Samas vírus eltávolítása (víruseltávolítási útmutató) - Visszafejtési lépésekkel

Eltávolítási Útmutató - Samas vírus

Mi az, hogy Samas ransomware?

A Samas ransomware elemzése

A Samas vírus (más néven Samas DR ransomware) az egyik legmakacsabb ransomware vírus. A parazita már 2014 óta jelen van, és az elmúlt év során legalább 450.000 dollárnyi váltságdíjat sikerült kiszednie Észak-Amerika és Európa áldozataiból. Ehhez persze sokat kellett fejlődnie, technikai szemszögből érdekes út áll mögötte. A szakértők is sokat tanultak működéséről és fejlődéséről. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a Samas ransomware fő változatait, és javaslatokat adunk a vírus bejutásának elkerülésére vonatkozóan. Akkor is jó helyen jár, ha a Samas eltávolításához keres megoldást. Bejegyzésünk végén szakértők által készített javaslatokat talál a vírus biztonságos eltávolításához. Fontos, hogy a javaslatok csak a vírus eltávolításának megkezdésére vonatkoznak, magát a folyamatot antivírus szoftverrel kell elvégeznie, például a Reimage segítségével.

Samas ransomware a nagyító alattEgyedi felhasználók helyett a Samas ransomware szervezeteket támad, és az elmúlt évben több mint 450.000 dollárt gyűjtött be

A legtöbben már valószínűleg tudják, hogy mi is az a ransomware, de ha ön még nem, annyit érdemes tudnia, hogy olyan számítógépes vírusok, amelyek zárképernyő vagy titkosítás segítségével elzárják a felhasználót az adataitól. A Samas az utóbbi megoldást alkalmazza, azaz crypto-ransomware-ről van szó. A rendkívül komplex RSA-2048 titkosítási algoritmust alkalmazza, majd a titkosított fájlok kiterjesztése végére az “encrypted.RSA”-t illeszti. A vírus későbbi verziói más kiterjesztésieket használnak, például: .iloveworld; .helpmeencedfile; .whereisyourfiles; weareyourfriends, .theworldisyours és .whereisyourfiles. A fájlok titkosítása után a vírus PLEASE_READ_FOR_DECRYPT_FILES_{az áldozat azonosítója} nevű üzenetet hagy a számítógépen, amelyben váltságdíjat követel a fájlok megmentéséhez szükséges visszafejtési kulcsért. Ezután pedig az áldozat eldöntheti, hogy hajlandó-e fizetni, habár a szakértők azt javasolják, hogy ne tegye ezt meg.
A Samas vírus különböző változatainak kapcsán elmondható, hogy habár eredetileg 2014-ben bukkant fel, 2016 márciusáig nem igazán vált jelentős fertőzéssé. A szakértők mostanra legalább 60 különböző változatról tudnak, ezek legtöbbje kifejezetten bizonyos szervezetek vagy kezdeményezések ellen készült. A Samas tehát nem egy hétköznapi zsarolóvírus abban a tekintetben, hogy meghatározott célpontokra támad. A hackerek tudják, hogy az állami szervezetek, például az egészségügy és a rendfenntartás sebezhetőbb célpontok, akik nagyobb eséllyel hajlandók kifizetni a váltságdíjat, hiszen rendkívül nagy mennyiségű fontos dokumentációt és ügyféladatot kell megvédeniük. A támadások persze nem mindig sikeresek, a modern szervezetek már másolatokat készítenek legfontosabb adataikról, amelyeket a hackerek által elérhetetlen helyen tárolnak. Mindennek ellenére a támadók készen állnak a váltságdíjak fogadására. Bitcointárcájuk segítségével névtelenül fogadhatnak pénzt, a tárca címét a vírus által létrehozott üzenet is tartalmazza. Jelenleg körülbelül 19 bitcointárca köthető a Samas vírushoz, de tudni azt is, hogy ez nem az összes használt tárca.

Hogyan jut a rendszerbe a ransomware?

A Samas ransomware egy komplex fertőzés, amely folyamatosan változik, minden támadáshoz alkalmazkodik. Fejlesztői gyakran változtatják a működéshez használt mappát és a bejuttató fájlt is, és egyértelműen azon dolgoznak, hogy újabb és újabb módszerekkel támadhassanak. A vírus jelenleg a behatolástesztelési funkcionitást kihasználva keres sebezhető hálózatokat, amelyeket a reGeorg nevű tunneling szoftverrel támad meg. Más változatok adattolvaj malware-eket is alkalmazhatnak, amelyek bejelentkezési adatokat szerezhetnek meg, adminisztrátori jogosultságra tehetnek szert, majd végül bejuttathatják magát a vírust. Ezek a támadások meglehetősen kiszámíthatatlanok, ezért is olyan sikeresek. Az ilyen támadások kockázata szerencsére jelentősen csökkenthető kétlépcsős bejelentkeztetési módszerek alkalmazásával, a szoftverek naprakészen tartásával, a Microsoft Office programjainak makrófunkciójának letiltásával, valamint a megtévesztő és adathalász e-mailek azonosításával.

A Samas eltávolítása: pánik helyett cselekvés

Habár a Samas vírus kézzel is eltávolítható, ez egy kockázatos és hosszadalmas folyamat. A vírus emellett gyakran megpróbálja álcázni magát, komponenseit pedig több helyre szórja szét, hogy azok a rendszerben maradhassanak akkor is, ha a fő elemet esetleg eltávolítják. Jobb tehát, ha a Samas eltávolítását egy antimalware programra bízza, amely a teljes rendszert átvizsgálja, és minden komponenst töröl.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Samas vírus

Samas eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

A Samas eltávolítását megnehezítheti, hogy a fertőzés letilthatja az antivírus szoftvereket. Szerencsére ezt a funkciót a következő lépésekkel könnyedén hatástalaníthatja:

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Samas törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Samas) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Samas eltávolítása ezzel: System Restore

Ha a Samas ransomware letiltotta az antivírus programot, kövesse az alábbi lépéseket:

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Samas elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott Samas eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott Samas által titkosított fájlok visszaállítását:

Mennyi esély van a Samas által titkosított fájlok visszaállítására a Data Recovery Pro segítségével?


Habár a Samas által titkosított fájlok visszaállítására nem sok esély van, a Data Recovery Pro-t azért mindenképpen érdemes kipróbálni.

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott Samas zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

A Samas által titkosított fájlok visszaállítása az Előző verziók funkció segítségével

Ha számítógépét megtámadta a Samas ransomware, érdemes megpróbálkoznia a Windows rendszer Előző verziók funkciójával, amellyel néhány fájlt talán megmenthet. Fontos, hogy a módszer csak akkor alkalmazható, ha a Rendszer-visszaállítás funkció már a fertőzés előtt engedélyezve volt.

 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó fájlra;
 • A “Properties” menüben válassza az “Previous versions” menüpontot;
 • Nézze át a fájl elérhető változatait a “Folder versions” szakaszban. Válasszon egy megfelelő változatot, majd kattintson a “Restore” gombra.

Adatvisszaállítás a ShadowExplorerrel

A Samas sajnos minden árnyékmásolatot töröl, így lehetetlenné teszi a fájlok visszaállítását a ShadowExplorerrel.

 • Töltse le a következőt: Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • A letöltött Shadow Explorer telepítési varázslóját követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el a programot, majd a bal felső sarok legördülő listájából válassza ki a titkosított adatokat tároló lemezt. Ellenőrizze az elérhető mappákat;
 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó mappára, majd válassza az “Export” lehetőséget. Kiválaszthatja a visszaállítás célmappáját is.

Samas Decryptor

Egyelőre nem létezik Samas-visszafejtő, de érdemes lehet később is ellenőriznie a dolgot.

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Samas, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Lucia Danes
Lucia Danes - Víruskutató

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Lucia Danes
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken