Chromium áttekintés

A Chromium a Google nyílt forráskódú böngészőprojektje

A Chromium nevű projektet a Google indította 2008-ban. A nyílt forráskódú kódbázis segítségével bárki saját webböngészőt készíthet. Maga a projekt a jól ismert Google Chrome böngésző elkészítéséhez indult, de bármilyen fejlesztő szabadon módosíthatja, javíthatja a kódot, hogy saját funkciókat nyújtó eszközt készíthessen a felhasználóknak.

A Chromium böngésző ugyanúgy biztonságosan használható, mint a Google Chrome. Mindazonáltal rosszindulatú célokra is felhasználhatják – és ez más nyílt forráskódú programokra is igaz. Fontos tehát, hogy meg tudjuk különböztetni egymástól a megbízható és a veszélyforrásnak tekintendő böngészőket.

A nevük hasonlósága miatt sokan nem ismerik a különbséget a Chromium és a Google Chrome között. Ebben a bejegyzésben részletezzük a fontosabb különbségeket és bemutatjuk, hogy hogyan különböztethetőek meg a kártékony Chromiumok az ártalmatlan változatoktól.

Chromium vagy Chrome: a különbségek

A Chromium saját weboldalán is kiemeli a legfontosabb különbséget a Google Chrome-mal szemben. Nem egy böngésző:

A Chromium egy nyílt forráskódú böngészőprojekt, amely biztonságosabb, gyorsabb és stabilabb megoldást próbál nyújtani az internetezők számára.

Ahogyan már említettük is, a Chromium a Google projektje, a világszerte széles körben használt Chrome böngésző alapjait képező kódból áll. A Chromium tehát csak egy program forráskódja, a Chrome pedig már egy végleges termék.

Az alábbi táblázat további működésbeli, külalakbeli és egyéb eltéréseket emel ki:

Google Chrome Chromium
Többszínű embléma Kék embléma
A Chrome fejlesztői felügyelik Terjesztők módosíthatják
A Chrome fejlesztői frissítik Más fejlesztők is frissíthetik
Alaposan tesztelt új verziók A terjesztők maguk határozzák meg a tesztelés mértékét 
Alapértelmezésként aktív „sandbox” biztonsági rendszer A fejlesztőkön múlik a sandbox aktiválása
Alapértelmezésként aktív összeomlásjelentés Az összeomlásjelentés nem elérhető
Használatkövetés  Nincs használatkövetés
További támogatott videóformátumok  

Mostanra számos fejlesztő saját böngészőt készített a Chromium forráskódja alapján. A táblázat jobb oldali oszlopa a legtöbb Chromium-alapú böngészőre érvényes. Ezek a programok azonban saját funkciókat is nyújthatnak.

Habár a két böngésző hasonlóan működik, a Chrome kényelmesebbnek és hatékonyabbnak mondható. A Chromium egyetlen előnye, hogy teljes mértékben személyre szabható. Ehhez persze megfelelő ismeretek szükségesek.

Az ideális Chromium böngésző kiválasztása: a piac legjobbjai

A Chromiumot tehát azért adták ki, hogy bárki extra funkciókkal bővíthesse a jól ismert böngészőt. Számos megbízható Chromium-alapú böngésző létezik más és más funkciókkal, biztonsági rendszerrel, adatkezelési megoldásokkal és külsővel. A leghíresebbek a Vivaldi, a Comodo Dragon és az Epic. 

A Vivaldi az Opera eltűnt funkcióit próbálja visszahozni

Image of Vivaldi web browser

A Vivaldi az egyik legújabb Chromium-alapú böngésző, a Vivaldi Technologies fejleszti. A vállalatot az Opera Software társalapítója és korábbi vezérigazgatója hozta létre, nem újoncról van szó tehát. A Vivaldi elsődleges célja, hogy visszahozza azokat a funkciókat, amelyeket az újabb változatok kivettek az Operából.

Egyik leglátványosabb jellemzője a számos elérhető külalak és felületet érintő beállítás. Módosítható például a háttérszín, a kezdőoldal, a címsor és a lapok pozíciója is. A Vivaldi a lapokat „halmozva” és „csempézve” is meg tudja jeleníteni, jegyzeteket készíthetünk a könyvjelzőkhöz, továbbá a Google Chrome-hoz készült bővítményeket is feltelepíthetjük.

A fő funkciók:

 • Automatikus színváltás 
 • Egyéni külalak ütemezéssel
 • Lapok halmozása vagy csempézése
 • Tartalomblokkoló, színszűrők, CSS-hibakereső
 • Egyéni gyorsbillentyűk
 • Gyorsparancsok
 • és még számos egyéb

Az Epic böngésző fejlett adatvédelmet nyújt

Image of Epic Privacy web browser

Az Epic böngésző az adatvédelemre helyezi a hangsúlyt. A Hidden Reflex által fejlesztett Chromium böngésző saját állítása szerint segíthet a felhasználóknak biztonságuk javításában, nem szükséges inkognitó ablakban vagy VPN segítségével böngészniük.

A böngésző ezt elsősorban azzal teszi lehetővé, hogy kilépéskor automatikusan eltávolít minden böngészési adatot. Többek között alábbi információkat is eltávolítja, mellyel sokak számára tényleg megfontolandó választás lehet:

 • böngészési sütik
 • gyorsítótár
 • előzmények

Az Epic emellett erősen támaszkodik az SSL kapcsolatokra, blokkolja a követőkódokat, valamint az adatok titkosításával elrejti a felhasználók tartózkodási helyét, sőt, akár korábban elérhetetlen weboldalakhoz is hozzáférést adhat. Sajnos ez a Chromium böngésző nem használható jelszókezelőkkel, illetve bizonyos weboldalakon is csődöt mondhat. A jó hír az, hogy Windows és Mac OS X rendszeren is működik.

A Comodo Dragon biztonságis böngészési lehetőségeket nyújt

Image of Comodo Dragon web browser

A Comodo Group nevű csapat szintén a Chromium kódja alapján fejleszt böngészőt. A fejlesztőcsapat évek óta jól ismert különböző biztonsági szoftvereiről, informatikai felügyeleti platformjairól és egyéb hasonló megoldásairól.

Szerintük azért érdemes a Comodo Dragon böngésző mellett dönteni, mert kiváló biztonságot nyújt. Emellett páratlanul gyors keresőmotort és felhasználóbarát felületet is ígérnek. Ez a Chromium böngésző sajnos jelenleg csak Windows rendszeren használható.

De hogyan nyújt jobb online biztonságot? Elsősorban azzal, hogy nem engedélyezi a Chrome-ból ismert felhasználókövetést, a keresési javaslatokat, valamint az egyéb kétes funkciókat. Emellett a weboldalak biztonságát SSL-tanúsítványuk alapján ítéli meg. A program felülete megszokott, nem fog nehézséget okozni a feltérképezése. 

Image of Chromium browsers

Chromium malware: amikor a nyílt forráskódot kártékony célokra használják

Az új böngészőt keresők között gyakran felmerül a kérdés, hogy biztonságos-e a Chromium, és egyáltalán érdemes-e használniuk. A fentebb említett három Chromium-alapú böngésző teljes mértékben ártalmatlan. A hasonló, de kevésbé népszerű programok listája sokkal hosszabb.

Észben kell tartanunk, hogy habár a legtöbb fejlesztő minél jobb funkciókat nyújtó böngészőket próbálnak fejleszteni, mégis sokan vannak, akik rosszindulatú programokká alakítják a nyílt forráskódú szoftvereket. A biztonsági szakértők is új tendenciára mutattak rá ezzel kapcsolatban: a kártékony Chromium böngészők, például a Chromium vírus felbukkanására.

Sajnos sokaknak fogalmuk sincs, hogy magát ártalmatlan és biztonságos Chromium-alapú böngészőnek álcázó potenciálisan kéretlen programmal van dolguk. Az alábbi neveket mindenképpen jegyezze meg, a hozzájuk tartozó programokat pedig kerülje el:

A fenti programok mindegyike veszélyt jelenthet számítógépére és adataira nézve is. Emellett például engedély nélküli módosításokat végezhetnek a rendszerben és a programok összeomlását is okozhatják. Fontos tehát, hogy eltávolítsa a kártékony Chromium böngészőket. Szerencsére ez kézzel és automatikusan is megtehető.

A kártékony Chromium böngészők azonosítása

A legtöbb kártékony Chromium böngészőt olyan eszközként hirdetik, amely például pontos keresési találatokat és adatvédelmi funkciókat nyújt a felhasználóknak. A fejlesztők általában azt állítják magukról, hogy a Google-höz vagy a hivatalos Chromium projekthez tartoznak, ezt gyakran személynevek, grafikai elemek és más részletek átvételével próbálják alátámasztani.

A különböző Chromium vírusok azonban potenciálisan kéretlen programként működnek, nem hasznos szoftverként. A leggyakoribb negatív jellemzők: 

 1. Terjedés szoftvercsomagokban. A kártékony Chromium böngészők általában freeware és shareware programok telepítőiben terjednek. Az ingyenes programok helytelen telepítése tehát kéretlen böngésző bejutását is eredményezheti. Ez akkor történhet, ha a felhasználó a gyors/quick (vagy ajánlott/recommended stb.) telepítési módot választja, mert a telepítők ilyen esetben gyakran nem árulják el, hogy mellékletet tartalmaznak.
 2. Adatkövetés. A kártékony Chromium böngészők sok esetben megfigyelik a felhasználók online tevékenységeit. Begyűjtik a keresett kifejezéseket, a böngészési előzményeket, az IP-címeket és a többi hasonló személyes beazonosításra nem alkalmas adatot. Fontos, hogy akár érzékeny adatokra is pályázhatnak, például felhasználónevekre, jelszavakra vagy bankkártyaadatokra.
 3. Agresszív hirdetések megjelenítése. Ezek a böngészők nagy mennyiségű hirdetést is megjeleníthetnek. Az adatkövetéssel profilt alakíthatnak ki a felhasználókról, majd ez alapján célzott hirdetéseket jeleníthetnek meg neki – amelyekre nagyobb valószínűséggel kattint majd. Emellett a sok hirdetés a böngészést is megnehezíti. Eltakarhatják a szükséges információkat, akár a teljes képernyőt is. Előfordulhat, hogy nem tartozik hozzájuk bezárás (X) gomb, valamint gyanús kereskedelmi oldalakra továbbíthatnak. A hirdetések kártékony tartalmakat is rejthetnek, illetve csaló vagy adathalász oldalra irányíthatnak át.

Ha ön is ilyesmit tapasztal, könnyen lehet, hogy kártékony Chromium böngészőt használ. Ha ilyen programot tart a rendszerben, akár banki adataihoz vagy személyazonosságához is hozzáférhetnek. Fontos, hogy mielőbb eltávolítsa a rosszindulatú Chromium böngészőt.

Amire emlékeznie kell, ha Chromium böngészőt telepít

Ha nem szeretne Chromium malware áldozatául esni, körültekintően válasszon Chromium-alapú böngészőt. Kövesse biztonsági tanácsainkat:

 • Ellenőrizze le a fejlesztőket. Keresse meg korábbi projektjeiket, olvassa el mások véleményét a kiszemelt böngészőről.
 • Keressen értékeléseket és véleményeket. Ne csak a fejlesztők saját weboldalán lévő értékeléseket olvassa el (nem biztos, hogy valódiak), hanem más weboldalakon is nézzen körül. Keressen szakértői véleményeket.
 • A hivatalos weboldalról szerezze be a böngésző telepítőjét. Harmadik felek weboldalain akár kártékony változatok is terjedhetnek. Ez is Chromium vírus bejutását eredményezheti.
 • Ha gyanúsat tapasztal, távolítsa el a böngészőt. Ha túl sok hirdetést lát, gyanús weboldalakra irányítják át vagy kétes szoftverek telepítésére próbálják meg rávenni az új böngésző telepítése után, mielőbb távolítsa el a böngészőt, hogy megvédhesse számítógépét és személyes adatait.
Ajánlat
A szerzőről
Jake Doevan
Jake Doevan - Az élet túl rövid ahhoz, hogy vírusokra pocsékoljuk az időnket

Üzenet neki: Jake Doevan
A vállalatról: Esolutions