Brave browser áttekintés

Brave böngésző – új böngésző, amely új szintre emeli az online adatbiztonságot

Printscreen of Brave browser

A Brave egy új webböngésző, amely először 2016 elején jelent meg. A fejlesztőcsapatot Brendan Eich és Brain R. Bondy, a Mozilla Project társalapítói vezetik. Nyílt forráskódú böngésző, amely a Chromium böngészőn és annak Blink motorján alapul.

Beállításai első pillantásra nagyon hasonlóak a Google Chrome beállításaihoz, de a két böngészőt nem igazán említhetjük egy lapon. Sőt, a Brave böngészőt máris sokan Anti-Chrome néven említik. Ennek okát máris részletezzük.

Hétköznapi tekintetben a Brave is egy hagyományos böngésző, de a szakértők már most fényes jövőt jósolnak az újoncnak. Gyakran a sebesség, az adatvédelem és a reklámfelügyelet tekintetében is a Chrome, a Firefox és a Safari fölé emelik. Webböngésző lévén a Brave lehetővé teszi weboldalak megnyitását és egyéb internetes tevékenységek elvégzését. A fejlesztők fő célja, hogy a személyes adatokat veszélybe sodró, időt pocsékoló és pénzt veszélyeztető hirdetések blokkolásával megkönnyítsék az internetezők életét.

Céljaikat jól illusztrálja a következő idézet:

A Brave célja, hogy mikrokifizetések és új bevételmegosztási megoldások segítségével átalakítsa az online hirdetések világát, hogy a felhasználók és a tartalomszolgáltatók számára is egy olyan jobb helyzetet teremthessen, melyben a gyors és biztonságos böngészés a nyílt web fényesebb jövője felé vezet.

Úgy tűnik, hogy tényleg nem üres szavakról van szó. A Brave számos teszten túlszárnyalta a Google Chrome, a Mozilla Firefox, a Safari és az Internet Explorer böngészőket is, valamint felkerült 2018 legjobb böngészőinek listájára. 

A Tor Projekt anonim hálózati technológiájával

Valódi adatbiztonságot keres? Vessen egy pillantást a Brave böngészőre. Több tucat hasonló szlogent találunk az interneten. Akik még nem próbálták, vagy csak nemrégiben telepítették, talán még bizonytalanok lehetnek. A szakértők azonban mind azt a véleményt osztják, hogy a Brave tényleg olyan böngésző, amely figyel a felhasználók adatainak biztonságára, és előbb-utóbb túlszárnyalja a vetélytársakat – vagy már meg is tette.

Showing Brave browser's start page

A többi népszerű böngészőhöz hasonlóan a Brave is kínál „Inkognitó” opciót, amellyel nyomtalanul böngészhetjük az internetet. Adatvédelmi beállításai példa nélküliek, a Tor Project névtelen hálózati technológiáját használják, amely szigorú titkosítást biztosít, valamint erős védelmet nyújt az adatoknak.

Ez a funkció alapértelmezésként nincs bekapcsolva. A Privát lapokon érhető el, amelyek a Brave jobb felső sarkában található legördülő menüből nyithatok meg.

A Tor saját böngészőjével szemben a Brave mindenki számára egyszerűen használható. A böngésző egyik fejlesztője, Yan Zhu szerint a privát lap „erősebb védelmet nyújt a felhasználó számára a helyi megfigyelésekkel, például az internetszolgáltatóval vagy a közösen használt wifihálózat egyéb felhasználóival szemben.”

A szakértők a következő pozitívumokat is kiemelik a Brave adatbiztonsági képességeit illetően:

  • A védtelen HTTP webcímeket titkosított HTTPS hivatkozásokká alakítja;
  • A privát lap teljesen blokkolja a HTTP hivatkozásokat;
  • A privát lap blokkolja a szkripteket, csökkentve ezzel a támadások esélyeit;
  • Blokkolja a követésre használt pixeleket és cookie-kat;

Összességében tehát a Brave böngésző kiváló választás minden olyan internetezőnek, aki az adatbiztonság mellett a sebességet és az egyszerűséget is szem előtt tartja.

Gyorsabb, mint a Chrome és a Safari

Az adatvédelem mellett a sebesség is a Brave egyik előnye. A Windows, Linux, OS X és Android rendszereken is elérhető, viszonylag új böngésző már most lekörözte a piac legnagyobb versenyzőit.

A szakértők elemzései szerint a Brave 2–8-szor gyorsabban tölt be bizonyos nagyobb oldalakat, mint a Chrome és a Safari (asztali változatok).

Brave browser's test results

Kiemelték enyhe processzorigényét is, amely egész napos használat során sem romlik. Még a Brave kritikusai is elismerték, hogy a weboldalak szinte azonnal betöltődnek, és ez a nagy mennyiségű „szemetet” tartalmazó weboldalakra is igaz.

A Brave böngészőn nem kell reklámblokkoló bővítményt telepíteni

Valószínűleg minden internetező észrevette már, hogy az online hirdetők milyen pimasszá és tolakodóvá váltak az utóbbi években. A Brave fejlesztői szerint a jelenlegi hirdetőrendszer kezelhetetlen, azonnali változtatást igényel. A böngészőt azért készítették, hogy „új fegyvert jelentsen a böngészés sebessége és biztonsága, valamint az adatok védelme terén.”

A Chromium-alapú böngésző beépített reklámblokkolót használ, amely automatikusan letiltja a hirdetéseket és a követőeszközöket. A funkció nemcsak felgyorsítja a böngészőt, hanem használhatóbbá is teszi a weboldalakat, időt takarít meg, bosszankodástól kímél meg, valamint megvéd a kártékony online hirdetések támadásaitól.

Az alapértelmezett reklámblokkoló beépítése (ezt egyébként nemrég a Chrome is megtette) azonban még nem jelenti az online hirdetés végét. Ez szinte lehetetlen, hiszen így eltűnnének az ingyenes tartalmak. A Brave a legtolakodóbb hirdetéseket blokkolja, például a felugró ablakokat, a teljes képernyős hirdetéseket és minden nehezen eltüntethető elemet.

Emellett megakadályozza az olyan kártékony hirdetések megjelenését, amelyek malware-eket, adware-eket vagy böngészőeltérítőket terjesztenek, affiliate marketingben vesznek részt, valamint a weboldal saját hirdetéseit lecserélve próbálnak veszélyes tartalmakat megjeleníteni.

Felmerült azonban, hogy a Brave reklámblokkolója olyan hatékony, mint a legnépszerűbb külön telepíthető bővítmények: bizonyos hirdetéseket nem szűr ki, nem tilt le rendkívül sok reklámot megjelenítő weboldalakat.

Nem csak sebesség, egyszerűség és adatvédelem

A Brave pozitívumainak listája hosszú, nem időzünk el mind felett. A következők azonban mindenképpen megérdemelnek néhány szót:

A fejlesztők kizárólag elterjedt, elismert bővítményeket építettek be. Lehet, hogy a Brave-hez egyelőre kevés bővítmény érhető el, de sokak szerint ez jó hír, mert biztonságosabban választhatnak, hiszen nem kell számtalan gyanús szoftver között böngészniük.

Képes a böngészési sütik, előzmények, gyorsítótár és egyéb szemetek automatikus eltávolítására.

Letisztult felület. A kezdőlapon minden indításkor más képet láthatunk. Ehhez óra és néhány gyorselérési gomb társul.

És a hátrányok? Természetesen hátrányok is akadnak.

Semmi sem tökéletes, ez alól a Brave sem kivétel. A hátrányok nagy része szerencsére szubjektívnek tekinthető. Abban azonban sokan egyetértenek, hogy a böngésző egyelőre meglehetősen egyszerű, sok tekintetben van még hova fejlődnie.

Sokan kritizálják a túl egyszerű megjelenést, amely a Windows 10 felületére hasonlít, amelyről szintén gyakran állítják, hogy elavult, primitív. A felületről hiányzik néhány alapvető elem.

Néhányan hiányolják, hogy a DuckDuckGo használatakor a navigáció a Vim-hez hasonló módon a „J”, „K” és „L” gombokkal is történhessen – mint a Chrome és a Firefox böngészőkben. A Brave legújabb béta változatában ezt a problémát már orvosolták, tehát ha ön is találkozott ezzel, frissítse a böngészőt!

A csapat további két bosszantó problémáról is tud már. Sokan számoltak be arról, hogy a böngésző váratlanul összeomlik, vagy teljesen megáll és csak a Feladatkezelőn keresztül zárható be. A másik probléma a megjelenített tartalmak minőségére vonatkozik. Váratlanul a weboldalak tartalma elmosódhat és meghatározatlan ideig így is marad. A Brave csapata szerint ezeket a problémákat már vizsgálják, és hamarosan meg is oldják.

Összességében tehát a kisebb hiányosságok ellenére a Brave böngésző megér egy próbát. Egyszerű, gyors, biztonságos – ezek a kulcsszavak írják le legjobban a böngészőt.

Ajánlat
A szerzőről
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - A vezető elme

Ugnius Kiguolis egy hivatásos malware-elemző, aki emellett az avirus alapítója és tulajdonosa is. Jelenleg ő tölti be a főszerkesztő szerepét is.

Üzenet neki: Ugnius Kiguolis
A vállalatról: Esolutions