WannaCry vírus eltávolítása (eltávolítási útmutató) - (frissítve: 2017. aug)

Eltávolítási Útmutató - WannaCry vírus

Mi az, hogy WannaCry ransomware vírus?

Masszív támadás: A WannaCry ransomware világszerte több mint 230.000 számítógépet fertőzött meg

WannaCry ransomware virus

A WannaCry vírus egy ransomware típusú program, amely az EternalBlue nevű exploit segítségével fertőz meg Microsoft Windows rendszerű számítógépeket. A ransomware ismert még WannaCrypt0r, WannaCryptor, WCry és Wana Decrypt0r néven is. Ha a rendszerbe jut, rövid idő alatt titkosítja a megadott fájltípusokhoz tartozó adatokat, majd kiterjesztésüket a következőkre módosítja: .wcry, .wncryt és .wncry.

A vírus erős titkosítással teszi használhatatlanná az adatokat, majd módosítja a háttérképet, egy „Please Read Me!.txt” nevű fájlt hoz létre, valamint egy „Wanna Decrypt0r” nevű ablakot is megjelenít, amely tájékoztatja az áldozatot hogy adatait titkosították. A program 300–600 dollár közötti összeget követel bitcoin valutával megfizetve, ellenkező esetben 7 nap után törli az összes fájlt. Titkosításkor megsemmisíti a rendszer árnyékmásolatait, amelyek az adatok visszaállítására lehetnének használhatók. A vírus emellett számítógépes féregként is funkcionál: amint a rendszerbe jut, további megfertőzhető számítógépeket kezd keresni.

A Windows egy biztonsági rését kihasználva terjed tovább fájlmegosztók segítségével (pl. Dropbox vagy megosztott meghajtók) – természetesen engedélykérés nélkül. Ha a WannaCry az ön rendszerébe is bejutott, mielőbb hozzá kell látnia a vírus eltávolításához, hogy megakadályozhassa a továbbterjedést. A vírus azt ígéri, hogy fizetés után visszaadja a fájlokat, de nem bízhatunk a támadókban. Az avirus csapata azt javasolja, hogy „csökkentett mód hálózattal” üzemmódban távolítsa el a vírust egy antimalware program segítségével, például: FortectIntego.

A hackerek egy 2017. március 12-én indított masszív támadáshoz használták fel a vírust. A legújabb hírek szerint mostanra 150 ország több mint 230.000 számítógépét fertőzte meg. A támadás óriási hatással járt tehát, és habár a vírus szervezetek számos csoportját célozza, az egészségügy a legnagyobb elszenvedő. A támadások miatt számos kórház működése leállt, több száz műtétet kellett elhalasztani.

A jelentések szerint az első nagyobb áldozatok közé tartozik a Telefonica, a Gas Natural és az Iberdrola. Egyes vállalatok rendelkeztek biztonsági mentésekkel, mások viszont komoly következményekkel voltak kénytelenek szembe nézni. Minden áldozatnak kivétel nélkül mielőbb el kell távolítania a WannaCry vírust, mert ezzel akadályozható meg a további terjedés.

A WannaCry az EternalBlue exploit segítségével terjed

A WannaCry ransomware fő terjesztési módját az EternalBlue exploit jelenti, amely egy az amerikai hírszerzéstől (NSA) megszerzett és a Shadow Brokers nevű hackercsoport által kiszivárogtatott kémprogram. Az EternalBlue exploit a Microsoft Windows SMB (Server Message Block) protokolljának a CVE-2017-0145 nevű sebezhetőségét használja ki.

A sebezhetőséget már javították, erről a Microsoft MS17-010 biztonsági bejegyzése is beszámol (2017. május 14.). Az elkövetők exploit kódja elavult Windows 7 és Windows Server 2008 rendszereket hivatott megfertőzni, a hírek szerint a Windows 10 rendszer immunis a támadásra. A malware jellemzően egy trójai vírus formájában érkezik, amely az exploit kitet és magát a ransomware-t is tartalmazza. Bejutás után a trójai megpróbál az internetre csatlakozni, hogy további fájlokat tölthessen le.

Az ázsiai, csendes óceáni területeken a girlfriendbeautiful[.]ga/hotgirljapan.jpg?i=1 cím terjeszti a WannaCry legújabb változatát. A ransomware bárhová bejuthat, ha a felhasználó nincs tisztában a ransomware-ek terjesztési módjaival, ezért azt javasoljuk, hogy olvassa át szakértőink megelőzési útmutatóját:

 1. Telepítse a Microsoft által kiadott MS17-010 biztonsági frissítést. Ez a frissítés azt a biztonsági rést foltozza be, amelyet a ransomware kihasznál. A frissítést kivételesen régebbi rendszerekre, pl. Windows XP-re és Windows 2003-ra is kiadták.
 2. Tartsa naprakészen a programokat.
 3. Telepítsen megbízható antimalware szoftvert, hogy védekezhessen a fertőzési kísérletekkel szemben.
 4. Ne nyisson meg olyan e-maileket, amelyek ismeretlenektől származnak, vagy olyan vállalat küldte, amelytől nem vár levelet.
 5. Tiltsa le az SMBv1-et a Microsoft útmutatója szerint.

WannaCry ransomwareKépernyőképek egy WannaCry-támadásról. Látható a Wanna Decrypt0r ablak, valamint a titkosítás után háttérképként beállított képfájl.

A WannaCry változatai

.wcry fájlkiterjesztés vírus. Feltehetőleg ez a ransomware első változata. 2017 februárjának elején bukkant fel. Először nem tűnt olyan fertőzésnek, amely olyan hírhedt vírusokat is túlszárnyalhat, mint a Cryptolocker, a CryptXXX vagy a Cerber.

A vírus az AES-128 titkosítási algoritmus segítségével zárja el a fájlokat, majd .wcry kiterjesztést illeszt hozzájuk, és 0,1 bitcoin kifizetését követeli a megadott címre. Eredetileg e-mailek terjesztették, de ez a fertőzés végül nem sok váltságdíjat hozott a konyhára. Már ezeket a titkosított fájlokat sem lehetett visszafejteni a megfelelő kulcs nélkül, de a fejlesztők mégis úgy döntöttek, hogy továbbfejlesztik a szoftvert.

WannaCrypt0r ransomware vírus. A ransomware frissített változatának egyik neve. Az új változat főként a Windows sebezhetőségeit kihasználva jut a rendszerbe, majd másodpercek alatt titkosít minden fontos fájlt. A titkosított fájlok a hozzájuk illesztett kiterjesztésről ismerhetőek fel: wncry, wncryt vagy wcry. Biztonsági másolat vagy a titkosítás során létrehozott visszafejtő kulcs nélkül nincs módja az adatok visszaállításának. A fertőzés jellemzően 300 dollár, de ez 600-ra növekszik, ha az áldozat nem fizet három napon belül.

WannaDecrypt0r ransomware vírus. A sikeres bejutást követően a vírus a WannaDecrypt0r nevű programot indítja el. A szakértők már Wanna Decryptor 1.0 és Wanna Decryptor 2.0 változatokat is észleltek. A szoftver visszaszámlálást jelenít meg, amelyen az látható, hogy mennyi idő maradt a váltságdíj emeléséig, valamint egy másik visszaszámlálás pedig azt jelzi, hogy mikor fogja a vírus törölni a számítógépen tárolt adatokat. Ez a változat 2017. március 12-én lendült támadásba, de néhány nappal később egy MalwareTech nevű szakértőnek sikerült működésképtelenné tennie.

Hogyan távolítható el a WannaCry és állíthatók vissza a fájlok?

Mindenképpen szoftvert használjon a WannaCry vírus eltávolításához, ne kézzel próbálkozzon. Rendkívül veszélyes vírusról van szó, amely kifinomult módszerekkel terjed szét a rendszerben, valamint okoseszközökre és a helyi hálózat más számítógépeire is átjuthat. Minél előbb távolítja el a vírust, annál kisebb a további károk esélye.

Ha korábban készített biztonsági másolatokat, fontos, hogy távolítsa el a vírust, mielőtt az adathordozót csatlakoztatná a számítógéphez. Azt javasoljuk, hogy kövesse az avirus csapatának WannaCry eltávolítási útmutatóját.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - WannaCry vírus

WannaCry eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

A WannaCry vírus eltávolításához kövesse az alábbi lépéseket, és indítsa a számítógépet a megfelelő üzemmódban. Így működésképtelenné teheti a fertőzést és megfelelő környezetet teremthet a malware-eltávolító szoftver számára.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: WannaCry törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (WannaCry) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

WannaCry eltávolítása ezzel: System Restore

Ha az 1. módszer hatástalannak bizonyult, próbálkozzon ezzel a lehetőséggel.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden WannaCry elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott WannaCry eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Ha nem hajlandó 300 vagy 600 dollárt elpocsékolni, vagy nem készített biztonsági másolatokat, nincs módja a titkosított fájlok visszaállításának. A vírusszakértők még elemzik a fertőzést, és előfordulhat, hogy sikerül ingyenes visszafejtőt készíteniük. A siker azonban nem garantált: a titkosítást szinte lehetetlen visszafejteni a megfelelő visszafejtési kulcs nélkül. Egyelőre a következő adatmentési lehetőségekkel próbálkozhat:

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott WannaCry által titkosított fájlok visszaállítását:

A Data Recovery Pro telepítése

A Data Recovery Pro szerencsés esetben megoldást nyújt a titkosított fájlok visszaállításához. Használatának módja a következő.

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott WannaCry zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

Árnyékmásolatok

Előfordul, hogy még a leginkább kifinomult vírusok is elfelejtik befejezni a teendőiket, ezért könnyen lehet, hogy az ön rendszerében még megvannak a meghajtók árnyékmásolatai. A ShadowExplorer nevű program segítségével felhasználhatja őket az adatmentéshez.

 • Töltse le a következőt: Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • A letöltött Shadow Explorer telepítési varázslóját követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el a programot, majd a bal felső sarok legördülő listájából válassza ki a titkosított adatokat tároló lemezt. Ellenőrizze az elérhető mappákat;
 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó mappára, majd válassza az “Export” lehetőséget. Kiválaszthatja a visszaállítás célmappáját is.

A WannaCry-hoz egyelőre nem készült ingyenes visszafejtő program

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt WannaCry, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Olivia Morelli
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken