Lukitus vírus eltávolítása (Visszaállítási módszerrel) - víruseltávolítási útmutató

Eltávolítási Útmutató - Lukitus vírus

Mi az, hogy Lukitus zsarolóvírus?

A Lukitus folytatja a Locky vírus kártékony feladatait

Kép a Lukitus zsarolóvírusról

A Lukitus aLocky vírus új változata, amely 2017. augusztusában bukkant fel kártékony spam e-mailek csatolmányaként. Ez a ransomware típusú vírus az RSA-2048 és az AES-128 algoritmusok segítségével titkosítja a célzott fájlokat, majd a .lukitus kiterjesztést illeszti hozzájuk. Ezt követően két fájlt ( lukitus.htm és lukitus.bmp) helyez el a rendszerben, melyek arról tájékoztatják az áldozatot, hogy csak a Locky visszafejtő megvásárlásával kaphatják vissza a titkosított adatokat.

A Lukitus vírus nemcsak titkosítja, hanem át is nevezi a fájlokat. Ahogyan a néhány hete felbukkant Diablo6 változat, ez a fertőzés is ismerős módon változtatja meg a fájlneveket. Az új fájlnévben az áldozat azonosítója és véletlenszerű karakterek szerepelnek:

[az azonosító első 8 karaktere]-[az azonosító következő 4 karaktere]-[az azonosító következő 4 karaktere]-[4 karakter]-[12 karakter].lukitus

Az adatok lezárása után a Lukitus ransomware a lukitus.bmp nevű fájlra módosítja az Asztal háttérképét. Az új háttérképen a támadóktól származó rövid, de fenyegető üzenet olvasható. Tájékoztatják az áldozatot a titkosításról, és a lukitus.htm átolvasását javasolják, melyben megtalálható az adatok visszaállításához szükséges folyamat.

A HTM fájl az áldozat azonosítóját is tartalmazza, és megjegyzi, hogy a fájlok visszafejtésének egyetlen módja a Locky Decryptor megvásárlása 0,49 bitcoinért. Ez azonban körülbelül fél millió forintot jelent. Azt javasoljuk, hogy ne fizesse ki a váltságdíjat, mert a támadók egyszerűen felszívódhatnak.

A Lukitus a további Locky-változatokhoz hasonló üzenetet és fizetőoldalt alkalmaz. A fertőzés mögött álló bűnözők tehát konzisztens munkát végeznek.

A Lukitus eltávolítása sajnos nem állítja vissza a titkosított fájlokat. A Locky egyetlen változatát sem sikerült még visszafejteni. Mindazonáltal a titkosítóvírus eltávolítása elengedhetetlen, mert olyan változtatásokat eszközöl, amelyek személyes adatokat is veszélybe sorolhatnak.

Fontos tehát, hogy mielőbb szerezzen be egy megbízható biztonsági szoftvert, és távolítsa el vele a Lukitust. Mi a kiváló FortectIntego vagy SpyHunter 5Combo Cleaner legújabb változatát ajánljuk.

Példa a Lukitus zsarolóvírusraA Lukitus a Locky zsarolóvírus új változata

Kártékony spam e-mailek terjesztik a veszélyes vírust

Rommel Joven malware-kutató megfigyelései szerint a Locky fejlesztői nem tágítanak a jól bevált, hagyományos ransomware-terjesztési módszertől: kártékony spam e-mailek. A Lukitust terjesztő spamhullám keretében JS-fájlt tartalmazó ZIP- vagy RAR-archívumokat küldenek ki. Ha a felhasználó megnyitja az archívumot, a malware a rendszerbe kerül.

A malware-t szállító e-mailek tárgyai a következők lehetnek:

 • < No Subject >
 • Emailing – CSI-034183_MB_S_7727518b6bab2

Az üzenetek udvariasan megkérik a címzettet, hogy a megadott dátumig nyissa meg a csatolt dokumentumot. Fontos, hogy soha ne nyisson meg ismeretlen csatolmányokat, ha nem számított azok érkezésére.

A Lukitus szó egyébként finnül Locky-t jelent. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez a változat kizárólag Finnország lakóit célozná. A kártékony e-maileket angolul írják, és bárki megkaphatja őket.

Mielőtt megnyitna egy e-mailben érkezett fájlt vagy hivatkozást:

 • ellenőrizze a feladó kilétét;
 • vizsgálja át a csatolmányt biztonsági szoftverrel;
 • keressen nyelvtani vagy helyesírási hibákat, amelyek arra utalhatnak, hogy a feladó nem az, akinek kiadja magát.

A zsarolóvírusokkal szembeni védelem érdekében minden telepített szoftvert tartson naprakészen, kerülje el a kétes és kockázatos weboldalakat, valamint telepítsen megbízható antivírus szoftvert. Természetesen az adatok biztonsági mentése is elengedhetetlen!

A Lukitus ransomware eltávolítása

A Lukitus eltávolításához használjon megbízható biztonsági szoftvert. Az ilyen szoftverek automatikus eltávolítási funkciójával minden kártékony fájltól megszabadulhat és minden veszélyes folyamatot leállíthat – anélkül, hogy a rendszer károsodna. A zsarolóvírusok összetett szoftverek, ezért kézi eltávolításuk nemcsak nehézkes, hanem a rendszerben is kárt tehet.

A Lukitus eltávolításához mi a következő szoftvereket ajánljuk: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner és Malwarebytes. Előfordulhat, hogy a malware megakadályozza a biztonsági szoftverek telepítését vagy futtatását. Ebben az esetben az alábbiak szerint indítsa „Csökkentett mód hálózattal” üzemmódban a számítógépet.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Lukitus vírus

Lukitus eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

Ha a Lukitus ransomware megakadályozza a biztonsági szoftverek futtatását, a következő lépésekkel tegye működésképtelené a vírust:

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Lukitus törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Lukitus) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Lukitus eltávolítása ezzel: System Restore

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Lukitus elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott Lukitus eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott Lukitus által titkosított fájlok visszaállítását:

Data Recovery Pro – alternatív módszer a titkosított fájlok megmentéséhez

A szoftver jól jöhet ransomware-támadásokat követően. Azt sajnos nem ígérhetjük, hogy biztosan működni fog minden .lukitus kiterjesztésű fájl esetében, de néhányat talán sikerül megmentenie.

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott Lukitus zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

A Windows Korábbi változatok funkciója

Amennyiben a Rendszer-visszaállítás funkció már a támadás előtt engedélyezve volt, talán egyenként visszaállíthatja a fájlok korábbi változatait.

 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó fájlra;
 • A “Properties” menüben válassza az “Previous versions” menüpontot;
 • Nézze át a fájl elérhető változatait a “Folder versions” szakaszban. Válasszon egy megfelelő változatot, majd kattintson a “Restore” gombra.

A ShadowExplorer előnyei

Ha a Locky ezen változata nem törölte a rendszer árnyékmásolatait, ezzel a szoftverrel talán megmentheti a fájlokat:

 • Töltse le a következőt: Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • A letöltött Shadow Explorer telepítési varázslóját követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el a programot, majd a bal felső sarok legördülő listájából válassza ki a titkosított adatokat tároló lemezt. Ellenőrizze az elérhető mappákat;
 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó mappára, majd válassza az “Export” lehetőséget. Kiválaszthatja a visszaállítás célmappáját is.

A Lukitus vírushoz egyelőre nem készült ingyenes visszafejtő program

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Lukitus, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Jake Doevan
Jake Doevan - Az élet túl rövid ahhoz, hogy vírusokra pocsékoljuk az időnket

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Jake Doevan
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken