Vigyázat!!! A ransomware-ek újabb támadást indítottak!

Beware!!! Ransomware threats have just started their second round!

Talán már Ön is hallott az FBI vírus nevű hírhedten veszélyes ransomware-ről. A fenyegetés különböző állami szervek (pl. FBI, Police Central e-crime Unit, stb.) értesítéseinek adja ki magát, és lezárja a számítógépet azzal az üzenettel, hogy jogvédett tartalmakkal való visszaélés, malware-terjesztés és más illegális tevékenységek miatt a felhasználónak bírságot kell fizetnie. A számítógép-szakértőknek szerencsére néhány hét után megtalálták a módját annak, hogy hogyan oldható fel a rendszerzár és kerülhető el a fizetés. Az eset ennek ellenére arra ösztönözte a hackereket, hogy új féle vírusokkal próbálkozzanak. Így jelent meg a Cryptowall, a Cryptolocker, a CTB Locker és a Critroni.

A Cryptowall, Cryptolocker és más ransomware vírusok NEM az egész rendszert zárják le. A rendszerbe jutás után adott fájltípusokat titkosítanak, és ezek visszaállításáért kérik a váltságdíjat. Az esetek többségében a felhasználóknak 1 vagy 2 bitcoint (vagy 250-500 dollárt) kell fizetniük a fájlok megmentéséért. Nagyon fontos, hogy nem lehet tudni, hogy a hackerek tényleg visszaadják-e a fájlokat, ezért inkább a Cryptowall (és társai) megelőzéséről kellene gondoskodni, nem pedig az eltávolításáról.

Hogyan kerülhető el a Cryptolocker? A legfontosabb a gyanús e-mailek elkerülése. Tudjuk, hogy a következő csatolmányok mind ezt a ransomware-t terjesztik: malformed.zip; plenitude.zip; inquires.zip; simoniac.zip; faltboat.zip; incurably.zip; payloads.zip; dessiatine.zip. Kerülje az olyan felugró hirdetéseket is, amelyek valamilyen program, gyakran a Java vagy a Flash Player frissítését ajánlják fel. Ezek is szinte kivétel nélkül rosszindulatú programokat terjesztenek, például a Cryptolockert is. Ha úgy gondolja, hogy valamilyen program tényleg elavult, a szoftver hivatalos weboldalát keresse fel, onnan töltse le a legújabb változatot.

Amennyiben az ön számítógépét is megtámadta a Crytowall, Cryptolocker, Critroni vagy CTB vírus, a következő útmutató segíthet:

A szerzőről
Jake Doevan
Jake Doevan - Az élet túl rövid ahhoz, hogy vírusokra pocsékoljuk az időnket

Üzenet neki: Jake Doevan
A vállalatról: Esolutions

Olvassa más nyelveken