Súlyosság:  
  (100/100)

Zeus vírus. Hogyan távolítható el? (Eltávolítási útmutató)

írta: Linas Kiguolis - - | Típus: Trójaiak
12

Mi az a Zeus vírus?

A Zeus vírus egy trójai faló, amely az áldozatok banki és egyéb érzékeny adataira pályázik. A trójai vírusok nem véletlenül kapták nevüket, a görög mitológiai változathoz hasonlóan működnek: csendben a rendszerbe jutnak, majd a megfelelő pillanatban működésbe lépnek. Távoli kiszolgálóval kommunikálva szerzik meg a működéshez szükséges frissítéseket, és könnyedén elvégezhetnek olyan műveleteket is, mint a számítógép újraindítása vagy fájlok törlése.

Ez a konkrét fertőzés ismert Zeus Trojan néven is. Több mint tíz éve bukkant fel először, meglehetősen régi vírus. Mostanában azonban inkább megtévesztések kapcsán kerül elő, nem tényleges fertőzések folytán. Ha ön is olyan figyelmeztetést kapott, amelyben a „You Have A ZEUS Virus” szöveg áll, több mint valószínű, hogy valójában nem a trójai vírussal van dolga.

Egy Ügyfélszolgálati csalás típusú vírusról van szó, amely megpróbálja elhitetni az áldozatokkal, hogy fel kell hívniuk a Microsoft egy állítólagos szakértőjét, hogy megmenthessék a számítógépet. A telefon azonban csalók vennék fel, akik különböző trükkökkel próbálnának pénzt szerezni a mit sem sejtő telefonálóktól, illetve akár további malware-eket is a rendszerbe juttathatnak.

A vírus már több nevet is kapott, pl. ZeuS, Zbot és egyik újabb nevén GameOver Zeus. Akármelyik változat is jutott számítógépébe, mielőbb el kell távolítania, mert rendszerinformációkat, bejelentkezési adatokat és banki adatokat is megszerezhet. A Zeus elméletileg Mac OS X rendszerekbe is bejuthat, de a szakértők erre még nem láttak példát. Egyelőre Windows rendszeren bukkant csak fel. A Zeus vírus legalaposabb eltávolításához azt javasoljuk, hogy hatékony antivírust válasszon, kerülje el a túl jól hangzó ajánlatokat. Mi a kiváló Reimage és Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus szoftvereket ajánljuk.

Hogyan viselkedik a vírus a fertőzött rendszerben? Először is alaposan elrejti a hozzá tartozó komponenseket. A Zeus vírushoz tartozó fájlok helye a vírus verziójától és attól függ, hogy sikerül-e rendszergazdai jogosultságot szereznie.

Ha igen, %System% mappa felé veszi az irányt, ahová a twext.exe, sdra64.exe, ntos.exe, oembios.exe vagy pdfupd.exe fájlokat helyezheti. Ellenkező esetben a %UserProfile%\Application Data mappába rejti az aktiváláshoz szükséges fájlokat. Bejutás után a vírus kártékony szkriptet illeszt ártalmatlan rendszerfolyamatokba (pl. winlogon.exe, explorer.exe, svchost.exe), amely megnehezíti a malware előkerítését, a kézi és az automatikus keresés esetében is.

A háttérben engedély nélküli változtatásokat hajt végre, módosítja a regisztrációs adatbázist, valamint további szoftvereket telepíthet a felhasználó beleegyezése nélkül. A legfontosabb, hogy személyes beazonosításra alkalmas információkat, banki bejelentkezési adatokat, egyéb felhasználóneveket és jelszavakat stb. továbbít. Felbukkanásának első évében az egyesült államokbeli Department of Transportation számítógépein gyűjtött adatokat. Azóta azonban sokat változott, mostanra inkább az online bankrendszereket próbálja kihasználni.

A Zeus az egyik legsikeresebb kártékony botnetért felel, fejlesztői pedig jó ideje foglalnak el komoly helyet az FBI körözési listáján. A vírust szinte bármilyen információ megszerzésére és továbbítására beprogramozhatják. Ha úgy tapasztalja, hogy számítógépe gyanúsan viselkedik, például lelassul vagy akadályozza a normál használatot, vizsgálja át a rendszert egy megbízható antivírus szoftverrel. Ha fertőzést talál, mielőbb távolítsa el.

Hogyan jut a rendszerbe ez a parazita?

A Zeus Trojan és újabb változatai jelenleg kártékony spam üzenetek segítségével terjednek. A vírus általában jól ismert futárszolgálatoknak, például a Fedex-nek vagy a Royal Mailnek adja ki magát, hogy rávegye a címzetteket az e-mailben küldött, Word vagy PDF fájlnak álcázott csatolmány megnyitására. Akár félrevezető hirdetések segítségével is próbálkozhat, például hasznos frissítésnek vagy ingyenes szoftvernek álcázva. A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a Sundown és a RIG exploit kitek is terjeszthetik – ezek népszerű és sikeres módszerek, amelyeket többnyire zsarolóvírusok és más komoly fertőzések alkalmaznak.

Fontos megemlíteni a ZEUS nevet használó ügyfélszolgálati csalásokat is. Ha ilyen értesítést lát, valójában adware fertőzi a rendszert. Az eltávolítás folyamata (hasonlóan a bejutáséhoz) nem tér el. A böngészőbe beépülő és megtévesztő értesítéseket megjelenítő potenciálisan kéretlen programokat úgy kerülheti el, ha odafigyeléssel telepít freeware, shareware és hasonló programokat. Ne feledje, hogy az adware programok szintén terjednek spam e-mailekben is. Az e-mailek például valamilyen „hasznos” bővítményről írhatnak, amely sokat segíthet a böngészés során. NE telepítse ezeket a programokat, mert haszontalanok.

A Zeus eltávolítása

A Zeus eltávolításáról tudnia kell, hogy gyors és hatékony intézkedést igényel. Ezzel a malware-rel nem szabad packáznia, mert adatai, pénze forog kockán minden percben, amíg a Zeus a rendszerben van. Mielőbb telepítsen egy megbízható biztonsági szoftvert, például: Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus vagy Malwarebytes Anti Malware.

A rendszervizsgálat előtt frissítse a választott programot, hogy biztosan azonosíthassa a Zeust. Egy ilyen program a Zeusról író becsapós értesítéseket okozó behatolót is eltávolíthatja. Ne feledje, hogy a „You Have A ZEUS Virus”, „Windows Detected ZEUS Virus” és hasonló értesítések ÁTVERÉSEK. Ne dőljön be nekik, mert csak pénzt próbálnak szerezni öntől. 

Kapcsolatban állhatunk az általunk ajánlott termékekkel. Részletes információk a felhasználási feltételeinkben A(z) Zeus vírus eltávolításához felkínált anti-spyware szoftverek letöltésével beleegyezik az adatvédelmi irányelveinkbe és a felhasználási feltételeinkbe.
Cselekedjen most!
Letöltöm
Reimage (eltávolító) Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Reimage (eltávolító) Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: OS X
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha az ajánlott Reimage nem tudta eltávolítani a fertőzést, a lehető legtöbb részletet megadva küldjön kérdést támogatási csapatunknak.
Reimage ajánlott a(z) Zeus vírus eltávolításához. Az ingyenes keresővel ellenőrizhető, hogy a rendszer fertőzött de, de a malware eltávolításához meg kell vásárolni a Reimage malware eltávolító teljes változatát.

A programról további információkat tartalmaz a Reimage leírás.

A programról további információkat tartalmaz a Reimage leírás.
Reimage a médiában
Reimage a médiában

Manuális Eltávolítási Útmutató - Zeus vírus:

Zeus eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

A(z) Reimage malware-ek észlelésére használható.
A fertőzések eltávolításához meg kell vásárolnia a teljes verziót.
Reimage részletei.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Zeus törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: Reimage. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Zeus) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Zeus eltávolítása ezzel: System Restore

A(z) Reimage malware-ek észlelésére használható.
A fertőzések eltávolításához meg kell vásárolnia a teljes verziót.
Reimage részletei.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a Reimage legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Zeus elemtől megszabadulhasson

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Zeus, használjon megbízható antispyware programot, például: Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus vagy Malwarebytes Anti Malware

A szerzőről

Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Forrás: https://www.2-spyware.com/remove-zeus-virus.html

Eltávolítási útmutatók más nyelveken