Makrók letiltása Windows és Mac OS X rendszeren

Hogyan tilthatók le a makrók Windows és Mac OS X rendszeren?

A zsarolóvírusok egyértelműen az egyik legveszélyesebb fertőzéstípust jelentik. Adatvesztést, személyes adatok kikerülését és anyagi kárt is okozhatnak – többek között.

A statisztikák szerint 2017 során a vállalatok kb. 50%-át célozta meg valamilyen fájltitkosító vírus, nem is beszélve a több millió megfertőzött otthoni számítógépet. A biztonsági szakértők szüntelenül arra sürgetik a vállalatokat és az otthoni felhasználókat is, hogy tegyenek megelőző lépéseket és próbálják meg elkerülni a támadásokat.

A biztonsági másolatok garantáltan megoldást jelentenek a fertőzés után. De mi a helyzet a fertőzések bejutásának megakadályozásával? Elkerülhetők ezek a vírusok?

Sajnos nem létezik 100%-osan hatékony recept, amelyet követve bármit is teszünk az interneten, biztonságban tudhatjuk magunkat. Bizonyos dolgok azonban csökkenthetik a ransomware-támadások esélyeit. Alapvető, hogy a szoftvereket és magát az operációs rendszert is naprakészen kell tartani, és valós idejű védelmet nyújtó vírusvédelmi szoftvert kell beszerezni.

Habár mindezt sokan meg is teszik, arról hajlamosak elfeledkezni, hogy a ransomware-ek 59%-a e-mailes csatolmányok formájában terjed, méghozzá makró alapú támadásra készített Word dokumentumokként. A makrók arra szolgálnak, hogy előre meghatározott parancsok segítségével automatizált feladatokat lehessen végrehajtani.

A támadók malware-ek bejuttatására használják a funkciót… A legtöbb ransomware csak akkor képes működésbe lépni, ha a makrók futtatása engedélyezve van, érdemes tehát kikapcsolni a funkciót. Fontos, hogy ez a funkció az OS X-ben is megtalálható, tehát akkor is kapcsolja ki, ha Mac-et használ! A makrók az alábbi módon kapcsolhatók ki Windows és Mac OS X rendszeren.

A makrók kikapcsolása Windows-on:

 1. Nyisson meg egy Microsoft Office dokumentumot (Word, Excel, PowerPoint stb.), majd lépjen a Fájl menübe;
 2. A menüből válassza a Beállítások lehetőséget; Disable Macros on Windows. Step 2
 3. A megjelenő ablakban kattintson az Adatvédelmi központ menüpontra. Ezután Az Adatvédelmi központ beállításai… gomb;
  Disable Macros on Windows. Step 3
 4. Lépjen a Makróbeállítások menüpontra, és válasszon egyet a makrók letiltására vonatkozó két legfelső lehetőség közül. Az OK gombra kattintva mentse a módosításokat;
  Disable Macros on Windows. Step 4
 5. Indítsa újra a számítógépet.

A makrók kikapcsolása Mac OS X-en:

A 2016-os Mac OS X verzióktól kezdődően a makrók általában alapértelmezetten le vannak tiltva, ezért nem szükséges kézzel kikapcsolnia őket. Ennek ellenére érdemes ellenőriznie, hogy minden rendben van-e:

 1. Nyisson meg egy Microsoft Office dokumentumot;
 2. Kattintson az alkalmazás nevére (például Word) a felső menüsávon, az Apple ikon mellett. A legördülő menüben válassza a Beállítások lehetőséget;Disable Macros on Mac OS X. Step 1
 3. A megjelenő ablakban lépjen a Személyes beállítások menüpontra és válassza a Biztonság elemet;Disable Macros on Mac OS X. Step 2
 4. Ellenőrizze, hogy az új ablakban lévő Figyelmeztetés a makrókat tartalmazó fájlok megnyitása előtt elem előtt szerepel-e pipa;
  Disable Macros on Mac OS X. Step 3

Ezekkel a lépésekkel extra védelmi réteget adhat számítógépének a ransomware fertőzésekkel szemben.

A szerzőről
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Elkötelezett webkutató

Gabriel E. Hall elszánt malware-kutató, aki már közel egy évtizede az avirus.hu dolgozója.

Üzenet neki: Gabriel E. Hall
A vállalatról: Esolutions

Olvassa más nyelveken
Fájlok
Szoftverek
Összehasonlítás