Maktub vírus eltávolítása (javított útmutató)

Eltávolítási Útmutató - Maktub vírus

Mi az, hogy Maktub vírus?

Maktub vírus: mi ez, mire képes?

Manapság nagyon óvatosnak kell lennünk az internet böngészése során, mert számos különféle kártékony program, köztük a Maktub vírus leselkedik a figyelmetlen felhasználókra. Ez a vírus egy ransomware azaz zsarolóvírus, amely a felhasználó tudta nélkül jut a rendszerbe, ott titkosítja a fájlokat, majd a visszaállításért váltságdíjat követel. Már ez is rosszul hangzik, de ez a program ennél sokkal több. Amint a Maktub a rendszerbe jut egy fertőzött e-mailen keresztül, megadott kiterjesztésű fájlok keresésébe kezd. A képek, videók, hangfájlok, archívumok és dokumentumok a fő célpontjai. A fájlok azonosítása után komplex, még a hadsereg által is használt titkosítási algoritmussal zárja le őket. A zsarolóvírusok közös jellemzője, hogy rendkívül komplex titkosítást használnak, hiszen a fejlesztőik célja az, hogy kizárólag a váltságdíj kifizetésével lehessen megmenteni a fájlokat. A titkosított fájlok szokatlan kiterjesztésükről ismerhetők fel, ez lehet például a NORV vagy más hasonló. A titkosított fájlokhoz az áldozat nem fér hozzá, így azok gyakorlatilag elvesztek.

A Maktub vírus hasonlóan működik, mint sok más ransomware, például a Locky vírus, a Rokku vírus és így tovább. A fájlok titkosítása után üzenetet hoz létre, amely tájékoztatja az áldozatot, hogy 0,5–1,5 bitcoint (kb. 55 000–165 000 forintot) kell 12 órán belül kifizetniük az anonim Tor hálózaton keresztül. A helyzetet csak fokozza, hogy a 12 órás időtartam figyelmen kívül hagyása a fenyegetés szerint megduplázza a követelést. A Maktub biztosítás gyanánt lehetővé teszi, hogy az áldozat néhány fájlt visszafejtsen. A helyzet az, hogy egyáltalán nem tanácsos pénzt adni a vírus készítőinek. Ne feledje, hogy csak a pénzre koncentrálnak, a fájlok visszaküldése aligha érdekli őket. A legjobb döntés, hogy mielőbb eltávolítja a vírust a rendszerből. A Maktub egy megbízható antivírus program, például a ReimageIntego segítségével könnyedén törölhető.

Hogyan kerülhető el a Maktub bejutása?

Habár veszélyes, megtévesztő vírusról van szó, el lehet kerülni. Hogy készen állhasson a támadásra, fontos tudnia, hogy a vírus félrevezető e-mailekkel, becsapós szoftverfrissítésekkel, trójai vírusokkal és P2P hálózatok segítségével terjed. Fel kell szerelnie számítógépét egy megbízható antivírus szoftverrel. Hasonlóan lényeges, hogy ne látogasson kétes weboldalakat, és ne kattintson gyanús hirdetésekre, valamint szoftverfrissítési és letöltési értesítésekre. Kerülje e-mail fiókja „Spam” mappáját is, hiszen ide kerülnek a szolgáltatás által kiszűrt kártékony e-mailek. Nagyon fontos továbbá, hogy készítsen biztonsági másolatot adatairól. Ezeket valamilyen külső tárolóra másolja fel, amely nem csatlakozik a számítógéphez. Ezek az óvintézkedések segíthetnek a vírus elkerülésében és a számítógép biztonságának megőrzésében. Ha azonban már áldozatául esett a Maktub vírus támadásának, mielőbb lásson hozzá a fertőzés eltávolításához!

Hogyan távolítható el a Maktub vírus?

A ransomware eltávolítása nem kifejezetten nehéz feladat, habár egy kis időt vesz igénybe. A rossz hír az, hogy a Maktub eltávolítása nem változtat a titkosított fájlok állapotán, tehát titkosítva maradnak. Ha azonban számítógépét tovább szeretné használni, és a biztonsági mentéseket vissza szeretné állítani, meg kell szabadunlia a vírustól. A biztonsági szakértők egyöntetűen az automatikus, antivírus eszközt alkalmazó módszert ajánlják. Előfordulhat, hogy az antivírus programok a vírus ténykedései miatt nem indulnak el. Ebben az esetben csatlakoztassa le a számítógépet az internetről, és próbálkozzon újra. Ha ez sem segített, követheti lentebb olvasható útmutatónk lépéseit, melynek segítségével kézzel is eltávolíthatja a Maktub vírust. Csak ne felejtsen el ezután teljes rendszervizsgálatot futtatni a helyrejött antivírus programmal!

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Reimage Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Reimage Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Reimage Intego has a free limited scanner. Reimage Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Maktub vírus

Maktub eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Maktub törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: ReimageIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Maktub) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Maktub eltávolítása ezzel: System Restore

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a ReimageIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Maktub elemtől megszabadulhasson

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Maktub, használjon megbízható antispyware programot, például: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Olivia Morelli
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken