Monero Miner törlés (eltávolítási útmutató) - (frissítve: 2018. ápr)

Eltávolítási Útmutató - Monero Miner

Mi az, hogy Monero Miner?

A kriptopénzmánia nagy lökést ad a kártékony Monero bányászok fejlesztésének

Kép a Monero Minerről

A Monero Miner egy kártékony program, amely már 2016 óta bányászik Monero kriptopénzt. A vírus 2017-ben frissült, és továbbra is illegális módon termel virtuális pénzt a fertőzött számítógép processzorát kihasználva. Jelenleg a Vatico Monero (XMR) CPU Miner, a Shadowsocks Miner, a Wise XMRig vírus és más bányászok is terjednek.

A Monero Miner vírus az esetek többségében trójai vírusként terjed, és szoftvercsomag formájában kerül a rendszerbe, de a szakértők a Coinhive JS bányász rosszindulatú használatát is észlelték. Ez egy JavaScript-könyvtár, amelyet számos népszerű weboldalba és böngészős kiegészítőbe bejuttattak.

A vírus társai többek között a Gplyra Miner, a Vnlgp Miner és a CPU Miner is. Céljuk megegyezik: kriptopénzbányászat. Léteznek például Bitcoin, Dash vagy Decred valutát bányászó fertőzések, de a Monero Miner (ahogyan ez a nevéből sejthető) a Monero nevű kriptovalutát termeli.

A malware titokban jut a rendszerbe, de megtalálható a Feladatkezelő segítségével, ahol NsCpuCNMiner32.exe vagy Photo.scr nevű folyamatként szerepel. A támadók teljes botnethálózatot építenek a számítógépekből – és a teljes hálózat ugyanaz a feladatot végzi. A számítógépek tulajdonosai persze semmit sem tudnak arról, hogy mi folyik a háttérben. Csak akkor veszik észre, hogy valami gond lehet, mikor a rendszer furcsán kezd működni.

A bányászok a processzor teljesítményének nagy részét felemésztik, ezért a rendszer persze lelassul, a programok akár össze is omolhatnak. Az extra munka ráadásul nemcsak szoftveres problémákat okozhat, túlhevülés miatt az alkatrészek is károsodhatnak.

A trójai fejlesztőit azonban nem érdekli a számítógép állapota, csak az, hogy bevételt termeljenek maguknak. Szerencsére ezek a kellemetlen következmények elkerülhetők, van lehetőség a Moneri Miner leállítására és eltávolítására. Az automatikus víruseltávolító eszközök (pl. FortectIntego vagy Malwarebytes) elvégzik a feladatot ön helyett. Bejegyzésünk későbbi szakaszaiban további javaslatokat találhat a vírus eltávolítására vonatkozóan.

A Coinhive gyorsan a támadók kedvencévé vált

A Coinhive egy JavaScript-könyvtár, amellyel a Monero blockchain különböző weboldalakba építhető. Az eszköz nem is olyan régen készült el (szeptember 14-én), de máris felkeltette a rosszban sántikálók figyelmét. Rosszindulatú módon a weboldalak látogatóinak számítógépét kihasználva bányásznak maguknak kriptopénzt. A Coinhive JS miner egyébként ügyfélszolgálati csalások formájában is terjed.

A szakértők emellett a SafeBrowse bővítmény részeként is felfedezték. Ha valaki telepíti ezt a bővítményt, a Monero Minert is telepítette, amely azonnal használatba vette a CPU teljesítményének 50%-át. Emiatt a számítógép lelassul, illetve a megnövekedett hőtermelés miatt megsérülhetnek az alkatrészek. Amíg a böngésző fut, a bányászat is üzemel. A böngésző márpedig akár órákig is használatban lehet.

A Coinhive olyan weboldalakon is felbukkan, amelyek népszerű közösségi oldalaknak, például a Twitternek adják ki magukat. Valaki például regisztrálta a twitter.com.com domaint. Ez az oldal is bányászprogramot tölt be, ha valaki például a Twitter valódi címét elgépelve megnyitja. Könnyen lehet, hogy a támadók több hasonló domaint is regisztráltak, hogy a figyelmetlen internetezőket kihasználva minél több profitot termelhessenek.

Több weboldalról is kiderült, hogy titokban hasonló böngészős bányászokat futtat. Ilyen például a The Pirate Bay, a showtime.com és a showtimeanytime.com is. Utóbbiak azonban leálltak ezzel, miután a dologra fény derült. Mindazonáltal a sejtések szerint még így is több százezer forintot kereshettek.

2017. augusztusi frissítés: Felbukkant a Vatico Monero (XMR) CPU Miner

A malware legújabb változata XMR (Monero) és más kriptovaluták bányászatára is képes. A korábbi verzióhoz hasonlóan ez a malware is trójai segítségével terjed. A biztonsági szoftverek a moloko.exe fájlt észlelhetik. A fájlnév alapján azt sejthetjük, hogy a malware eredetileg orosz felhasználókat célzott – vagy fejlesztői orosz anyanyelvűek. A bányásztrójaiak sajnos komoly problémát jelentenek az országban.

A kártevő Monero (XMR) CPU miner néven jelenik meg a Feladatkezelőben. A vírus jelenlétét leginkább a processzor megnövekedett kihasználtsága jelzi. A malware XMR bányászcsatornához kapcsolódik (xmr-eu.dwarfpool.com:8050), majd munkához lát.

Ha a Feladatkezelőt nem is ellenőrzik, a számítógép lassulása minden bizonnyal fel fog tűnni az érintett felhasználóknak. Ha a kártevő az ön számítógépébe is bejutott, mielőbb lásson hozzá az eltávolításához!

A Monero Miner működésével kapcsolatban érdemes tudni, hogy Photo.scr nevű fájlként jut a rendszerbe, majd ugyanezt a fájlt a számítógép minden meghajtóján elhelyezi. A Trójai előbb-utóbb kicsomagolja az NsCpuCNMiner32.exe nevű futtatható állományt – ez a fájl végzi magát a bányászatot.

A fájl a %Temp% mappába kerül, innen indul el. Természetesen a számítógép minden bekapcsolásakor önállóan működésbe lép. Szerencsére a kártevő azonnal működésképtelenné válik, ha a számítógép lecsatlakozik az internetről, a bányászat folyamataihoz ugyanis folyamatos hálózati kapcsolat szükséges. Érdemes tehát a Monero Miner eltávolítását is internet nélkül végezni. Az eltávolítás kézzel is elvégezhető, az ehhez szükséges lépéseket kicsit lentebb találja.

2017. november 2.: Kártékony Monero bányászok a Google Play Áruházban

A Google Play Áruház ismét megbízhatatlan hivatalos alkalmazásboltnak bizonyult. A legújabb malware-faj sikeresen elérte a Google-t is, már az Android rendszerű készülékek sincsenek biztonságban. Kártékony alkalmazásokról van szó, amelyekben a szakértők kriptopénzt bányászó kódot találtak. A biztonsági szoftverek általában ANDROIDOS_JSMINER vagy ANDROIDOS_CPUMINER néven azonosítják a kártékony Android Monero Miner vírust.

A JSMiner változat a „Recitiamo Santo Rosario Free” nevű (vallási funkciókat nyújtó) alkalmazásban és a „SafetyNet Wireless App” nevű alkalmazásban bukkant fel. (Utóbbi egy videók megtekintéséért és kérdőívek kitöltéséért kedvezményeket és kuponokat kínáló alkalmazás). A kriptopénz bányászatához nem meglepően ezek az alkalmazások is a Coinhive módszert alkalmazzák (amelyet fentebb részleteztünk). A JavaScript kód az alkalmazás webview elemében fut; az áldozat azonban ebből semmit sem vesz észre, csak a következő tüneteket tapasztalja:

 • Rövidebb akkumulátor-élettartam;
 • Rosszabb készülékteljesítmény;
 • Összeomló alkalmazások.

A CPUMiner a „Car Wallpaper HD: mercedes, ferrari, bmw and audi” nevű alkalmazásban bukkant fel. A kártékony szoftverek ártalmatlan alkalmazásokat módosítanak. Olyan bányászkönyvtárakat építenek be, mint a cpuminer (a támadók a 2.5.1.-es verziót használják).

Az alkalmazásokat újracsomagolják és továbbterjesztik. A TrendMicro elemzése szerint ez a malware-típus több kriptovaluta bányászatára is képes (nem csak a Monerora).

A bányászatért felelős kód konfigurációs fájlt fogad a támadók kiszolgálójáról. A fájl a Stratum bányászprotokollnak megfelelő adatokat tárol a bányászathoz használandó „poolról”.

A Monero Miner illusztrációjaA Monero Miner vírus továbbra is terjed.

A Monero Miner verziói és folyamatai

ShellExperienceHost.exe és MicrosoftShellHost.exe. Ezek a folyamatok a Windows Feladatkezelőben bukkanhatnak fel, ha a trójai a rendszerbe jut. A kártékony program létrehozza a ShellExperienceHost.exe fájlt, amely ezután automatikusan betöltődik minden rendszerindításkor. A folyamat elindítja továbbá a MicrosoftShellHost.exe fájlt is, amely a Monero bányászatáért felel – a bányászathoz pedig a számítógép processzorát használja fel.

Booster.exe. Ez egy trójai vírus, amely adware szoftvercsomagok részeként juthat a rendszerbe. A bejutást követően módosítja a Windows beállításait, hogy rendszerinduláskor betöltődhessen. A Feladatkezelőben a Booster.exe a VsGraphics Desktop Engine leírással szerepel. A processzort 25%-os kihasználtsággal dolgoztatja.

Wise XMRig vírus. A Wise Miner egy trójai fertőzés, amely két folyamatot indít a rendszerben, hogy Monero valutát bányászhasson. Ezek az AudioHD.exe és a winserv.exe. Ha a rendszerbe jut, azonnal létrehozza az AudioHD.exe bányászt, amely minden rendszerindításkor munkához lát. A feladatkezelőben XMRig leírással szerepel.

A Wise Minerhez kapcsolódik a winserv.exe nevű fájl is, melynek leírása WindowsHub. Mindkét folyamat jelentősen igénybe veszi a processzort, és emiatt a számítógép lassulását okozzák.

Shadowsocks Miner. Ez a trójai vírus a service.exe vagy a websock.exe folyamatot hozza létre a fertőzött rendszeren. A folyamat látható a Feladatkezelőben – és az is, hogy feltűnően igénybe veszi a rendszer erőforrásait. A malware gyakran szoftvercsomagok részeként érkezik a rendszerbe. A szoftvercsomagok egyébként kémprogramokat és potenciálisan kéretlen programokat is rejthetnek.

Vatico Monero (XMR) CPU Miner. Ez a trójai hasznos programnak álcázva kerül a rendszerbe. A bejutást követően a moloko.exe nevű folyamatot indítja el, amely minden rendszerindításkor betöltődik. Ez tehát azt jelenti, hogy mikor az áldozat bekapcsolja a számítógépét, a bányász azonnal 80%-os kihasználtsággal igénybe veszi a processzort – hogy Monerot termelhessen.

Adylkuzz Miner vírus. Ez a bányász az EternalBlue exploit és a DoublePulsar hátsó ajtó segítségével jut be. A Malware bányászhálózathoz csatlakoztatja a fertőzött számítógépeket, majd munkára fogja a processzorokat. A bányászhálózat segítségével a támadók a szokásosnál több pénzt termelhetnek.

Coinhive Miner. A bányászvírus fejlesztői az ártalmatlan Coinhive eszközt használták fel, amellyel weboldaltulajdonosok bányászhatnak kriptopénzt. A támadók kártékony böngészős kiegészítőkben és feltört weboldalakon helyezték el a kódot, de terjesztik ügyfélszolgálati csalások formájában és olyan fertőző weboldalakon is, amelyek csak a böngésző kényszerített leállításával zárhatók be.

A Monero Miner terjesztése

A Monero Minert leginkább gyanús domaineken, megtévesztő weboldalakon terjesztik. Megpróbálják elhitetni a letöltőkkel, hogy hasznos programot találtak. Valójában azonban fertőző fájlt töltenek le, amely azonnal vírust épít a rendszerbe és előkészíti a rendszert a bányászatra.

Nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze számítógépe vírusmentességét, különösen akkor, ha gyakran tölt le szoftvereket az internetről. Érdemes emellett odafigyelnie arra is, hogy a telepített programok hogyan viselkednek, valamint ajánlott átvizsgálnia őket egy megbízható antivírus szoftverrel.

2017 szeptemberében a malware a SafeBrowse nevű böngészős kiegészítőben is felbukkant. Minden Google Chrome-felhasználónak el kell kerülnie ezt a kiegészítőt. A malware ebben a formában kifejezetten veszélyes, mert rendkívül igénybe veszi a számítógép processzorát. A Feladatkezelőben látható, hogy a Chrome 50%-os kihasználtsággal foglalkoztatja a processzort. A Chrome saját feladatkezelőjében látható, hogy a problémát a SafeBrowse bővítmény okozza.

A Monero Miner trójai azonnali eltávolítása professzionális útmutatót követve

A Monero Miner vírus összetettebb kártevő, mint egy böngészőeltérítő, adware vagy más potenciálisan kéretlen program, de eltávolítása szerencsére nem jelent komolyabb nehézséget. Ahogyan már említettük is, a Monero Miner eltávolítható egyrészt automatikus módszerrel. Ehhez csak egy megbízható antivírus szoftverre van szüksége, például: FortectIntego vagy Malwarebytes.

Vizsgálja át a rendszert a választott antimalware, antispyware vagy antivírus programmal, és már búcsút is inthet a lassulásoknak és összeomlásoknak. Fontos, hogy a Monero Miner sikeres eltávolításához internet nélkül kell elvégeznie a folyamatot, Csökkentett módban.

Ha telepítette (vagy szoftvercsomag részeként véletlenül a rendszerbe engedte) a SafeBrowser Chrome-bővítményt, ezt is el kell távolítania. Ahogyan cikkünkben is említettük, szorosan kapcsolódik a kártevőhöz, és a CPU kihasználása miatt veszélyt jelent.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Monero Miner

Monero Miner eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

A Monero Miner trójai teljes eltávolításához indítsa újra a rendszert és futtasson rendszervizsgálatot biztonsági szoftverrel.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Monero Miner törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Monero Miner) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Monero Miner eltávolítása ezzel: System Restore

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Monero Miner elemtől megszabadulhasson

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Monero Miner, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Lucia Danes
Lucia Danes - Víruskutató

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Lucia Danes
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken