Wana Decrypt0r vírus eltávolítása (eltávolítási útmutató) - (frissítve: 2017. máj)

Eltávolítási Útmutató - Wana Decrypt0r vírus

Mi az, hogy Wana Decrypt0r ransomware vírus?

A Wana Decrypt0r ransomware szélsebesen söpör végig a világ számítógépein

A Wana Decrypt0r egy veszélyes crypto-malware, amely az AES és RSA algoritmusok segítségével titkosítja a fájlokat, majd .wcry, .wcryt, .wncry vagy .wncrrytt kiterjesztést illeszt mögéjük. A malware-t az NSA ETERNALBLUE exploitja terjeszti, és az NSA DOUBLEPULSAR malware-jét helyezi el a fertőzött rendszerben. Az utóbbi szoftver feladata más malware-ek betöltése. Ez a funkció rendkívül veszélyessé teszi a kártevőt. A fertőzés több néven is ismert, például WCry, WNCry, WannaCry, WanaCrypt0r és WannaCryptor. A Wana Decrypt0r 2.0 vírus 2017. május 12-én bukkant fel, ekkor támadta meg a Spanish Telefonica, a Portugal Telecom, és az angliai NHS Hospitals rendszereit. A sikeres támadások után a vírus készítői újabb célpontokat kerestek, méghozzá Oroszországban, Ukrajnában és Tajvanban. 150 ország több mint 200.000 felhasználóját sikerült megfertőzni és szembesíteni a 300 dolláros váltságdíjjal. Nem hitelesített források szerint a malware fejlesztői az első három nap során 38.000 dollárt gyűjtöttek be a vírussal. A támadások száma sajnos csak növekedni fog. Ha ön is az áldozatok közé tartozik, nagyon fontos, hogy ne kövesse a támadók utasításait! A legfontosabb a Wana Decrypt0r eltávolítása. Vizsgálja át a rendszert a kiváló FortectIntego vagy más megbízható malware-eltávolító program segítségével. Ez elengedhetetlen lépés, ha meg szeretné védeni számítógépét a további károktól és malware-ektől.

Wana Decrypt0r ransomware vírus

A Wana Decrypt0r 2.0 ransomware a legnépszerűbb fájltípusokat célozza meg. Minden kép, hangfájl, videó, szöveg és egyéb fontos felhasználói adat áldozatul eshet. A fájlok titkosítása után lecseréli az Asztal hátterét, valamint két fájlt helyez el a titkosított adatokat tartalmazó mappákba: @Please Read [email protected] és @[email protected]. Ezek tartalmazzák a támadók követeléseit. Az .exe fájl zárképernyőben jelenít meg kellemetlen üzenetet, amely két visszaszámlálót is tartalmaz, ezek azt mutatják, hogy mennyi ideje van az áldozatnak a váltságdíj kifizetésére. A támadók tájékoztatják az áldozatot, hogy csak egyetlen, az ő tulajdonukban lévő visszafejtő programmal lehetséges az adatok megmentése. Ahogyan említettük is, a váltságdíj összege 300 dollár. Az áldozatok kipróbálhatják a szoftvert, néhány fájlt ingyenesen visszafejthetnek. A próba után már csak a váltságdíj megadott bitcoin-tárcába juttatásával van lehetőségük a visszafejtésre. A Wana Decrypt0r fejlesztői 3 napot adnak a fizetésre. Ha az áldozatok nem fizetnek három napon belül, az összeg megemelkedik. Ha pedig 7 nap múlva sem fizetnek, a támadók szerint soha többé nem szerezhetik vissza a fájlokat. Egyetlen kivételt azonban hajlandóak tenni. A „szegényebb” áldozatokkal hajlandóak alkudni, és 6 hónapra emelhetik a határidőt. A nagylelkűséget azonban nem szabad pozitívumnak tekinteni. Akármit is ígérnek a támadók, ne bízzon meg bennük! Jobb, ha eltávolítja a Wana Decrypt0r 2.0-t, és pénze kockáztatása helyett tájékozódik az alternatív adatmentési lehetőségekről. Nem biztos, hogy a támadók visszaadják a fájlokat akkor sem, ha időben megkapják a váltságdíjat – hiszen bűnözőkről van szó, akiket csak a pénz érdekel.

A Wana Decrypt0r módosításokat hajt végre a /Windows és /windows/system32 mappákban. A módosítások hatására a helyi hálózat többi számítógépére is eljuthat, ezért fontos, hogy csatlakoztassa le a fertőzött számítógépet a hálózatról. A ransomware emellett törli a rendszer adatmentéshez elengedhetetlen árnyékmásolatait is, letiltja a Windows indítási javítás funkcióját, valamint törli a WIndows Server Backup előzményeit. Az alternatív módszerek tehát nagyon kevés esélyt adnak. Az egyetlen biztosan működő módszer a korábban elkészített biztonsági másolatok visszaállítása. Ha ilyesmit nem készített, türelmesnek kell lennie. A biztonsági szakértők már dolgoznak a visszafejtő programon. Addig is távolítsa el a Wana Decrypt0r vírust!

Wana Decrypt0r ransomwareA Wana Decrypt0r már világszerte 100.000 számítógépet fertőzött meg

A malware exploit kit segítségével terjed

A Wana Decryptor ransomware csak Windows rendszerű számítógépeken terjed. A Mac OS X immunis. A fertőzés az EternalBlue sebezhetőségen át juthat be, amely a Windows Vista, 7, 8, 10 és Windows Server változatokban is jelen van. A Microsoft már javította ugyan a hibát, de nem mindenki frissíti a rendszert. Ha ön sem telepítette az MS17-010, CVE-2017-0146 és CVE-2017-0147 nevű frissítéseket, a hackerek a rendszerbe juttathatják a WannaCry vírust az EternalBlue exploit segítségével. Nem tudni, hogy e-mailben is terjed-e a fertőzés. Fontos tudnia, hogy számos ransomware használ fertőző e-mailes csatolmányokat a terjedéshez, és az e-mailek akár megbízható vállalatok levelének is kiadhatják magukat. Minden Windows-felhasználónak mielőbb telepítenie kell a legújabb frissítéseket, valamint a telepített szoftverek új verzióit is érdemes ellenőrizni. Ez sokat segíthet a ransomware elkerülésében.

A Decrypt0r 2.0 eltávolítása

A Wana Decrypt0r eltávolításához meg kell szabadulnia minden hozzá tartozó fájltól. Azt javasoljuk, hogy használjon naprakész antimalware programot, kézzel nehéz lenne előkeríteni mindent fájlt. A Wana Decryptor ellen jól működik a kiváló FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner és Malwarebytes is. Természetesen a titkosított fájlok is fontos kérdést jelentenek. A fájlokat visszaállíthatja korábban elkészített biztonsági mentésből (amelyet mindig külső adathordozón tároljon!). Ha nem készített biztonsági mentéseket, az alábbi alternatív lehetőségekkel próbálkozhat.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Wana Decrypt0r vírus

Wana Decrypt0r eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

A Wana Decryptor csökkentett módból történő eltávolításához kövesse az alábbi lépéseket. Így a rendszervizsgálat előtt működésképtelenné teheti a vírust.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Wana Decrypt0r törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Wana Decrypt0r) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Wana Decrypt0r eltávolítása ezzel: System Restore

A Rendszer-visszaállítás segítségével a következő módon távolíthatja el a vírust:

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Wana Decrypt0r elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott Wana Decrypt0r eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Jelenleg a fájlok visszaállításának egyetlen biztos módját a biztonsági mentések jelentik. Ha nem készített mentéseket, az alábbi alternatív módszerekkel próbálkozhat.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott Wana Decrypt0r által titkosított fájlok visszaállítását:

Adatmentés a Data Recovery Pro segítségével

Az alábbi lépésekkel próbálhatja meg visszaállítani a titkosított fájlokat a Data Recovery Pro segítségével:

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott Wana Decrypt0r zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

A Wana Decrypt0r által titkosított fájlok visszaállítása az Előző verziók funkció segítségével

A Windows Előző verziók funkciója is segíthet a fájlok visszaszerzésében. Ez azonban csak akkor működik, ha a Rendszer-visszaállítás szolgáltatás már a fertőzés előtt aktív volt. Ha igen, kövesse a lépéseket: 

 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó fájlra;
 • A “Properties” menüben válassza az “Previous versions” menüpontot;
 • Nézze át a fájl elérhető változatait a “Folder versions” szakaszban. Válasszon egy megfelelő változatot, majd kattintson a “Restore” gombra.

A Wana Decrypt0rhoz egyelőre nem készült ingyenes visszafejtő program

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Wana Decrypt0r, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Elkötelezett webkutató

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Gabriel E. Hall
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken