Petna vírus eltávolítása (eltávolítási útmutató) - ingyenes instrukciók

Eltávolítási Útmutató - Petna vírus

Mi az, hogy Petna zsarolóvírus?

Titkokat rejtő Petna ransomware

Képernyőkép a Petna zsarolóvírusról

Petna virus az egyik neve az új ransomware-fenyegetésnek, amely Petya/Notpetya/Expetr/PetrWrap néven is felbukkan. A szakértők június 27-én jegyzik a támadás első napjaként. Sajnos ez már a második kitörés az elmúlt két hónapban. A világ több vállalata is jelentette, hogy a Petya malware áldozatául estek.

A felbukkanást követően az online médiát is elárasztották a hírhedt támadásról szóló beszámolók.

Először NotPetyának nevezték a fenyegetést, de az alaposabb vizsgálatok során kiderült, hogy mégis a Petya vírusról van szó, de a forráskódot megváltoztatták.

A Petya.a/Petna legújabb változata az előzőkhöz hasonlóan működik, a szokásos bejutás helyett a rendszerindító adatokat módosítja, hogy a Windows helyett a vírus töltődhessen be.

Saját operációs rendszere segítségével titkosítja a legfontosabb adatokat, a kiterjesztéseket azonban a szokásoktól eltérően nem változtatja meg. A vírusnak globális káoszt sikerült teremtenie.

A legújabb információk szerint nincs értelme a váltságdíj kifizetésének, mert a támadók e-mail címének domainje már nem működik, azaz nem fogják visszaadni a fájlokat. Mielőbb távolítsa el tehát a Petna ransomware-t. A kiváló RestoroIntego vagy Malwarebytes segíthet a feladatban.

Mégsem zsarolóvírusról van szó

Mikor sokan már úgy gondolták, hogy megfelelő védelemmel elkerülhetik a WannaCry támadását, a Petna lecsapott a világra. A támadások számos országot érintettek, beleértve a folyamatos célpont Ukrajnát, az Egyesült Királyságot, az USA-t, Ausztráliát, Oroszországot, Franciaországot és Spanyolországot is.

Sajnos kiderült, hogy a világ nem tanulta meg a leckét, a malware ugyanis pontosan azt a sebezhetőséget használja ki, mint a WannaCry: az SMB protokoll sebezhetőségét az EternalBlue exploit segítségével.

A Comae Technologies és a Kaspersky Lab legújabb vizsgálatai meglepő eredményre jutottak: a malware valójában nem titkosítóvírus!

Először úgy tűnhet, hogy lemeztörlő programról van szó, de a szakértők rámutattak, hogy a vírus nem törli a fájlokat, de azonosítót sem rendel az egyes rendszerekhez, tehát nem igazán van lehetőség a visszafejtő kulcsok kiosztására.

Anton Ivanov, a Kaspersky Lab kutatója azt feltételezi, hogy a vírus célja nem a profitszerzés, hanem egyszerűen a pusztítás. Érdekesség még, hogy a Petna malware új változatát feltételezhetően nem ugyanaz a személy készítette, mint az eredeti verziót. Annyi biztos, hogy az egyetlen ésszerű lépés a Petna eltávolítása.

A Petna alternatív elnevezéseiA Petna vírus valójában nem lemeztörlő kártevő, de lehetetlenné teszi a visszafejtést. Nincs kiszolgáló, amely kezelné a visszafejtő kulcsokat.

A Petna sérüt frissítési rendszerrel terjed?

A malware látszólag ugyanúgy támad, mint a WannaCry: rendszersebezhetőségeket kihasználva. Az alaposabb vizsgálatok azonban arra mutatnak, hogy a fertőzés fő forrása egy ukrán könyvelőszoftver, amelyet az M.E. Doc fejleszt. A támadók sikeresen bejutottak a fejlesztők rendszerébe és károsították a frissítőhálózatot.

Ennek következtében frissítéskor a szoftvert használó minden vállalat megkapta a fertőzést. A fejlesztővállalat tagadja az elképzelést, de a kutatók naplófájlokkal támasztják alá a dolgot.

A malware a smbpeyta_kernel.bin, perfc.dat és más hasonló fájlokkal működik. A Petna elkerülésének leghatékonyabb módja egyelőre az operációs rendszer frissítése és biztonsági szoftverek telepítése.

A malware eltávolítása

A váltságdíjat nincs értelme kifizetni, az adatok visszaállítására nem lehet várni. Mielőbb távolítsa el tehát a Petna vírust. A szokásos eltávolítási módok első próbálkozásra nem biztos, hogy működni fognak. A malware módosítja a rendszerindító adatokat, ezért nem is lehet egyszerűen hozzáférni a víruseltávolító szoftverekhez. A probléma elhárításához kövesse az alábbi lépéseket.

Fontos, hogy a malware a Windows előtt fog betöltődni, ezért a Windows logó megjelenésekor az F8 vagy F2 billentyű ismételt lenyomásával be kell lépnie a Speciális rendszerindítási beállítások képernyőre. Itt a Petna vírus eltávolításához válassza a Csökkentett mód vagy a Rendszer-visszaállítás lehetőséget.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Restoro Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Restoro Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Restoro Intego has a free limited scanner. Restoro Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Petna vírus

Petna eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Petna törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: RestoroIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Petna) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Petna eltávolítása ezzel: System Restore

Ha a Petna jutott a rendszerbe, a Rendszer-visszaállítás elindítása nehéz feladat lehet. A malware betöltődése előtt kell belépnie a beállításokhoz.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a RestoroIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Petna elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott Petna eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott Petna által titkosított fájlok visszaállítását:

Data Recovery Pro

Habár a program elveszett vagy sérült fájlok visszaállítására szolgál, a Petna vírus esetében az adatmentés és a harmadik felektől származó visszafejtők nem biztos, hogy hasznosnak bizonyulnak.

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott Petna zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

Segíthet a ShadowExplorer?

A szoftver akkor jön jól, ha a bejutott ransomware nem törli a rendszer árnyékmásolatait. A Petna módosítja a rendszerbetöltő adatokat, ezért a ShadowExplorer használata nehézkes lehet. Egyelőre azonba nem létezik univerzális Petna Decrypter, tehát a ShadowExplorer lehet az egyetlen lehetséges megoldás.

 • Töltse le a következőt: Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • A letöltött Shadow Explorer telepítési varázslóját követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el a programot, majd a bal felső sarok legördülő listájából válassza ki a titkosított adatokat tároló lemezt. Ellenőrizze az elérhető mappákat;
 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó mappára, majd válassza az “Export” lehetőséget. Kiválaszthatja a visszaállítás célmappáját is.

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Petna, használjon megbízható antispyware programot, például: RestoroIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Jake Doevan
Jake Doevan - Az élet túl rövid ahhoz, hogy vírusokra pocsékoljuk az időnket

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Jake Doevan
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken