Pokki vírus eltávolítása (eltávolítási instrukciók) - (frissítve: 2018. júl)

Eltávolítási Útmutató - Pokki vírus

Mi az, hogy Pokki vírus?

Pokki vírus – kéretlen hirdetéseket megjelenítő program Windowsra

Képek a Pokki alkalmazásról

A SweetLabs Inc. által fejlesztett Pokki egy Windows 8 és 10 rendszereken elérhető program, amellyel a Start menü külsejét módosíthatjuk. Az alkalmazás segítségével mobilos felhasználói felület szimulálható. A Pokki alapvetően biztonságos, önmagában nem kártékony. Ennek ellenére vannak negatív tulajdonságai, emiatt sokan vírusként említik. Valójában potenciálisan kéretlen program, amely agresszív hirdetések megjelenítésével más programokat reklámozhat.

Áttekintés
Név Pokki vírus
Antivírusok által használt név Win32/Pokki
Típus Adware
Veszélyességi fok Közepes. A reklámprogram nem károsíthatja a rendszert vagy a fájlokat. Potenciális veszélyforrásnak tekinthető tartalmakat azonban megjeleníthet, valamint a veszélyes vírusok bejutásának esélyét
Tünetek Agresszív felugró ablakok, reklámsávok és linkesített szövegek; keresési találatok feltöltése hirdetésekkel, a böngészők átirányítása gyanús weboldalakra
Terjesztési mód Szoftvercsomagok, ingyenes programokat terjesztő weboldalak

A programnak saját honlapja is van, de a rendszerbe juthat észrevétlenül, szoftvercsomagok részeként. Éppen ezért nevezik sokan Pokki vírusnak. Szigorúan véve azonban ez nem a megfelelő kifejezés. Potenciálisan kéretlen programról van szó, amely csak böngészés közben okozhat kellemetlenségeket. Ez persze nem jelenti azt, hogy viselkedését tolerálható.

Kép a Pokki vírus honlapjáról

Számos antivírus a Win32/Pokki Virus BrowserModifier és más hasonló nevekkel azonosítják. Egyértelmű, hogy mielőbb el kell távolítania a Pokki-t a rendszerből. Nem számít, hogy szándékosan telepítette-e a Start menü módosításához, vagy szoftvercsomag részeként lopózott a rendszerbe, el kell távolítania, mert:

 • nagy mennyiségű hirdetést jeleníthet meg, amelyek félrevezető vagy fertőző weboldalakra vezethetnek;
 • reklámsávokat, felugró hirdetéseket és egyéb reklámokat jeleníthet meg, amelyek a megnyitott weboldal egészét eltakarhatják;
 • csalók weboldalaira irányíthat át keresési találatokról, akár önállóan új lapokat is nyithat;
 • adatokat gyűjthet a felhasználókról.

A Pokki alkalmazás

A Pokki készítői promóciós szolgáltatást kínálnak más alkalmazásfejlesztőknek. A készítők saját bevallásuk szerint számítógépgyártókkal állnak kapcsolatban, akik a Windows Start menüben, valamint a Pokki saját App Store és Game Arcade nevű menüjében is hirdethetnek. Reklámokkal támogatott programról van tehát szó.

A LosVirus biztonsági szakértői is kiemelték, hogy potenciálisan kéretlen programok fejlesztői, sőt, kártékony programok készítői is kihasználhatják az ilyen hirdetőszolgáltatásokat. Ennek fényében is azt kell javasolnunk, hogy mielőbb távolítsa el a Pokki-t. Ha szoftvercsomag részeként jutott a rendszerbe, használjon antimalware programot (például FortectIntego), hogy minden komponensétől megszabadulhasson.

Kép a Pokki vírusrólFejlesztői szerint a Pokki a legnagyobb alkalmazásajánló platform

A Pokki adatokat gyűjthet a felhasználókról

Minden program esetében igaz, hogy használat fontos átolvasnunk a hozzá tartozó adatkezelési nyilatkozatot, amelyben a fejlesztők leírják, hogy milyen adatokat gyűjtenek a felhasználókról és hogyan kezelik azokat. A Pokki fejlesztői is egyértelműen elárulják, hogy milyen jellegű információ érdekli őket:

Szolgáltatásaink alapvetően automatikusan begyűjtik a felhasznált vagy letöltött vagy telepített szoftvereink és szolgáltatásaink használati adatait, például az alkalmazásra vagy szolgáltatásra való kattintások gyakoriságát és a megnyitott állapotban töltött időt. Telepítési adatokat is begyűjtünk. Ide tartozhat, hogy az adott alkalmazást vagy szolgáltatást telepítették vagy eltávolították-e, és hogy az adott alkalmazás/szolgáltatás mennyi ideig volt telepítve vagy használatban.

A fejlesztők állítása szerint ezeket az adatokat csak statisztikai célokra használják, megemlítik azt is, hogy a Pokki alkalmazáson keresztül hirdető harmadik felek szintén használhatnak saját követőeszközöket. A fejlesztők azonban nem vállalnak felelősséget a harmadik felek által használt eszközökért és az adatgyűjtés mikéntjéért. Röviden tehát az alkalmazás használata nagy mennyiségű hirdetés megjelenésével járhat.

A potenciálisan kéretlen program bejutása

Már említettük, hogy a program freeware-ek mellékleteként terjed, habár saját weboldaláról is letölthető. Ehhez szponzorált domaineken keresztüli terjesztés társul. A Pokki hirdetéseit álcázhatják. Ez azt jelenti, hogy bizonyos hivatkozások a Pokki domainjére vezethetnek, annak ellenére, hogy nem említik a programot.

A Pokki hivatalos letöltőoldala

Ha el szeretné kerülni az ilyen programok bejutását, figyeljen oda a telepítési folyamatokra. Bármilyen ingyenes program esetében előfordulhat, hogy kéretlen mellékleteket tartalmaz. Ezeket sok esetben csak a haladó/advanced telepítési mód (vagy más néven nevezett részletes mód) jeleníti meg. A megfelelő jelölések törlésével utasítsa el a felesleges mellékletek telepítését. Így el tudja kerülni a Pokki és az egyéb hasonló kétes programok bejutását.

A bosszantó hirdetések a Pokki vírus eltávolításával szüntethetők meg

A Pokki kézzel is eltávolítható a Vezérlőpulton keresztül. Ha a Feladatkezelőben ezután is felbukkan a pokki.exe, futtasson rendszervizsgálatot egy malware-eltávolító programmal. Ha számítógépén még nincs ilyen program, telepítsen egyet, mert később, komolyabb kártevők esetében is jól jöhet.

A Pokki eltávolítása után nézze át a telepített programok listáját. Tudta nélkül további kéretlen programok is települhettek. Gondolkodás nélkül törölje őket! Nézze át a böngészős bővítmények listáját is, és innen is távolítsa el az ismeretlen elemeket. Érdemes lehet a böngészők alaphelyzetbe állítása is, hogy törölhesse a követő cookie-kat és az egyéb megfigyelésre alkalmazható eszközöket.

A következő programok közül választva automatikusan helyreállíthatja a vírusok okozta kárt: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner, Malwarebytes. Azért ezeket az alkalmazásokat javasoljuk, mert a potenciálisan kéretlen programokat és a vírusokat is minden kapcsolódó fájllal és regisztrációs bejegyzéssel együtt azonosítani képesek.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Pokki vírus

Pokki eltávolítása Windows rendszerekből

A következő lépésekkel távolíthatja el a Pokki-t és összetevőit:

 1. Kattintson ide: Start Control Panel Programs and Features (Amennyiben ön Windows XP felhasználó, kattintson ide: Add/Remove Programs.) Kattintson ide: 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (Amennyiben ön 'Windows XP' felhasználó, kattintson ide: 'Add/Remove Programs'.)
 2. Amennyiben ön Windows 10 / Windows 8 felhasználó, kattintson a jobb egérgombbal a képernyő bal alsó sarkában. Miután a szükséges Quick Access Menu megjelent, válassza először azt, hogy Control Panel, ezután pedig azt, hogy Uninstall a Program. Amennyiben ön 'Windows 10 / Windows 8' felhasználó, kattintson a jobb egérgombbal a képernyő bal alsó sarkában. Miután a szükséges 'Quick Access Menu' megjelent, válassza először azt, hogy 'Control Panel', ezután pedig azt, hogy 'Uninstall a Program'.
 3. Távolítsa el a(z) Pokki szoftvert és a vele kapcsolatos egyéb programokat
  Keressen ki a(z) Pokki bejegyzéseit, valamint a többi mostanában telepített, gyanús programét is.
 4. Távolítsa el őket és kattintson arra, hogy OK a változások elmentéséhez. Kattintson jobb gombbal a gyanús bejegyzéseken, majd 'Uninstall'

Pokki eltávolítása Mac OS X rendszerből

 1. OS X használata esetén Go gomb a képernyő bal felső részén, majd Applications Kattintson ide: 'Go', majd válassza ezt: 'Applications'
 2. Applications mappa megjelenése után keresse ki a kártevőt (Pokki) vagy az egyéb gyanús programokat. Ezután kattintson jobb gombbal ezekre a bejegyzésekre, majd Move to Trash gomb Kattintson minden kártékony bejegyzésre, majd 'Move to Trash'

Pokki vírus eltávolítása innen: Microsoft Edge

Microsoft Edge beállításainak visszaállítása (1. módszer):

 1. Indítsa el a Microsoft Edge alkalmazást, majd kattintson a More gombra (három pont a jobb felső sarokban).
 2. Kattintson a Settings gombra a további beállítások megjelenítéséhez
 3. A Settings ablakban kattintson az Clear browsing data alatti Choose what to clear gombr Nyissa meg a beállításokat, és kattintson a 'Choose what to clear' lehetőségre
 4. Válasszon ki mindent, amit törölni szeretne, majd Clear gomb. Kattintson a 'Clear' gombra
 5. Ezt követően kattintson jobb gombbal a Start gombra (Windows logó). Válassza a Task Manager lehetőséget. Nyissa meg a Start menüt, és válassza a 'Task Manager' lehetőséget
 6. A Processes ablakban keresse meg a Microsoft Edge bejegyzést.
 7. Kattintson rá jobb gombbal, és válassza a Go to details lehetőséget. Ha a Go to details lehetőség nem látható, kattintson a More details gombra, és ismételje meg az előző lépéseket. Kattintson jobb gombbal a 'Microsoft Edge' bejegyzésre, és válassza a 'Go to details' lehetőséget Kattintson a 'More details' gombra, ha a 'Go to details' lehetőség nem jelenik meg
 8. A Details fülön keressen meg minden Microsoft Edge nevű bejegyzést. Kattintson rájuk jobb gombbal, és válassza a End Task lehetőséget. Keresse meg a Microsoft Edge bejegyzéseit, és válassza a 'End Task' lehetőséget

Az Microsoft Edge böngésző visszaállítása (2. módszer)

Ha az 1. módszer nem segített, speciális módon kell visszaállítania az Edge böngészőt

 1. Megjegyzés: először készítsen biztonsági másolatot adatairól!
 2. Keresse meg ezt a mappát számítógépén C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Jelölje ki a tartalmát, majd kattintson az egér jobb gombjával. Válassza a Delete lehetőséget. Nyissa meg a Microsoft Edge mappáját, kattintson jobb gombbal minden elemre, és válassza a 'Delete' lehetőséget
 4. Kattintson a Start gombra (Windows logó), majd a Search my stuff mezőbe írja be, hogy window power
 5. Kattintson jobb gombbal a Windows PowerShell bejegyzésre, majd válassza a Run as administrator lehetőséget. Keresse meg a Windows PowerShellt, kattintson rá jobb gombbal, és válassza a 'Run as administrator' lehetőséget
 6. Miután már adminisztrátor, a Windows PowerShell ablaka megjelenik. Illessze be a következő parancsot a PS C:\WINDOWS\system32> sor mögé, majd nyomjon entert:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Másolja be a szükséges parancsot, majd nyomjon 'Enter' billentyűt

Ezt követően már nem szabadna, hogy a Pokki továbbra is Microsoft Edge böngészőjében legyen.

Pokki eltávolítása innen: Mozilla Firefox (FF)

 1. Veszélyes kiterjesztések eltávolítása
  Nyissa meg a Mozilla Firefox böngészőt, kattintson a menüikonra (jobb felső sarok), majd Add-ons Extensions. Kattintson a menügombra, majd 'Add-ons'
 2. Válassza ki a(z) Pokki elemet és minden egyéb gyanús beépülőt. A bejegyzések törléséhez Remove. Kattintson arra, hogy 'Extensions' és keressen kártékony bejegyzéseket. A 'Remove' gomb segítségével törölje őket
 3. Állítsa alaphelyzetbe az Mozilla Firefox böngészőt.
  Kattintson a kérdőjelre a jobb felső sarokban található Firefox menüben. Ezután Troubleshooting Information. Kattintson a menügombra, majd '?' és 'Troubleshooting Information'
 4. Ezt követően Reset Firefox to its default state üzenet fogadja egy Reset Firefox gombbal. Kattintson a gombra néhányszor a(z) Pokki eltávolításához. Kattintson néhányszor a 'Reset Firefox' gombra

Pokki eltávolítása innen: Google Chrome

A Pokki hirdetéseinek megszüntetéséhez érdemes alaphelyzetbe állítani a Chrome-ot:

 1. Kártékony beépülők eltávolítása
  Nyissa meg a Google Chrome böngészőt, kattintson a menüikonra (jobb felső sarok), majd Tools Extensions. Kattintson a menügombra, majd 'Tools' és 'Extensions'
 2. Válassza ki a(z) Pokki bejegyzéseit és minden egyéb kártékony beépülőt, majd a szemetes ikon segítségével távolítsa el őket. Keresse ki a kártékony bejegyzéseket és törölje őket a Szemetes ikon segítségével
 3. Kattintson ismét a menügombra, majd az itt megjelenő Search szekció alatt Settings Manage Search engines. A 'Settings' menüben kattintson arra, hogy 'Manage search engines...'.
 4. A következő, Search Engines... menüből távolítsa el a kártékony keresőket. Érdemes csak a Google-t, vagy az ön által korábban használt domaint meghagyni. A kártékony URL-ek eltávolításához 'X'
 5. Állítsa alaphelyzetbe az Google Chrome böngészőt.
  Kattintson a menügombra a(z) Google Chrome jobb felső sarkában, majd Settings.
 6. Görgessen a lap aljára, ott pedig Reset browser settings. A 'Settings' menüben görgessen a(z) 'Reset browser settings' gombig és kattintson rá
 7. A jelenlegi lépés és a(z) Pokki eltávolításának befejezéséhez nyomjon Reset gombot. Kattintson a(z) 'Reset' gombra az eltávolítás befejezéséhez

Pokki eltávolítása innen: Safari

 1. Veszélyes kiterjesztések eltávolítása
  Indítson egy Safari böngészőt, majd a bal felső részen található menüben válassza azt, hogy Safari, ezután pedig azt, hogy Preferences Kattintson ide: 'Safari', majd válassza ezt: 'Preferences'
 2. Válassza azt, hogy Extensions. Keressen Pokki vagy más gyanús bejegyzést, majd távolítsa el őket: Uninstall gomb Távolítsa el a kártékony bővítményeket innen: 'Extensions'
 3. Állítsa alaphelyzetbe az Safari böngészőt.
  Nyisson Safari böngészőt és kattintson az ablak bal felső részén található menü Safari elemére. Itt válassza azt, hogy Reset Safari... Kattintson ide: 'Safari', majd válassza ezt: 'Reset Safari...'
 4. Most egy részletes alaphelyzetbe-állítási ablakot láthat. Általában minden opció be van jelölve, de ha szeretné, megadhatja a helyreállítandó kategóriákat. A kártevő (Pokki) eltávolításának befejezéshez Pokki gombot nyomjon. Jelölje ki az összes lehetőséget, majd 'Reset' gomb

Azt tanácsoljuk, hogy a potenciálisan kéretlen program eltávolítása és a böngészők helyreállítása után vizsgálja át a rendszert egy megbízható antispyware programmal. Ezzel megszabadulhat a kártevő (Pokki) hátramaradt regisztrációs bejegyzéseitől és az esetleges további parazitáktól és malware-fertőzésektől is. Válasszon az általunk ajánlott malware-eltávolítók közül: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes.

A szerzőről
Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Linas Kiguolis
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken