Troldesh vírus eltávolítása (eltávolítási útmutató) - (frissítve: 2016. szept)

Eltávolítási Útmutató - Troldesh vírus

Mi az, hogy Troldesh vírus?

Mit lehet tudni a Troldesh legújabb változatáról?

A Troldesh ransomware vírus már egy ideje kering az interneten, a veszély azonban nem csökkent, folyamatosan újabb változatai bukkannak fel. Ahogyan más ransomware-ek, a Troldesh is különböző fájlok (pl. hangfájlok, videók, dokumentumok, táblázatok) titkosítására játszik. A legújabb változat a következő kiterjesztéseket illeszti a fájlok végére: .da_vinci_code,
.magic_software_syndicate. Emellett üzenetre módosítja az asztali háttérképet, amely Tor címeket is tartalmaz. Az előző változathoz hasonlóan ez az üzenet is hibásan jelenik meg… Több száz dollárt követel azért a kódosrért, amellyel elméletileg visszanyerhetők a titkosított fájlok. Mondanunk sem kell, hogy mennyire rossz ötlet behódolni a támadók követelésének. Egyáltalán nem garantált, hogy visszaadják a fájlokat. Inkább koncentráljon a Troldesh eltávolítására. Ehhez nagyon jól használható az általunk is ajánlott ReimageIntego.

Ez a vírus is szinte teljesen úgy működik, mint a többi ransomware. Lezárja a rendszert, titkosítja az áldozat adatait, majd pénzt követel a visszafejtéshez szükséges kódsorért. A Troldesh publikus és privát kulcsot alkalmazó titkosítást használ. A publikus kulccsal tikosított fájlok csak a privát kulcs segítségével fejthetők vissza. Emiatt az informatikai szakértőknek is nagy kihívást jelent a megfelelő visszafejtő létrehozása. Ha a Troldesh ransomware az ön személyes adatait is titkosította, talán segíthet a PhotoRec vagy az R-studio nevű adatmentő szoftver. Nagy reményeket azonban nem szabad fűznie a folyamathoz. Persze ha vannak biztonsági másolatai, meg sem fordul a fejében a váltságdíj kifizetése. Ezért is javasoljuk mindig a rendszeres biztonsági mentést. Ehhez több lehetősége is van. A biztonsági mentésekről többet is megtudhat a következő bejegyzésben: Miért van szükség biztonsági mentésre, és milyen lehetőségek vannak?

A Troldesh ransomware más fenyegetésekhez is köthető: Ezek a Virus Encoder és a Shade. Mindkét fertőzés AES titkosítást használ az adatok elzárására. Ezek a fertőzések .xtbl kiterjesztést illesztenek a fertőzött fájlok végére, így nem nehéz megkülönböztetni az áldozatul esett adatokat. Ezt a jellegzetességet figyelembe véve azt sejthetjük, hogy a fenti fertőzések is kapcsolatban állnak a következő vírusokkal, amelyek szintén az .xtbl kiterjesztést használják: .xtbl virus, Green_Ray, Ecovector, és [email protected]. A rendszer átvizsgálását követően a Troldesh hozzálát a titkosításhoz, majd „README.txt” nevű fájlt hoz létre. Az áldozat ebből a fájlból tájékozódhat a fizetés és a visszafejtéshez szükséges fájl beszerzésének módjáról. A legfrissebb információk szerint a Troldesh 250 és 278 dollár közötti összeget követel a fájlokért.

Az üzenet oroszul és angolul olvasható, így azt feltételezhetjük, hogy a vírus leginkább ezeket a nyelvterületeket célozza meg. Talán úgy tűnhet, hogy a fizetés a legegyszerűbb módja a fertőzés eltávolításának, de szeretnénk figyelmeztetni arra, hogy ezzel nemcsak adatait, hanem pénzét is elveszítené. Ráadásul támogatná a hackereket a további vírusok elkészítésében. A vírus korábban a TOR böngészőt használta a fizetés lebonyolítására, mostanában azonban más kommunikációs technikát alkalmaz. A README.txt fájlban e-mail címet közöl. Az áldozatnak ezen a címen kell felvennie a kapcsolatot a támadókkal, akik válaszukban közlik a váltságdíj pontos összegét. Egyes áldozatoknak meglepő módon sikerült lealkudniuk a váltságdíjat. Ez azonban lényegtelen, nagyon fontos, hogy eltávolítása a Troldesh vírust.

A ransomware terjedésének módjai

A Troldesh és a többi hasonló vírus is könnyedén a rendszerbe juthat spam e-mailek segítségével. A biztonsági szakértők is figyelmeztetik a felhasználókat a félrevezetők e-mailekre, amelyek habár fontos, hivatalos leveleknek tűnhetnek, valójában fertőző csatolmányokat terjesztenek. A támadók sajnos a mesterei a vírusterjesztésnek, gyakran álweboldalakat is készítenek, amelyek megszólalásig hasonlítanak az eredeti lapokra. Ne nyissa meg elhamarkodottan például a futárszolgálatoktól származó leveleket és a számlákat. Először ellenőrizze a feladót, gondolja végig, hogy számíthat-e ilyen levélre, esetleg vegye fel a kapcsolatot az állítólagos forrással. Soha ne nyissa meg azokat a csatolmányokat, amelyek feltehetőleg megtévesztő levelekkel érkeztek.

Emellett kerülje el a kétes weboldalakat, valamint a kétes hirdetéseket is, amelyek ingyenes frissítéseket, hihetetlen ajándékokat és más csábító tartalmakat jelenítenek meg. Ellenkező esetben könnyedén a rendszerbe engedheti a Troldesh vírust, és búcsút inthet fájljainak. Fontos, hogy a Troldesh trójai vírus segítségével is a rendszerbe juthat. A trójai vírusok jellemzője, hogy a biztonsági szoftvereket kikerülve hatolnak a rendszerbe. A Troldesh a Ransom.Win32.Shade nevű trójait használja. Ha tehát meg szeretné védeni számítógépét az ilyen vírusoktól, telepítsen egy megbízható antispyware szoftvert. Ha az antivírus program nem is azonosítja a támadást, az antispyware biztosan képes lesz rá.

A Troldesh eltávolítása

Ha óriási fekete figyelmeztetést lát, amely szerint a fájlokat blokkolták, azonnal vizsgálja át a rendszert egy naprakész malware-eltávolítóval. Mi a következőket ajánljuk: ReimageIntego és Malwarebytes. A kézi eltávolítással szemben a egy antimalware szoftver alaposabb munkát végez, biztos lehet benne, hogy megszabadítja a Troldesh vírustól. Ezt követően pedig gondolja át, hogy hogyan védhetné meg fájljait egy későbbi támadás esetén. Tároljon másolatokat például pendrive-on, DVD-n vagy online tárhelyeken. Ne felejtsen el rendszeresen másolatokat készíteni. A ransomware-ek elkerüléséhez pedig azt sem szabad elfelejtenie, hogy a spam e-mailek és a kétes weboldalak fertőzéseket tartalmazhatnak, a biztonsági szoftverek rendszeres frissítése pedig létfontosságú. Ha estleg gondjai akadtak a Troldesh eltávolítása során, kövesse az alábbi útmutató lépéseit.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Reimage Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Reimage Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Reimage Intego has a free limited scanner. Reimage Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Troldesh vírus

Troldesh eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Troldesh törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: ReimageIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Troldesh) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Troldesh eltávolítása ezzel: System Restore

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a ReimageIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Troldesh elemtől megszabadulhasson

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Troldesh, használjon megbízható antispyware programot, például: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - A vezető elme

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Ugnius Kiguolis
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken