Petya vírus eltávolítása ((frissítve: 2018. jún)) - eltávolítási útmutató

Eltávolítási Útmutató - Petya vírus

Mi az, hogy Petya vírus?

Amit a Petya vírusról tudni kell

Petya virus

A Petya vírus egy újabb ransomware (azaz zsarolóvírus), tehát a rendszerbe jutva lezárja a legfontosabb fájlokat. Nagyon veszélyes fertőzésről van szó, amely bármilyen számítógépbe bejuthat, de elsődleges célpontjai mégis németországi vállalatok. A kártékony program észrevétlenül jut a rendszerbe, és folyamatait is anélkül végzi el, hogy az áldozat bármit is sejtene.

A Petya a rendkívül komplex, még a hadsereg által is használt RSA-4096 és AES-256 algoritmusokkal titkosítja a fájlokat. Az ilyen titkosítást a megfelelő kulcs nélkül nem lehet visszafejteni. Természetesen más ransomware-ekhez hasonlóan (pl. Locky vírus, CryptoWall vírus és CryptoLocker) a Petya vírus is távoli szerveren tárolja a kulcsot, így ahhoz az áldozat csak a váltságdíj kifizetésével férhet hozzá.

Különbség viszont a többi ransomware-rel szemben, hogy a vírus működésbe lépésekor a rendszer automatikusan újraindul, majd a következő üzenetet jeleníti meg:

DO NOT TURN OFF YOUR PC! IF YOU ABORT THIS PROCESS, YOU COULD DESTROY ALL OF YOUR DATA! PLEASE ENSURE THAT YOUR POWER CABLE IS PLUGGED IN!

Habár rendszerhibának látszódik, valójában a Petya vírus a háttérben hozzákezdett a fájlok titkosításához. Ha a felhasználó megpróbálja újraindítani a számítógépet, vagy a titkosítás befejeződik, piros csontváz jelenik meg „PRESS ANY KEY!” szöveggel.

Ezt követően új ablak jelenik meg, amely a követelést tartalmazza. A követelés 0,9 bitcoin, amely nagyjából 110 000 forintnak felel meg. Ez azonban számítógépenkénti összeg, tehát a vállalatoknak ennek a sokszorosát kell kifizetniük. További különbség, hogy egy teljes hetet ad az áldozatoknak a fizetésre, szemben a többi hasonló vírus jellemző 12-72 órás időtartamával.

A Petya okozta problémák itt még nem érnek véget. Amint a vírus a rendszerbe jutott, felülírja a Windows MBR-jét (master boot record), amely a rendszer betöltődésért felel. A Petya vírust így csak az MBR visszaállításával lehet eltávolítani.

Tovább rontja a helyzetet, hogy még az MBR helyreállítása és a vírus eltávolítása sem állítja vissza a titkosított fájlokat. A vírus eltávolítása ennek ellenére mindenképpen szükséges, ha tovább szeretné használni számítógépét. Azt javasoljuk, hogy megbízható antivírust használjon a Petya vírus eltávolításához, például a FortectIntego legfrissebb változatát.

Petya virus

Hogyan terjed a vírus, és hogyan juthat a számítógépembe?

A Petya vírus jellemzően spam e-mailekkel terjesztik, amelyek egy Dropbox-linket tartalmaznak egy „application folder-gepackt.exe” nevű fájlhoz. A vírus a fájl letöltése és megnyitása után lép működésbe. Most, hogy már ismeri a Petya vírus terjesztésének módját, könnyebben védekezhet a támadás ellen.

Óvatosnak kell lennie a kétes, ismeretlen feladóktól származó e-mailekkel, amelyek fontosnak látszó információkat tartalmaznak, de teljesen váratlan üzenetek. Fontos elkerülnie postafiókja Spam mappáját is; a legtöbb szolgáltató sikeresen kiszűri a fertőző e-maileket, és ebbe a mappába helyezi őket.

Nem szabad azonban teljes mértékben megbíznia az e-mail szolgáltató szűrőjében, előfordulhat, hogy egy-egy fertőző levél bejut a beérkező levelek mappájába. Fontos egy megbízható antivírus szoftvert telepítenie – és naprakészen tartania. A ransomware-ek esetében pedig elengedhetetlen, hogy biztonsági mentéseket is készítsen a legfontosabb fájlokról. Petya virus

Hogyan távolítható el a Petya vírus?

Ahogyan már említettük is, a Petya vírus eltávolítása a fájlok biztonságának megőrzése érdekében elengedhetetlen lépés. A biztonsági mentések visszaállítását is csak azután végezheti el, hogy a vírus minden elemét törölte. Ellenkező esetben a Petya vírus a mentéseket is titkosítani fogja.

A Petya vírust nem lehet eltávolítani a szokványos lépésekkel, hiszen kártékony programról van szó. Ez azt jelenti, hogy az automatikusan működő megoldást kell választania. Ehhez egy megbízható antivírus szoftverre lesz szüksége, amely azonosítja a vírus minden komponensét, majd el is távolítja őket.

Ha a folyamat során problémákba ütközik, például mert a vírus letiltotta az antivírus szoftvereket, kövesse a lentebb olvasható eltávolítási lépéseket.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Petya vírus

Petya eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Petya törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Petya) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Petya eltávolítása ezzel: System Restore

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Petya elemtől megszabadulhasson

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Petya, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Lucia Danes
Lucia Danes - Víruskutató

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Lucia Danes
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken