HakunaMatata vírus eltávolítása (Bónusz: Visszafejtési lépések) - víruseltávolítási útmutató

Eltávolítási Útmutató - HakunaMatata vírus

Mi az, hogy HakunaMatata ransomware vírus?

A HakunaMatata vírus: a vicces név mögött veszélyes cyberfenyegetés áll

A HakunaMatata vírus egy új fájltitkosító malware, mely egy jól ismert mondást használ az Oroszlánkirályból. Bár ez a kedves mondás azt jelenti, „csak semmi aggodalom!”, zsarolóvírussal találkozni aggodalomra okot adó esemény. A sikeres fertőzést követően a malware mintegy túszul ejti a felhasználó fájljait. Ez a zsarolóvírus az AES256-bit és a RSA-2048 titkosító algoritmusokat használja a fájlok titkosításához. Többféle fájltípust megcéloz, és hozzájuk adja a .HakunaMatata fájlbővítményt. Gyors adattitkosítást követően , az áldozatok arra lesznek figyelmesek, hogy nem tudják megnyitni a fájlokat számítógépükön, viszont találnak egy új fájlt, melyet a zsarolóvírus fejlesztői hagytak számukra. A fájl egy “Recovers files yako.html.” nevű zsarolóüzenetet rejt. Ekkor jönnek rá az áldozatok, hogy a HakunaMatata eltávolítása nem segít az érintett fájlok helyreállításában. A zsarolóüzenetből kiderül, hogy az áldozatoknak a megfelelő kulcsra van szükségük, amivel hozzáférhetnek az adataikhoz. A hackerek arra utasítják az áldozatokat, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot a Bitmessage rendszeren keresztül és részletes utasításokkal látják el őket, hogy ezt hogyan tegyék meg. Nem tanácsos az utasításokat követni. Nemcsak időpocsékolás, de pénzügyi veszteséggel is járhat. A cyberbűnözők nem adják oda a titkosítást feloldó kulcsot ingyen, az áldozatoknak egy adott összegért meg kell vásárolniuk. Elképzelhető, hogy a fizetést követően sem kapja meg a feloldókulcsot, a hackerek gyakran nem fair módon járnak el. Ne vállalja ezt a kockázatot, inkább távolítsa el a HakunaMatata vírust a számítógépéről és próbálja meg visszaállítani adatait.

A hackerek nem árulják el a zsarolóüzenetben, hogy mennyi pénzt kérnek a titkosítást feloldó kulcsért. Felhasználótól függ, hogy mennyi a váltságdíj. Általában 1-3 bitcoint, vagyis jelenlegi árfolyamon 800-2500 amerikai dollár közötti összeget kérnek a cyberbűnözők. A HakunaMatata zsarolóvírust ugyanazon célból hozták lére, mint az összes többi titkosító malware-t: hogy pénzt csaljanak ki a hétköznapi felhasználókból vagy cégektől. A hackerek tudják, hogy az emberek ritkán készítenek biztonsági másolatokat a fájljaikól annak ellenére, hogy féltik őket. Így nagyon egyszerű ez az illegális üzlet, mert az emberek képesek nevetségesen magas összegeket kifizetni azért, hogy visszakapják a képeiket, dokumentumaikat és más értékes adataikat. Emlékeztetni szeretnénk, hogy jobb most változtatni a rossz szokásain és utánanézni a biztonsági mentés lehetőségének, mintsem hogy később kelljen visszaszereznie fájljait cyberbűnözőktől. Ha már megfertőzte számítógépét a HakunaMatata vírus, vizsgálja át számítógépét a kiváló FortectIntego vagy más megbízható malwareeltávolító programmal. Csak azután kezdhet neki az adatai visszaállításának, miután eltávolította a malware-t a számítógépéről.

Hogyan tudom megvédeni a számítógépemet a zsarolóvírustól?

A HakunaMatata zsarolóvírus ugyanazokkal a módszerekkel terjed, mint más fájltitkosító vírusok: rosszindulatú spamüzenetek és csatolmányaik, exploit kitek, hamis szoftvertelepítők és -frissítések. Sajnos senki nincs 100%-os biztonságban a zsarolóvírustól, de erősen ajánlott a biztonsági tanácsokat követni. Ne feledje, hogy spamüzenetek, különösen csatolmányaik megnyitása nagyon veszélyes. Ez a legfőbb terjesztési módja a zsarolóvírusoknak. Csalók megbízható és jól ismert szervezeteknek és cégeknek adhatják ki magukat, így ellenőrizze a hitelesítési adatokat, az e-mail címet és nézzen utána az interneten, mielőtt megnyitja a bővítményt. A HakunaMatata malware a számítógépes rendszerének védelmi gyengeségeit kihasználva is bejuthat számítógépére, így fontos, hogy megbízható vírusvédő szoftvereket telepítsen és rendszeresen frissítse szoftvereit. Kerülje a gyanús szoftvereket és frissítéseket, melyeket gyakran ismeretlen weboldalakon vagy felugró ablakokban ajánlanak.

Hogyan tudom eltávolítani a HakunaMatata vírust a számítógépemről?

Az egyetlen biztonságos módja a HakunaMatata eltávolításának az automatikus módszer választása és egy teljes rendszerellenőrzés lefuttatása egy antimalware programmal. Ehhez a kiváló FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes szoftvereket ajánljuk. A malware megakadályozhatja ezen programok letöltését. Ebben az esetben kövesse a lenti tanácsokat. Mint már eddig is említettük, nem elég eltávolítania a HakunaMatata vírust a fájlokhoz való hozzáférésének biztosításához. Cikkünk végén pár tippet találhat arra, hogy hogyan állítsa helyre legalább egy részét az elveszett adatoknak.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - HakunaMatata vírus

HakunaMatata eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

Ha a HakunaMatata zsarolóvírus megakadályozza, hogy vírusirtó vagy malwareeltávolító szoftvert telepítsen, frissítsen vagy futtasson, kövesse ezeket a lépéseket. Ezek az utasítások segítenek biztonságos üzemmódra állítani a gépét és elindítani az automatikus malwareeltávolítást.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: HakunaMatata törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (HakunaMatata) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

HakunaMatata eltávolítása ezzel: System Restore

Alul kipróbálhat egy más módszert is a gépe újraindítására és egy teljes rendszerellenőrzésre az ön által preferált vírusirtó szoftverrel.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden HakunaMatata elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott HakunaMatata eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Amint eltávolította a HakunaMatata vírust, elkezdhet az adatvisszaállítással foglalkozni. Ha nincsenek biztonsági mentései, nincs túl sok esély a titkosított fájlok visszaállítására. Ennek ellenére tegyen egy próbát ezekkel a tanácsokkal és remélhetőleg sikeresen visszakapja legalább egy részét a fájloknak. Ezenkívül készítsen másolatokat a titkosított fájlokról és tárolja őket egy külső eszközön, hátha hamarosan kiadják az ingyenes titkosítást feloldó szoftvert és helyreállíthatja vele személyes fájljait.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott HakunaMatata által titkosított fájlok visszaállítását:

1. lehetőség: Data Recovery Pro

Automatikus módja a fájlok visszaállításának a Data Recovery Pro használatával. Ezt az eszközt arra hozták létre, hogy helyreállítson elveszett vagy sérült fájlokat, de nemrégiben frissítették, és már fel tudja oldani a titkosítást a titkosított fájlok egy részén. Kövesse ezeket a lépéseket az eszköz használatához:

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott HakunaMatata zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

2. lehetőség: Windows Korábbi Verziók funkció

Ha aktiválta a Rendszer-visszaállítás funkciót a HakunaMatata zsarolóvírus támadása előtt, használja ezt a funkciót egyes fájlok helyreállításához. Sajnos ezzel a módszerrel nem tudja visszaszerezni az összes elveszett fájlt. Ennek ellenére ha nagyon fontos dokumentumokat vesztett el, kövesse az alábbi lépéseket: 

 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó fájlra;
 • A “Properties” menüben válassza az “Previous versions” menüpontot;
 • Nézze át a fájl elérhető változatait a “Folder versions” szakaszban. Válasszon egy megfelelő változatot, majd kattintson a “Restore” gombra.

3. lehetőség: ShadowExplorer

Jó hír, hogy elképzelhető, hogy a HakunaMatata vírus nem törölte ki az érintett fájlok árnyékmásolatait, így a ShadowExplorer segíthet visszaállítani a fájlokat árnyékmásolataikból. Kövesse az alábbi lépéseket:

 • Töltse le a következőt: Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • A letöltött Shadow Explorer telepítési varázslóját követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el a programot, majd a bal felső sarok legördülő listájából válassza ki a titkosított adatokat tároló lemezt. Ellenőrizze az elérhető mappákat;
 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó mappára, majd válassza az “Export” lehetőséget. Kiválaszthatja a visszaállítás célmappáját is.

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt HakunaMatata, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Jake Doevan
Jake Doevan - Az élet túl rövid ahhoz, hogy vírusokra pocsékoljuk az időnket

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Jake Doevan
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken