WannaCryptor vírus eltávolítása (eltávolítási útmutató) - 2017. máj frissítése

Eltávolítási Útmutató - WannaCryptor vírus

Mi az, hogy WannaCryptor ransomware vírus?

A WannaCryptor ransomware lemásolja a CryptoLocker trükkjeit

A WannaCryptor vírus először 2017 februárjában bukkant fel a Wcry fájlkiterjesztés vírus nevű ransomware formájában. A korábbi változathoz hasonlóan az új verzió is titkosítja a megfertőzött számítógépeken tárolt adatokat, hogy az áldozattól pénzt szerezhessen. A titkosítás során a vírus, amely egyébként WannaCry ransomware néven is ismert, a .wcry kiterjesztést illeszti a megcélzott fájlokhoz. Főként Windows rendszereket céloz, és bejutás után RSA és AES titkosítási módszerekkel zárja el a fájlokat. A vírus azonnal törli a rendszer árnyékmásolatait is, lehetetlenné téve ezzel az egyik adatmentési módszert. Az Asztal hátterét a !WannaCryptor!.bmp-re módosítja, a képen a következő áll:

Ooops, your important files are encrypted.
If you see this text, but don’t see the “Wanna Decryptor” window, then your antivirus removed the decrypt software, or you deleted it from your computer.”

Az üzenet ezután a kártékony !WannaDecryptor!.exe nevű program letöltésére próbálja rávenni az áldozatot a megadott Dropbox linkről. Ezt a trükköt használja a CryptoLocker ransomware egyik változata is, amely megpróbálja rávenni az áldozatokat a malware újbóli letöltésére, elhitetve velük, hogy így tudhatják meg a titkosított fájlok visszaállításához szükséges lépéseket. A ransomware egy !Please Read Me!.txt nevű fájlt is létrehoz, amely tartalmazza az adatmentés támadók szerinti módszerét. Ha az áldozatnak nincs antivírusa, a !WannaDecryptor! program automatikusan megjelenik a képernyőn. A fájlokért először 300 dollárt követelnek, amelyet bitcoin formájában kell továbbítani. A program ablakában több gomb van, amelyek információkkal szolgálnak a bitcoinról és a megvásárlásának módjáról, valamint szerepel itt egy „Contact Us” oldal is, amely feltehetőleg kapcsolatfelvételi adatokat nyújt a támadókhoz, valószínűleg e-mail címet.

A ransomware azt állítja, hogy ha az áldozat nem fizet a megadott időn belül, megnöveli a váltságdíj mértékét. Ha a ransomware az ön számítógépébe is bejutott, azt kell javasolnunk, hogy ne fizesse ki a váltságdíjat. A fizetés nem megoldás, mert nem biztos, hogy a támadók visszaadják a fájlokat. Inkább távolítsa el a WannaCryptor ransomware vírust, méghozzá minél előbb. A WannaCryptor eltávolításához antimalware programot érdemes használnia, például: FortectIntego.

WannaCryptor ransomware vírusA WannaCryptor ransomware a !WannaDecryptor! nevű szoftver megvásárlását próbálja elérni. A kártékony program 300 dollárt követel érte.

Hogyan juthatott kártékony program a számítógépemre?

A ransomware-ek több módszerrel is a rendszerbe juthatnak. Általában kártékony e-mailek terjesztik őket, amelyek azonnal a rendszerbe juttatják a vírust, ha a felhasználó megnyitja az e-mail csatolmányát. Fontos, hogy a támadók jól ismert vállalatoknak álcázzák magukat, és udvariasan megkérik a címzettet a csatolt fájl megnyitásához, amelyből állítólagosan fontos információt tudhatnak meg. A cél persze a malware bejuttatása, nagyon fontos tehát, hogy ezt a módszert észben tartsa, ha e-mailes csatolmányt kap. A ransomware-eket terjesztik továbbá exploit kitek és félrevezető hirdetések is, de ezeket a módszereket inkább fejlettebb fertőzések használják, például a Cerber és a Spora. Az átlagos vírusok ritkán folyamodnak ezekhez a módszerekhez.

Hogyan távolítható el a rendszerből a WannaCryptor ransomware?

Ha számítógépébe bejutott a WannaCryptor vírus, és a fájlokat már titkosította, el kell döntenie, hogy hogyan fog cselekedni. Megkockáztathatja pénze elvesztését és fizethet a támadóknak, vagy ellenállhat és megtagadhatja a fizetést. Ha a második lehetőséget választja, mielőbb lásson hozzá a WannaCryptor eltávolításához, és próbálja ki az alternatív adatmentési módszereket. Az eltávolításhoz antimalware szoftvert használjon, és csak a vírus eltávolítása után térjen rá a lentebbi adatmentési lehetőségekre. A fájlok megmentésének 100%-osan működő módja természetesen a biztonsági másolatok visszaállítása. Ha azonban nem készített másolatokat a támadás előtt, sajnos nem sok esély van a fájlok megmentésére.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - WannaCryptor vírus

WannaCryptor eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

Törölje a WannaCryptor vírust az alábbi lépéseket követve.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: WannaCryptor törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (WannaCryptor) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

WannaCryptor eltávolítása ezzel: System Restore

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden WannaCryptor elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott WannaCryptor eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Sajnos egyelőre nem létezik szoftver a .wcry fájlok visszafejtésére. A fájlokat visszaállíthatja korábban elkészített biztonsági másolatokból, de ha nem készített ilyesmit, az alábbi lehetőségei vannak.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott WannaCryptor által titkosított fájlok visszaállítását:

Data Recovery Pro

A .wcry kiterjesztés egyértelműen a WannaCryptor ransomware vírus bejutását jelzi. A sérült fájlok kis szerencsével visszaállíthatók a Data Recovery Pro-val.

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott WannaCryptor zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

A Windows korábbi változatok funkciója

Talán sikerül visszaállítania a fájlokat, ha van rendszer-visszaállítási pont a fertőzés előttről. A lépések a következők.

 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó fájlra;
 • A “Properties” menüben válassza az “Previous versions” menüpontot;
 • Nézze át a fájl elérhető változatait a “Folder versions” szakaszban. Válasszon egy megfelelő változatot, majd kattintson a “Restore” gombra.

Egyelőre nem létezik ingyenesen elérhető WannaCryptor visszafejtő

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt WannaCryptor, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Julie Splinters
Julie Splinters - Malware-eltávolítási specialista

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Julie Splinters
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken