Miért van szükség biztonsági mentésre, és milyen lehetőségek vannak?

Why do I need backup and what options do I have for that?

A biztonsági szakértők hónapról hónapra arról számolnak be, hogy a ransomware vírusokhoz köthető esetek száma stabilan növekszik, és valószínűtlen, hogy a hackerek felhagynak a terjesztéssel. Ha még nem hallott a ransomware-ekről, azt mindenképp tudnia kell róluk, hogy fertőzéskor titkosítják az áldozatok fontos fájljait. Azért, hogy visszaadja a hozzáférést a titkosított fájlokhoz, váltságdíjat követel. A váltságdíj általában 100 és 500 dollár között mozog, de persze ez nem jelenti azt, hogy az összeg nem fog változni. A követelés kifizetése még csak meg sem fordulna az áldozatok fejében, ha rendszeresen biztonsági mentéseket készítenének.Bejegyzésünkkel szeretnénk segíteni az ilyen kártevők (pl. Cryptolocker, Cryptowall, CTB Locker, Cryptorbit) elhárításában és így a fájlok biztosításában is.

Először is egy egyszerű kérdésre keresünk választ: Miről kell biztonsági mentést készítenünk? Ez alapvetően önön múlik. Mindenképpen fontos mentést készíteni a leglényegesebb dokumentumokról (pl. az adózáshoz vagy a munkához szükségesekről), a kreatív készítményekről, a fotókról, a videókról, a zenefájlokról… alapvetően mindenről, ami fontosnak tűnik és amit sajnálna elveszíteni.

Miután kiválasztotta, hogy miről készít mentést, ideje kiválasztania a módszert is. A legmegfelelőbb módszer kiválasztásához tudnia kell, hogy két fő megközelítése van a legfontosabb dokumentumok, fotók, videók, stb. biztosításának. Olvassa át mindkettőt, majd válassza ki az önnek legmegfelelőbbet. Íme a legfontosabb tudnivalók:

1. Külső mentés.

Ha olcsó megoldást keres, a külső mentés az ideális választás. A legnépszerűbb célszerszám a külső merevlemez, de használhat CD-ket, DVD-ket vagy pendrive-okat is. Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy ez a módszer a legbiztonságosabb választás. Igen, megvédhetőek a fájlok CD-kre vagy DVD-kre kiírva, de ha a külső meghajtót vagy a pendrive-ot rendszeresen a számítógéphez csatlakoztatja, a ransomware-ek gond nélkül átterjedhetnek rájuk és pillanatok alatt titkosíthatják a biztonsági mentéseket is. Fontos tehát vagy távol tartani a külső tárolókat a számítógéptől, vagy másik módszer után nézni.

2. Felhős mentés.

Ha anélkül szeretne biztonsági mentéseket készíteni fájljairól, hogy az egészet észrevenné, fontolja meg a felhős módszert. A felhők használatához internetelérés szükséges, mert a fájlokat távoli szerverre kell feltöltenie, hogy megmenekülhessenek a vírusok pusztításaitól – például a rosszkor a számítógéphez csatlakoztatott külső meghajtók esetében is. Hogy milyen lehetőségei vannak a felhős mentésnek? A legismertebb szolgáltatások a Carbonite, a Google Drive, a Dropbox, az iDrive és az iCloud, de rengeteg konkurens létezik.

Végül a hármas szabályra hívnánk fel a figyelmét, ami azt jelenti, hogy használja fel mindkét módszert és készítsen két másolatot a fontos fájlokról. Használhat például egy külső meghajtót és egy felhős tárhelyet is, hogy a lehető legnagyobb biztonságban lehessenek azok a fránya fájlok. Így jó eséllyel elkerülheti a fertőzések okozta hideg zuhanyt és a tipikus legrosszabb eseteket.

A szerzőről
Jake Doevan
Jake Doevan - Az élet túl rövid ahhoz, hogy vírusokra pocsékoljuk az időnket

Üzenet neki: Jake Doevan
A vállalatról: Esolutions

Olvassa más nyelveken
Fájlok
Szoftverek
Összehasonlítás