Adware eltávolítása

írta: Olivia Morelli - - frissítve | Típus: Adware

Az Adware (más néven reklámokkal támogatott program vagy reklámprogram) egy hirdetésre használt szoftver. Telepítés után promóciós tartalmakat jelenít meg többek között felugró ablakok, reklámsávok és szövegközi linkek formájában, azzal a céllal, hogy növelje a hirdetett weboldalak népszerűségét.

Az adware-ek fő célja tehát, hogy partnereik népszerűsítésén keresztül bevételt termeljen a fejlesztőknek. A böngészőkhöz hozzáadva azonban az ilyen szoftverek személyes (beazonosításra alkalmatlan) adatokat gyűjthetnek a felhasználó böngészési tevékenységeiről. A begyűjtött adatokat statisztikákhoz használják: a leggyakrabban látogatott weboldalak, a megnyitott hirdetések, az érdeklődési körök stb. feltérképezéséhez.

Fontos, hogy az adware-ek általában két csoportba oszthatók: jóindulatúak és potenciálisan kéretlenek. A kéretlen reklámprogramok rendkívül veszélyesek lehetnek, mert érzékeny adatokat is begyűjthetnek. Ebben az esetben a felhasználó akarata ellenére megoszthat például bejelentkezési adatokat, IP-címeket, tartózkodási helyet és más információkat is.

Adware eltávolítása

Az adware-ek jellemző működése

Ha a rendszerbe adware jut, azonnal telepíti a fájljait és beépíti magát a rendszer indulásakor betöltődő programok közé. Ezt követően pedig hozzálát az alábbiakhoz:

  • Felugró hirdetések, reklámsávok és szövegközi linkek megjelenítése. A tartalmak a fejlesztők partnereit hirdetik.
  • Partnerweboldalakra irányuló átirányítások minden böngészőben. Ez is azért történik, hogy növeljék a hirdetett weboldalak látogatottságát.
  • További komponensek telepítése a felhasználó engedélye nélkül. Az adware-ek általában kapcsolódó eszköztárakat, más adware-eket és egyéb nemkívánatos, harmadik felektől származó programokat is hirdetnek.
  • A felhasználók internetes tevékenységeinek megfigyelése, az érdeklődési körök, a leggyakrabban látogatott weboldalak, a beírt adatok stb. begyűjtése. A megfigyelt adatokat távoli szerverre továbbítják.
  • A rendszer teljesítményének rontása. Számos adware-t programoztak rosszul, így ezek nagyban befolyásolhatják a rendszer teljesítményét és stabilitását.
  • A saját frissítéseinek letöltése anélkül, hogy a felhasználót tájékoztatná.
  • Megfelelő eltávolítási módszer telepítésének kihagyása. Feltűnhet, hogy az adware látszólagos eltávolítása után a következő újraindításkor ismét megjelenik. Ez is az adware-ek egyik jellegzetes tulajdonsága.

Adware eltávolítása

A legnépszerűbb terjesztési módszerek

Az adware-eket nem úgy terjesztik, mint a vírusokat. Nem trójaiakkal vagy más rosszindulatú komponensekkel jutnak be a rendszerbe. Három különböző módszert használhatnak:

Félrevezető hivatalos weboldalak. A legtöbb adware program rendelkezik saját weboldallal, ahol hasznos programnak adják ki magukat: például nagy tudású böngészős kiegészítőnek, webes bevásárlásokat segítő szoftvernek vagy valamilyen játéksegédnek. Ha ön is elhiszi, hogy egy ilyen alkalmazás segítéségével akár pénzt is megtakaríthat, könnyedén előfordulhat, hogy adware-t enged a rendszerben. Fontos, hogy mindig nézzen utána a telepítésre kiszemelt programoknak.

Bundling. Rengeteg ingyenes program (freeware és shareware) telepítőjéhez csomagolnak adware-t. Na nem figyel az ingyenes programok telepítési folyamataira, a rendszerbe engedhet kéretlen böngészős kiegészítőket, bővítményeket, eszköztárakat és más adware-eket. A „gazdatest” program eltávolítása általában nem javít a helyzeten. Ez az adware-ek és más hasonló paraziták, például a böngészőeltérítők terjesztésének legnépszerűbb módja. Nindig válassza az egyéni/custom (vagy haladó/advanced stb.) telepítési módot, hogy elkerülhesse az ilyen mellékleteket.

Becsapós felugró hirdetések. A félrevezető felugró hirdetések megnyitása veszélyes, mert adware típusú programot juttathat a rendszerbe. A legtöbb ilyen értesítés „hiányzó frissítések, programok stb.” telepítését ajánlja fel. Fontos, hogy hagyja figyelmen kívül az ilyen ajánlatokat. A programok frissítésének legbiztonságosabb módja, hogy a honlapokról tölti le a telepítőket.

Adware eltávolítása

Néhány a legélénkebb adware programok közül

DNS Unlocker: Rendkívül agresszív adware, amely számos különböző módszerrel próbálja megakadályozni az eltávolítását. Állítása szerint blokkolt oldalakhoz való hozzáférést biztosít, de valójában csak félrevezető felugró ablakokat jelenít meg minden weboldalon. Ezeket egyáltalán nem ajánlott megnyitni, mert a DNS Unlocker hirdetései további adware-ek, például a DNS Unblocker, a DNS-Locker vagy a DNS-Keeper bejutását eredményezhetik. Az esetek többségében a felhasználó tudta és engedélye nélkül jut a rendszerbe.

Outrageous Deal: Ez az adware kifejezetten intenzív marketinges kampánnyal hirdeti magát. A hivatalos weboldalról és más programok mellékleteként is letölthető. Erősen ajánlott az ilyen programok eltávolítása, mert a Outrageous Deal hirdetései és más értesítései kártékony weboldalakra vezethetnek, amelyek akár a látogatók pénzére is pályázhatnak. Ha nem tapasztalt felhasználó, nem biztos, hogy sikerül az eltávolítás, ezért az automatikus eltávolítási módszert javasoljuk.

Offers4U: Ezt az adware-t bevásárlásokat segítő szoftverként hirdetik, de biztos, hogy senkit sem fog találni, akinek tényleg hasznára vált. Általában előre meghatározott weboldalakra irányítja át az áldozatokat, amelyek gyanús leárazásokkal és árösszehasonlításokkal vannak tele. A fő probléma az, hogy nem lehet tudni, hogy milyen weboldalakat fog megnyitni. Ha el szeretné kerülni az Offers4U átirányításait, távolítsa el az adware-t.

Adware eltávolítása

A számítógép helyreállítása adware program bejutása után 

Két különböző módszerrel is megszabadulhat a rendszerbe jutott adware-ektől:

Kézi eltávolítás: Minden adware-hez saját eltávolítási lépések tartoznak, amelyeket el kell végeznie a rendszer megfelelő megtisztításához. Az avirus biztonsági szakértői írják őket, akik először mindig tesztelik az adott reklámprogramot, és feltérképezik az eltávolítás legegyszerűbb módját. Számos esetben azonban nehéz lehet a kézi eltávolítás, mert az adware-ek rengeteg komponenssel terjednek. A kéretlen elemek teljes eltávolításához ezért ajánlott az automatikus eltávolítást választania.

Automatikus eltávolítás: Az adware-ek és komponenseik eltávolításának legmegbízhatóbb módja antispyware programokon alapszik. Okosan válasszon, számos félrevezető ismertetőt találhat az interneten. Az avirus csapata mindig megosztja az olvasókkal, hogy ők melyik szoftvert találták a leghatékonyabbnak az adott adware vírusok ellen. Az ilyen programok saját parazita-adatbázis segítségével észlelik a nemkívánatos szoftvereket és azok elemeit.

A legutóbb adatbázisba vett adware programok

Információk frissítve: 2016-03-23

Olvassa más nyelveken

Adware eltávolító szoftver
Összehasonlítás