Osiris.dll – mi ez? Törölnöm kellene?

Mi az az Osiris.dll?

Az Osiris.dll fájl a rendkívül veszélyes Osiris ransomware jelenlétének egyik jele. A vírus a Locky vírusok családjába tartozik, ez az .aesir és .zzzzz vírusokat követő legújabb változat. A támadók ezúttal az egyiptomi mitológiából merítettek ihletet, a vírus neve a holtak istenének nevét hordozza: Osiris malware. A korábbi vírusokhoz hasonlóan ez a változat is egy .dll fájlon keresztül működik. A .dll (Dynamic-Link Library) fájlok segítségével ugyanis jobban kommunikálhat egyszerre több programmal. Sőt, kisebb területet is igényel, mint egy szokványos .exe fájl. Elmondható, hogy ezzel a módszerrel a malware tovább erősödött. A kvöetkezőkben röviden részletezzük a kártékony fájl működését, hogy a jövőben elkerülhesse a bejutását.

A ransomware működése

Más ransomware-ekhez képest a Locky fénysebesen fejlődik. Legfőbb erősségei a fájlok titkosításához használt komplex AES és RSA algoritmusok. Továbbra is komoly kihívást jelent visszafejteni a fájlokat a vírus készítőinek visszafejtője nélkül. A fertőzés jelenlegi változata emellett rugalmasabbnak is bizonyul, A .dll fájl segítségével egyszerre több programmal is kommunikálhat. Az Osiris ransomware akkor lép működésbe, ha a számítógépen engedélyezik a VBA makrókat. Maga a fertőzött fájl kártékony spam e-mailek formájában terjed. Számtalan domain terjeszt spameket, rendkívül nagy mennyiségben. Sok ilyen levél tartalmazhatja az Osiris malware-t is.

Ha a rendszerbe jut, letölti a .dll telepítőfájlt. Érdekes, hogy a letöltött tartalom nem is .dll, hanem .spe kiterjesztéssel érkezik. Működését a Rundll32.exe nevű rendszerfájl segítségével kezdi meg. Ezzel tölti le a Locky többi fájlelemét. A folyamat végén hozzákezd a fontosnak tűnő fájlok előkerítéséhez és titkosításához.

Az Osiris vírus és az osiris.dll eltávolítása

A ransomware-fertőzés rossz hír az otthoni felhasználóknak és a vállalatoknak is. Az Osiris bejutása hosszú távú hatással lehet minden áldozat életére. A vírus eltávolítható egy biztonsági szoftver teljes rendszervizsgálatával, ilyen szoftver például: FortectIntego. Maga a dll fájl akár kézzel is eltávolítható, de ez még nem tisztítja meg a rendszert teljesen. Fontos továbbá, hogy a vírus eltávolítása nem fogja visszaállítani a titkosított fájlokat.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.
A szerzőről
Julie Splinters
Julie Splinters - Malware-eltávolítási specialista

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Julie Splinters
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken