Mole vírus eltávolítása (egyszerű eltávolítási útmutató) - (frissítve: 2017. máj)

Eltávolítási Útmutató - Mole vírus

Mi az, hogy Mole ransomware vírus?

Hogyan viselkedik a rendszerben a Mole ransomware vírus?

A Mole ransomware nemrégiben bukkant fel kártékony e-mailek formájában, amelyek USPS csomagkézbesítési problémáról szóló üzenetnek adják ki magukat – maga a vírus azonban már nem új fertőzés. A szakértők a CryptoShield nevű vírussal való rokonságot azonosítottak, és úgy sejtik, hogy a CryptoMix víruscsalád egyik újabb tagjáról van szó. A vírus fő jellemzője, hogy az RSA-1024 titkosítási algoritmust alkalmazza, valamint .mole kiterjesztést illeszt a megcélzott fájlok végére, és váltságdíjat követel. Működése tehát nem igazán tér el a többi fájltitkosító vírusétól. A vírus sajnos törli a rendszer árnyékmásolatait, így visszafejtő program nékül szinte lehetetlen a fájlok megmentése. Persze ha készített biztonsági mentést vagy még nem találkozott a vírussal, nem kell aggódnia. Ha viszont a vírus már bejutott, szeretnénk arra bíztatni, hogy ne fizesse ki a váltságdíjat, hanem inkább a Mole eltávolítására fókuszáljon. A váltságdíj kifizetése valószínűleg csak kidobott pénz lenne, illetve a támadók akár további vírusokat is küldhetnek. Azt javasoljuk, hogy távolítsa el a vírus egy malware-eltávolító szoftverrel (pl. RestoroIntego), hogy megvédhesse magát a további károktól.

A Mole ransomware vírus képeA Mole ransomware USPS csomagszállítási értesítésnek álcázva terjed, és plugin telepítésére próbálja rávenni a címzetteket.

A vírus azonnal munkához lát, amint az áldozat megnyitja a fertőző e-mailben található linket. A link egy csaló MS Word Online oldalra vezet, amely szerint a dokumentumot nem lehet böngészőben megnyitni, az áldozatnak a letöltés gomb segítségével telepítenie kell a „legújabb bővítményt”. Talán már sejti, hogy ez a gomb telepíti a vírust a rendszerbe. Az adatok szerint a Mole vírus a pluginoffice.exe vagy a plugin-office.exe nevű fájlból indul. Amint a malware működésbe lép a rendszerben, egy hamis Display Color Calibration nevű értesítést jelenít meg, amely szerint a Windows kalibrációkezelését nem lehet kikapcsolni. A hamis üzenet célja, hogy rávegyék a felhasználót az „OK” gomb megnyomására. A gomb indítja el a ransomware-t. Ekkor a Mole hozzálát a fájlok titkosításához, majd egy INSTRUCTION_FOR_HELPING_FILE_RECOVERY.TXT nevű fájlt hoz létre az Asztalon és a titkosított fájlokat tartalmazó mappában. Az üzenet tájékoztatja az áldozatot, hogy 72 órája van felvenni a kapcsolatot a támadókkal, akik majd leírják a visszafejtő kulcs megszerzésének lépéseit. Mi azonban nem ajánljuk, hogy elküldje az egyedi azonosítót az [email protected] vagy az [email protected] címre. A támadók minden bizonnyal bitcoinban szeretnének pénzt kapni, de az áldozat valószínűleg nem járna jól a dologgal. Könnyen lehet, hogy a támadók nem küldenek visszafejtőt, vagy ha küldenek is, fertőzött lenne. Jobb, ha feláldozza a fájlokat és a vírus eltávolításával foglalkozik. Nagyon fontos, hogy eltávolítsa a Mole-t, ha számítógépét biztonságban szeretné használni. Szerencsére léteznek alternatív adatmentési módszerek, amelyekkel néhány fájl talán megmenthető, amíg a szakértőknek nem sikerül saját visszafejtőt készíteniük.

Hogyan jut a ransomware a rendszerbe?

Brad Duncan online biztonsági szakértő fedezte fel, hogy a Mole vírus csomagszállításról szóló kártékony e-mailek formájában terjed. A levelek tárgyában a következők szerepelhetnek:

 • Delivery problem, parcel USPS #szám;
 • New status of your USPS delivery code: #szám;
 • Our USPS courier can not contact you parcel #szám;
 • Please recheck your delivery address USPS parcel #szám;
 • Status of your USPS delivery ID: #szám;
 • We have delivery problems with your parcel #szám.

Előfordulhatnak más e-mailek is, amelyek szintén terjesztik a Mole-t. Nagyon fontos, hogy óvatos legyen, és ne kattintson hasonló e-mailekben szereplő linkekre, különösen akkor, ha nem is vár csomagot. Ahogyan említettük is, a link hamis Microsoft Office Online oldalra vezet, amely szerint bővítményt kell letölteni az oldal helyes megjelenítéséhez. A letöltési gomb azonban fertőzést rejt, amely egy újabb hibaüzenetnek látszó ablakot jelenít meg. A Fake Display Color Calibration nevű értesítésen „OK” gomb található, amely elindítja a Mole titkosítási folyamatát.

A Mole eltávolításának lépései

Ha ransomware van a rendszerben, az a számítógép és a személyes adatok biztonságát is fenyegeti. Ha ez a cryptomalware az ön adatait már titkosította, ne hagyja, hogy más vírusokat is a rendszerbe juttasson és további problémákat okozzon. Távolítsa el a Mole-t amint észlelte a jelenlétét. Az eltávolításhoz megbízható antivírus szoftverre van szüksége. Mi a következőket ajánljuk: RestoroIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner és Malwarebytes. Biztosíthatjuk, hogy ezek a szoftverek el tudják távolítani a vírust a rendszerből. A vírus azonban megnehezítheti az eltávolítást. A fájltitkosító vírusok gyakran immunisak a biztonsági szoftverekre, vagy megakadályozzák azok telepítését. Ezt a funkcionalitást azonban letilthatja, ha a számítógépet „Csökkentett mód hálózattal” üzemmódban indítja el. Ebben a módban telepíthet, frissíthet és el is indíthat biztonsági szoftvert, amellyel befejezheti az eltávolítást.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Restoro Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Restoro Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Restoro Intego has a free limited scanner. Restoro Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Mole vírus

Mole eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

Ha a malware megakadályozza az antivírus programok telepítését vagy megnyitását, indítsa a számítógépet „Csökkentett mód hálózattal” üzemmódban. Így működésre tudja majd bírni a biztonsági szoftvert és eltávolíthatja a vírust.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Mole törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: RestoroIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Mole) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Mole eltávolítása ezzel: System Restore

A Rendszer-visszaállítás is letiltja a vírus és hozzáférést ad a biztonsági szoftverekhez. Érdemes többször is átvizsgálnia a rendszert egy naprakész malware-eltávolító programmal, hogy biztosan törlődjön a kártevő minden komponense.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a RestoroIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Mole elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott Mole eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Jelenleg a biztonsági mentések jelentik a leghatékonyabb adatmentési módszert. Ha nem készített mentéseket, az alábbi módszerekkel próbálkozhat. Nem biztos, hogy segíteni fognak, de egy próbát mindenképpen megérnek.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott Mole által titkosított fájlok visszaállítását:

Data Recovery Pro – automatikus módszer a Mole által titkosított fájlok ellen

Professzionális szoftverről van szó, amelyet törölt, sérült vagy titkosított fájlok visszaállítására készítettek. Sok ransomware-áldozat sikerrel járt vele. Azt fontos észben tartani, hogy a program nem egy kifejezetten ehhez a vírushoz készült visszafejtő.

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott Mole zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

Fájlok visszaállítása egyenként az Előző verziók funkcióval

Ha csak néhány fontos dokumentumot kell visszaállítania, jól jöhet a Windows Előző verziók funkciója. Ezzel a módszerrel visszautazhat az időben, és egyenként állíthatja vissza a fájlok korábbi változatait. A módszer csak akkor használható, ha a Rendszer-visszaállítás már a támadás előtt engedélyezve volt.

 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó fájlra;
 • A “Properties” menüben válassza az “Previous versions” menüpontot;
 • Nézze át a fájl elérhető változatait a “Folder versions” szakaszban. Válasszon egy megfelelő változatot, majd kattintson a “Restore” gombra.

Mole Decryptor

Sajnos egyelőre nem érhető el ingyenes visszafejtő a vírushoz.

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Mole, használjon megbízható antispyware programot, például: RestoroIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Lucia Danes
Lucia Danes - Víruskutató

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Lucia Danes
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken