Felbukkan a Locky vírus méltó utódja: A Zepto ransomware

Nem is olyan régen még a Locky vírus tartotta szorosan markában a virtuális közösséget.. Arról vált híressé, hogy még az USA kórházainak adatait is merészelte megtámadni. Szépen lassan világhírű fenyegetéssé nőtte ki magát. Az Észak-Amerika külső területein és a Japán távoli részén élő felhasználók közül rengetegen számoltak be a ransomware bejutásáról. Néhány hónappal ezelőtt azonban a vírus elcsendesedett. Már úgy tűnt, hogy a felhasználók megnyugodhatnak, mikor a víruskutatókat elérte a Locky utódjának, a Zepto vírusnak a híre.

Az első minták alapján a számítógépes szakértők gyanúja az, hogy az új vírus a hírhedt fenyegetéshez köthető. Nem csak a fertőzésután hátrahagyott üzenet hasonlít nagyban a Locky-ra – egyéb tulajdonságok is. Először is, a Zepto vírus a Locky-hoz hasonlóan az anoním Tor böngésző használatát kéri a váltságdíj továbbításához. A Locky volt az a vírus, amely szokássá tette a Tor böngésző használatát a ransomware-ek körében. A Zepto váltságdíjról tájékoztató üzenete egyébként teljesen megegyezik a korábbi víruséval. A Zepto RSA-2048 és AES-128 algoritmusokat használ az adatok titkosítására. Számos kiterjesztést megcéloz, többek között hangfájlokat, .doc fájlokat, videókat és excel fájlokat. Az áldozattól elvárják tehát, hogy telepítse a Tor böngészőt, és bitcoint vásároljon. A Zepto egy másik jellemző tulajdonsága, hogy .zepto kiterjesztést ad a titkosított fájloknak.

A Locky a maga idejében több millió dollárt szerzett az áldozatoktól világszerte, mert nemcsak otthoni felhasználókat, hanem vállalatokat is sikeresen megfertőzött. A szakértők így arra számítanak, hogy a Zepto szintén óriási összeget fog szerezni a készítőknek. A vírus jelenleg 300 dollárt követel számítógépenként, de ha a sikeresnek bizonyul, ez az összeg valószínűleg nőni fog. Fontos, hogy a felhasználók megfelelő védelmet biztosítsanak rendszerükön a biztonsági programok frissítésével és a veszélyes weboldalak elkerülésével. Legyen ön is figyelmes, mert nem tudhatja, hogy hol leselkedi a Zepto vírus a rendszerre.

A szerzőről
Julie Splinters
Julie Splinters - Malware-eltávolítási specialista

Julie Splinters az avirus hírszerkesztője. Angol nyelvtudomány szakos diploma birtokosa, de Japán iránti, egészen pontosan Kelet-Japán iránti régre visszanyúló érdeklődése kelet-ázsiai tanulmányok megkezdésére buzdította.

Üzenet neki: Julie Splinters
A vállalatról: Esolutions

Olvassa más nyelveken