Start gombra (Windows logó). Válassza a Task Manager lehetőséget. Nyissa meg a Start menüt, és válassza a 'Task Manager' lehetőséget
 6. A Processes ablakban keresse meg a Microsoft Edge bejegyzést.
 7. Kattintson rá jobb gombbal, és válassza a Go to details lehetőséget. Ha a Go to details lehetőség nem látható, kattintson a More details gombra, és ismételje meg az előző lépéseket. Kattintson jobb gombbal a 'Microsoft Edge' bejegyzésre, és válassza a 'Go to details' lehetőséget Kattintson a 'More details' gombra, ha a 'Go to details' lehetőség nem jelenik meg
 8. A Details fülön keressen meg minden Microsoft Edge nevű bejegyzést. Kattintson rájuk jobb gombbal, és válassza a End Task lehetőséget. Keresse meg a Microsoft Edge bejegyzéseit, és válassza a 'End Task' lehetőséget

Az Microsoft Edge böngésző visszaállítása (2. módszer)

Ha az 1. módszer nem segített, speciális módon kell visszaállítania az Edge böngészőt

 1. Megjegyzés: először készítsen biztonsági másolatot adatairól!
 2. Keresse meg ezt a mappát számítógépén C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Jelölje ki a tartalmát, majd kattintson az egér jobb gombjával. Válassza a Delete lehetőséget. Nyissa meg a Microsoft Edge mappáját, kattintson jobb gombbal minden elemre, és válassza a 'Delete' lehetőséget
 4. Kattintson a Start gombra (Windows logó), majd a Search my stuff mezőbe írja be, hogy window power
 5. Kattintson jobb gombbal a Windows PowerShell bejegyzésre, majd válassza a Run as administrator lehetőséget. Keresse meg a Windows PowerShellt, kattintson rá jobb gombbal, és válassza a 'Run as administrator' lehetőséget
 6. Miután már adminisztrátor, a Windows PowerShell ablaka megjelenik. Illessze be a következő parancsot a PS C:\WINDOWS\system32> sor mögé, majd nyomjon entert:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Másolja be a szükséges parancsot, majd nyomjon 'Enter' billentyűt

Ezt követően már nem szabadna, hogy a Chromium továbbra is Microsoft Edge böngészőjében legyen.

Chromium eltávolítása innen: Mozilla Firefox (FF)

 1. Veszélyes kiterjesztések eltávolítása
  Nyissa meg a Mozilla Firefox böngészőt, kattintson a menüikonra (jobb felső sarok), majd Add-ons Extensions. Kattintson a menügombra, majd 'Add-ons'
 2. Válassza ki a(z) Chromium elemet és minden egyéb gyanús beépülőt. A bejegyzések törléséhez Remove. Kattintson arra, hogy 'Extensions' és keressen kártékony bejegyzéseket. A 'Remove' gomb segítségével törölje őket
 3. Állítsa alaphelyzetbe az Mozilla Firefox böngészőt.
  Kattintson a kérdőjelre a jobb felső sarokban található Firefox menüben. Ezután Troubleshooting Information. Kattintson a menügombra, majd '?' és 'Troubleshooting Information'
 4. Ezt követően Reset Firefox to its default state üzenet fogadja egy Reset Firefox gombbal. Kattintson a gombra néhányszor a(z) Chromium eltávolításához. Kattintson néhányszor a 'Reset Firefox' gombra

Chromium eltávolítása innen: Google Chrome

 1. Kártékony beépülők eltávolítása
  Nyissa meg a Google Chrome böngészőt, kattintson a menüikonra (jobb felső sarok), majd Tools Extensions. Kattintson a menügombra, majd 'Tools' és 'Extensions'
 2. Válassza ki a(z) Chromium bejegyzéseit és minden egyéb kártékony beépülőt, majd a szemetes ikon segítségével távolítsa el őket. Keresse ki a kártékony bejegyzéseket és törölje őket a Szemetes ikon segítségével
 3. Kattintson ismét a menügombra, majd az itt megjelenő Search szekció alatt Settings Manage Search engines. A 'Settings' menüben kattintson arra, hogy 'Manage search engines...'.
 4. A következő, Search Engines... menüből távolítsa el a kártékony keresőket. Érdemes csak a Google-t, vagy az ön által korábban használt domaint meghagyni. A kártékony URL-ek eltávolításához 'X'
 5. Állítsa alaphelyzetbe az Google Chrome böngészőt.
  Kattintson a menügombra a(z) Google Chrome jobb felső sarkában, majd Settings.
 6. Görgessen a lap aljára, ott pedig Reset browser settings. A 'Settings' menüben görgessen a(z) 'Reset browser settings' gombig és kattintson rá
 7. A jelenlegi lépés és a(z) Chromium eltávolításának befejezéséhez nyomjon Reset gombot. Kattintson a(z) 'Reset' gombra az eltávolítás befejezéséhez

Chromium eltávolítása innen: Safari

 1. Veszélyes kiterjesztések eltávolítása
  Indítson egy Safari böngészőt, majd a bal felső részen található menüben válassza azt, hogy Safari, ezután pedig azt, hogy Preferences Kattintson ide: 'Safari', majd válassza ezt: 'Preferences'
 2. Válassza azt, hogy Extensions. Keressen Chromium vagy más gyanús bejegyzést, majd távolítsa el őket: Uninstall gomb Távolítsa el a kártékony bővítményeket innen: 'Extensions'
 3. Állítsa alaphelyzetbe az Safari böngészőt.
  Nyisson Safari böngészőt és kattintson az ablak bal felső részén található menü Safari elemére. Itt válassza azt, hogy Reset Safari... Kattintson ide: 'Safari', majd válassza ezt: 'Reset Safari...'
 4. Most egy részletes alaphelyzetbe-állítási ablakot láthat. Általában minden opció be van jelölve, de ha szeretné, megadhatja a helyreállítandó kategóriákat. A kártevő (Chromium) eltávolításának befejezéshez Chromium gombot nyomjon. Jelölje ki az összes lehetőséget, majd 'Reset' gomb

Azt tanácsoljuk, hogy a potenciálisan kéretlen program eltávolítása és a böngészők helyreállítása után vizsgálja át a rendszert egy megbízható antispyware programmal. Ezzel megszabadulhat a kártevő (Chromium) hátramaradt regisztrációs bejegyzéseitől és az esetleges további parazitáktól és malware-fertőzésektől is. Válasszon az általunk ajánlott malware-eltávolítók közül: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes.

A szerzőről
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Linas Kiguolis
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken