Folytatás: új Facebook vírus terjed

Nem meglepetés, hogy a közösségi oldalt folyamatosan támadják a különféle csalók és hackerek. Szüntelenül újabb fenyegetésekkel próbálnak lecsapni az internetezőkre. Nemrég a Facebook vírus több különböző változatával is próbálkoztak. Ezek a vírusok az áldozatok profilját fertőzték meg, majd fertőző hivatkozást tartalmazó üzeneteket küldtek az ismerősöknek. A támadók ezúttal is hasonló módszerhez folyamodtak. A fertőzött profil videót küld, az üzenet még a címzett nevét is tartalmazza. A malware-t rövidesen el is nevezték Facebook videó vírusnak. Persze felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet védekezni ellene.

Létrejötte óta a Facebook már rengeteg támadás célpontja volt. A felhasználók nem is olyan régen szabadultak meg különböző Facebook malware-ektől. Az egyik legismertebb set a Facebook meghívó és az Üzenet vírusok. Ezek számítógépes féreg típusú fertőzések voltak. Ha valaki fertőzött oldalra került vagy vírusos programot töltött le, akár ezeket a malware-eket is a rendszerbe engedhette. A vírus másodpercek alatt beépült az áldozat Facebook-fiókjába, és hozzálátott az érdekesnek tűnő videók kiküldéséhez. A kíváncsiság persze a hivatkozás megnyitásához és ezzel fertőzéshez vezetett. A vírus terjedése így megkezdődött. Szerencsére ezt a módszert gyorsan felfedték, a felhasználók azóta már figyelmesebbek. A támadók azonban nem adták fel, elkészült a Facebook felfüggesztés vírus. A célpontok személyes üzenetet kapnak, amely szerint fiókjukat felfüggesztették. Sokan követték is a váratlan üzenetben talált hivatkozást. A csapda ismét hatásos volt.

A Facebook elleni támadássorozat pedig folytatódik. A hackerek újabb vírust adtak ki, amely szintén működik féregként is. Fertőzés után az áldozat akarata ellenére videókat továbbít, amelyek ismét tartalmazzák a címzett nevét is. Kevesebben fognak gyanút olyan videó esetén, amely névre szól, így a Facebook videó vírus könnyebben terjedhet. De elkerülhető valahogy a támadás? A malware terjedése nehezen kontrollálható, az elkerülésnek kevés esélye van, különösen akkor, ha az egyik ismerős már fertőzött. Biztonsági szoftvereit azonban frissítheti, illetve beszerezhet ilyen szoftvereket, ha eddig még nem tette meg. A legfontosabb pedig az, hogy ne kattintson gyanús hivatkozásokra.

A szerzőről
Julie Splinters
Julie Splinters - Malware-eltávolítási specialista

Julie Splinters az avirus hírszerkesztője. Angol nyelvtudomány szakos diploma birtokosa, de Japán iránti, egészen pontosan Kelet-Japán iránti régre visszanyúló érdeklődése kelet-ázsiai tanulmányok megkezdésére buzdította.

Üzenet neki: Julie Splinters
A vállalatról: Esolutions

Olvassa más nyelveken
Fájlok
Szoftverek
Összehasonlítás